Johns tæppe

Det er forholdsvist sjældent jeg kaster mig ud i en masse farver. Det gælder både i min indretning og i min påklædning. Sort, hvid og grå – det ved man, hvad er. Lidt kedeligt måske, men trygt, og vældig nemt. Men se nu bare, hvor modig jeg har været: et knaldrødt strikket tæppe, i det lækreste, lune uldgarn.

strikket tæppelæsning

Fordi farven er så opsigtsvækkende, har jeg valgt at lade selve tæppet være forholdsvist enkelt. Små søde fnug af vrangmasker, og ellers bare en fin kant. Fordi mønsteret er så simpelt, er det nemt at lave tæppet i lige præcis den størrelse, man har lyst til. Man strikker de to kanter, som hver især måler ca. 15 cm, og udfylder derefter med så stort et stykke med fnug, som man har lyst til, og strikker så langt, man har brug for. Jeg synes det er pænest, hvis tæppet er rektangulært og lidt længere end det er bredt, men det bestemmer man jo selv.

Jeg har strikket det i 400 gr. Drops Karisma, som er et skønt, klassisk garn; varmt og slidstærkt, og superwash-behandlet, så det kan ryge i vaskemaskinen. Det kommer i utroligt mange farver, men jeg valgte altså farve 18, Rød Unicolor.

Mit tæppe er ikke så stort – bare 75 gange 85 cm. Til det har jeg slået 2 gange 33 masker op til de to kantstykker, og 72 masker til midterstykket; 138 masker i alt, men du kan som sagt nemt tilpasse størrelsen ved at gøre midterstykket bredere. Hver gang du øger midterstykket med 10 masker, giver det yderligere ca. 5 cm i bredden.

Strik først 15 pinde ret på pinde 3,5. Skift derefter til pinde 4, og strik mønster efter nedenstående diagrammer. Grunden til at du skal skifte pindestørrelse er ganske enkelt den, at retstrik bliver bredere end mønsteret, så hvis ikke du går en pindestørrelse ned på det retstrikkede stykke, vil kanten komme til at bølge lidt – eller flane, om man vil.

På mit tæppe har jeg strikket:

33 masker kant i mønster 1
72 masker i mønster 2
33 masker kant, som strikkes spejlvendt (således at retmaskerne kommer i yderkanten).

Så bliver dit tæppe ca. 75 cm bredt, men hvis du vil have det bredere eller smallere, tilpasser du som nævnt bare maskeantallet i mønster 2 (midterstykket).

Gentag mønstrene, indtil arbejdet er 4 cm kortere end du ønsker det færdige tæppe. Skift igen til pinde 3,5 og retstrik, og luk af efter 16 pinde. Jeg synes det bliver pænest, hvis aflukningen er lige så elastisk som selve strikningen, så derfor strikker jeg altid maskerne sammen, i stedet for bare at trække dem over hinanden.

Strik to masker – ret over ret, vrang over vrang (billede 1). Når de to masker er strikket, og befinder sig på højre pind, stikker du den venstre pind igennem dem begge, oppefra og ned (billede 2). Herefter bruger du sådan set bare højre pind til at fange garnet med, så du strikker de to masker sammen (billede 3).

strikket tæppe

Efter denne operation har du én maske på højre pind. Strik en maske mere, og gentag billede 2 og 3. Fortsæt sådan pinden ud, og træk til sidst garnenden gennem den sidste maske. Jeg strikker ret fast på hele aflukningspinden for at undgå at kanten flaner, men der skal man nok lige prøve sig lidt frem.

Det tager noget længere tid end en traditionel aflukning, men nøj hvor det bliver fint, og fuldkommen umagen værd.

Til allersidst har jeg lavet små pompom’er til alle hjørnerne, fordi… jamen, nok mest fordi jeg kan. Og så elsker jeg altså pompom’er.

Bløde strikkede tæpper, stearinlys i alle kroge, sensommeræbler og varm kakao med marshmellows. Ja, det er ved at være efterår, og ja, jeg går all in.

strikket tæppe

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Uha, jeg synes det er flot! Smukt og enkelt.
    Helt vild med den røde farve, som ansporer et tidligt julehumør. Hvilket bestemt ikke er så ringe endda 🙂

    1. Haha – ja, det er aldrig for tidligt at tage hul på julen!!

Comments are closed.