Livsstil, Sund & skøn

Om ketose og udfordringerne ved LCHF

Igen i dag overlader jeg scenen til Peter og hans ”Tour de Ketose” – LCHF for begyndere, hvor vi i dag skal høre mere om ketose. Hvis du vil læse hans tidligere indlæg om emnet, kan du finde dem her: Hvad er LCHF, og Fordelene ved LCHF kost.

LCHF ulemper

Det er en udbredt misforståelse, at hjernen kun fungerer hvis vi spiser kulhydrat, og dermed leverer glukose til dens forbrænding. Men når fedt forbrændes, frigives der fedtsyrer, og i leveren omdannes disse til keton-molekyler. Disse kan, på linje med glukose, gennemtrænge blod/hjerne barrieren, og dermed give energi til hjernen. Der er enkelte hjerneceller som kun fungerer med glukose, men i fraværet af kulhydrater kan proteiner også omdannes til glukose, og derved tilfredsstille den del af hjernen som kræver glukose.

 

Hvad er ketose?

Når fedtforbrændingsmotoren kører, stiger antallet af keton-molekyler i blodet, og det kan måles på samme vis som vi kan måle vores blodsukker. Når fedtforbrændingen kører optimalt siger vi, at vi er i ketose.

Et indhold af ketoner i blodet på mindre end 0,5 mmol/L, tyder på at den primære energikilde er kulhydrat. Et indhold på mindre end 1,5 mmol/L er begyndende ketose, mens et indhold som er højere end 1,5 mmol/L tyder på optimal fedtforbrænding – ketose.

Er ketose udelukkende godt? Ja, hvis vi er alt for tykke. Hvis man har diabetes-1 (læs: et) skal man passe på, da man ellers kan få en alvorlig blodsyre-forgiftning, som opstår når både blodsukker og keton-niveau er alt for højt.

Den største fordel er som tidligere nævnt, at man ikke føler sult på samme måde som hvis man spiser en kost med en høj procentdel af kulhydrater. Jeg har tidligere nævnt andre fordele, så som stabilt blodsukker og mere af det gode kolesterolprotein. Men der er også forskning som peger på, at en LCHF-diæt påvirker udbredelsen af cancer. Cancerceller ligner desværre vores normale celler, men er blandt andet anderledes ved at deres insulin-receptorer er op til 10 gange større end på normale celler. Det betyder at cancer-celler i højere grad foretrækker sukker end normale celler. Dermed trives de fremragende med kostpyramidens anbefalinger af et højt dagligt indtag af sukker, men vantrives på en LCHF diæt. Det er jo ikke ligefrem en ulempe, men jeg syntes lige jeg ville nævne det alligevel.

 

Hvad er så de største ulemper?

Jeg har tidligere nævnt det umiddelbart stærkt begrænsede fødevare-udbud, og det er faktisk også overordentligt svært at finde zero-carb-retter på restauranter. Det værste synes jeg imidlertid er, at det er svært at få tilstrækkelige med kostfibre. Kostfibre er meget vigtige for vores tarmfunktion, og forskning har også påvist, at et utilstrækkeligt indtag af kostfibre øger risikoen for tarmkræft.

Derudover er der en tendens til, at indtaget af animalsk fedt stiger kraftigt i en LCHF-diæt. Jeg er ikke vegetar, men jeg er heller ikke blind for, at vi hverken kan eller bør fortsætte med at spise kød i store mængder. For dem som ikke helt forstår konsekvenserne af, at vi spiser kød i rå mængder, kan jeg kraftigt anbefale filmen; Cowspiracy. Det er en tankevækkende film som beskriver de ødelæggelser, kvægproduktion forårsager i form af nedskæring af regnskove, forbrug af vand, forurening og dyremishandling. Det er fortsat et fåtal af jordens befolkning, som indtager hovedparten af kød i verden, og stakkels os (og stakkels verden), når alle syv milliarder mennesker kræver store bøffer på bordet hver dag…

Der er forskel på fedt og mange vil påstå at mættet fedt er farligt, fordi kolesterol stiger og dermed stiger risikoen for hjertekar-sygdomme. Jeg er ikke overbevist, og tror at dette problem hænger tæt sammen med et alt for stort indtag af kulhydrat, men det kan vi sikkert blive klogere på i fremtiden.

LCHF ulemper

Så hvad tror jeg på?

Jeg tror at det, som alt andet i livet, handler om balance.

Det altafgørende for ens valg må jo alt andet lige afhænge af udgangspunktet. I den optimale verden vejer vi det vi gerne vil, og spiser ikke mere end vi forbruger, men….

Hvis man er for fed – så er LCHF fantastisk til at tabe sig og skabe balance.

Men hvis man vejer det man gerne vil, vil jeg anbefale en LCHF-light. En kostpyramide som vendes lidt på siden. Et moderat indtag af sukker, som gør at der ikke konstant gemmes store mængder af glykogen, og et primært valg af de grøntsager som indeholder et højt niveau af kostfibre og proteiner. En diæt hvor man de fleste dage spiser meget lidt kulhydrat og ellers nyder brød, ris, pasta, øl og chokolade i weekenden. Det vil naturligvis betyde at man får lidt udsving i blodsukkeret, og lidt skrigeri fra hjernen, men hvis man ved at det ikke betyder så meget, fordi man har afleveret den energi, som skal til, så går det nok.

På torsdag vender jeg tilbage med forslag til, hvad man kan spise, hvis man gerne vil presse kroppen i ketose.

/Peter.

 

Måske vil du også læse...