Los Angeles igen igen

Helligdag – vind bogen!

Jeg elsker bøger om bøger, og jeg elsker bøger om forfattergerningen. De fascinerer mig, og det kildrer altid min nysgerrighed, når en forfatter lader mig kigge med bag om historien. Som udgangspunkt er overvejelser om ’sandhedens sande natur’ er altid spændende, og i denne lille perle, Graham Swifts Helligdag, er det i en helt uimodståelig indpakning.

Takket være Gyldendals Forlag, som har lovet at sætte et eksemplar på højkant, kan jeg få lov at dele min læseoplevelse med en af jer. Kommenter på dette indlæg, enten her eller på bloggens Facebookside, og vind Helligdage. Så har du ferielæsningen på plads! Konkurrencen er åben indtil lørdag ved midnat, hvor jeg trækker en vinder, som annonceres på søndag.

Helligdag er en herlig lille sag. Den bringer mindelser om en dannelseshistorie, hvor fortællingen om en ung kvinde i et af hendes definerende livsøjeblikke væves ind i beretningen om et langt liv, så man nærmest mister pusten. Samtidig får vi et kig ind i hendes karriere, set igennem den ældre kvindes drilske øjne, hvor hun udpeger tre centrale begivenheder, der gjorde hende til den forfatter som hun, trods alle odds, endte med at blive.

Bogens gennemgående spor er beretningen om den unge tjenestepige Jane Fairchild, som i mellemkrigstidens England har en affære med sønnen fra naboejendommen. Helt udramatisk, nærmest pragmatisk, får man at vide at Jane er et forældreløst hittebarn, som har haft held til at lande i et hus, hvor hun helt undtagelsesvist får adgang til husherres bibliotek. Man opdager også, igen nærmest i en bisætning, at Jane flere gange gennem sit liv har delt sin krop, både for penge og af vane, hvilket måske forklarer hvorfor hun uden videre accepterer, at hendes affære med herskabssønnen er helt igennem ulige.

Til trods for Janes tunge livsomstændigheder er der ikke tale om en problematiserende eller samfundskritisk bog. Det er et indtagende, sanseligt og intenst oplevende vidnesbyrd, hvor man suges ind i Janes virkelighed, og på den måde får lov til at se verdens små hverdagsundere gennem hendes knivskarpe øjne. Hun tager både det store og det små ind med en nærmest sensuel stoflighed, som formidles så levende, at man tager sig selv i at kunne mærke tyngden af bibliotekets bøger, duften af den begæredes tøj, og sollysets flimren over græsset.

Til trods for de store emner og det enorme spænd af tid, som bogen jonglerer med, er det en smuk og langsom fortælling, som stille og roligt åbner sig, som siderne nærmest vender sig selv. Den giver ikke det hele væk ved første øjekast, men udvikler sig ligeså fint og roligt. Janes skæbne kryber ubønhørligt ind under læserens hud. Helt uden brutale skildringer af udpenslet sorg får man lov at tage del i den unge, troskyldige piges forvandling til kvinde – en kvinde som kender alting så præcist, at hun kan bruge frit af det i sit forfatterskabs forsøg på at forstå det levede liv.

 

Tilbage til forsiden

7 kommentarer

 • Via Riis

  Den bog skal jeg læse! En ældre kvinde der ser tilbage på et levet liv – klart, fortællende uden ynk eller bortforklaringer. Den kan jeg da kun blive livsklog af. Glæder mig til at læse den, gerne som min helt egen bog, hvis jeg er den heldige vinder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den lyder da lige som noget man skal læse i sommerferie… krydser fingre for at jeg bliver den heldige vinder Kh Jannie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina Blom Hansen

  Den vil jeg da bare rigtig gerne have fingrene i

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette Mikkelsen

  Elsker en skøn fortælling!
  Den lyder som en bog for mig, så jeg håber jeg er heldig at vinde et eksemplar.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle Riise Lose

  Hej

  Den vil jeg gerne vinde, skal nemlig på ferie inden længe.
  Hilsen Helle

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den er vist lige til stranden mens børnene bader ELLER hvis det danske sommervejr ikke holder …

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene Werther Olesen

  Den lyder spændende… den vil jeg rigtig gerne læse.. jeg krydser fingre for at jeg er den heldige 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Los Angeles igen igen