Eksperimentet – strikket sweater i silke og alpacca

En lækker, chunky strikket sweater er mit absolutte yndlings go-to om vinteren. Sådan nogen er nemlig skønne at gå med, og tilmed skønne at sidde og nørkle sammen. Der er ikke mange hjemmeaftensysler der kommer op på siden af en TV aften i godt selskab, med masser af varm te på kanden, en hund ved fødderne, og et hyggeligt strikketøj mellem hænderne.

Og uha, en dejlig sag der netop er faldet af mine pinde. Blød og lun, og let som en sommersky – og dertil virkelig nem og hurtig at lave. Garnet er den skønneste blanding af børstet silke og alpaccauld, og netop den blanding er perfekt til tøj der nok skal være lunt, men ikke må være tungt og kvælende (hej, overgangsalder). Det er efterhånden nærmest umuligt for mig at holde ud at gå med de store, kraftige uldsweatre, jeg ellers elsker så højt, men så er det jo godt, der findes alternativer! Min sweater er en rummelig størrelse medium, og mens den er ret nem at gøre længere, er det lidt mere indviklet at gøre den bredere. Ikke at det er umuligt, men det kræver en smule hovedregning… Én eller anden dag laver jeg flere størrelser, men indtil videre er jeg bare rigtig stolt af, at eksperimentet – at designe en sweater med rundt bærestykke – er lykkedes 😉

Til min sweater skal du bruge 9 nøgler af Garnstudios Brushed Silk Alpacca, og en lang rundpind nr. 6. Hvis du også har en kort rundpind i samme størrelse er det fint, ellers strikker du bare med magic loop.

Opskrift på Eksperimentet – strikket sweater i silke og alpacca

Ryg- og forstykke strikkes sammen:
Slå 116 m op på rundpind nr. 6 med dobbelt garn. Strik 6 cm rib (1 ret, 1 vrang), og tag derefter ud så du har 120 m på omg. Fortsæt i glatstrik, og sæt en mærketråd i hver side (60 m mellem mærketrådene). Arbejdet måles herfra. Når arb måler 2 cm, tages der 1 m ud på hver side af mærketrådene i hver side. Gentag udtagningen når arb måler henholdsvis 4 og 6 cm, til du har ialt 132 m. Når arb måler 33 cm lukkes der 8 m af i hver side til ærmegab = 58 m tilbage på henholdsvis for- og rygstk. Læg arb til side, og strik ærmerne.

Ærme:
Slå 32 m løst op, og strik rib (1 r, 1 vr). Når ribben måler 8 cm skiftes til glatstrik, og der tages 3 m ud. Når arb måler 15 cm tages der 2 m ud midt under ærmet på hver 4. pind, ialt 9 gange = 53 m. Når arb måler 47 cm (inkl. rib) lukkes der 8 m af midt under ærmet = 45 m tilbage på p.

Strik endnu et ærme magen til.

Bærestykke:
Sæt ærmerne ind på samme rundp som ryg- og forstykke (der hvor der blev lukket af til ærmegab i begge sider), og tag 3 m ind jævnt fordelt på første omg. Du har nu 203 m, og begynder at strikke mønster: *1 r, 6 vr* (ialt 29 rapporter).

Strik 5 omg mønster, og start så indtagninger: tag 5 m ind, ved at strikke 2 ret sammen i 5 jævnt fordelte rapporter pr omg. Hver 3. omg strikkes uden indtagninger indtil alle rapporter er *1 r, 4 vr* .

Herfra tages tre masker ind på hver eneste omgang, ialt 29 omg.

Nu er rapporterne *1 r, 1 vr*, og du har 58 m tilbage.

Strik krave i rib (1 r, 1 vr), ca. 12 cm., og luk elastisk af.

 

Hæft alle ender, sy hullerne sammen under ærmerne, buk kraven om til vrangen og sy den fast. Damp arbejdet let, eller skyl det op og lad det tørre fladt udbredt.

Måske vil du også læse...