Reklame for Forlaget Frydenlund
Tiden tæller af Cille Bindslev Rosentoft er en helt særlig bog om at rejse ud og komme hjem. Det er historien om familien Rosentofts to år lange sejltur ud i verden; om at rejse ud som en familie på fem, og komme hjem som en familie på seks, om bådbørn og en uforudset bådbaby, om store beslutninger og endnu større oplevelser. Men først og fremmest er det en historie om tid.
Familien sad en mørk novemberaften, og blev enige om, at tiden løb fra dem. Tidens tyranni var ved at slide dem i stykker, og i stedet for at løbe lidt hurtigere, valgte de at gøre det modsatte. At træde ud.
Når man træder ud af samfundets normer, bliver man også tvunget til at træde i karakter, og bogen fortæller således i højere grad om en dannelsesrejse end om en langtursejllads. Det gør den anderledes end de andre rejsebøger, jeg har læst, og den er da også opbygget på en helt ny måde. Bogen fortæller ikke en kronologisk historie om at sejle ud i verden. Den er tematisk opbygget, og fokuserer i langt højere grad på den indre rejse, som vi alle kan vælge at drage ud på, uanset om vores drøm er at leve to år på et lille skib eller ej.
Bogen har undertitlen om at turde tage stilling, handle og forandre, og netop dét er dens primære fokus. Vi får lov at være med i mange af overvejelserne før, under og efter rejsen, i både de glade og de svære stunder. Cille Bindslev Rosentoft giver os et unikt indblik i hendes og familiens tanker om det at gøre noget helt anderledes. Noget som passede dem, som udviklede dem, og som bandt dem sammen på en måde, som det almindelige liv hjemme i København slet ikke kunne. Ude på sejlturen bestod familielivet pludselig ikke kun i løsrevne stunder, hvor alle var halvvejs ude ad døren, på vej til hver sit. Familien blev den stabile enhed, det fællesskab som verden blev mødt igennem – og det gjorde noget ved dem alle.
Vi hører om tidens betydning for familien, om hverdagslivet, venskaber og afskeder, og om at se på verden med nysgerrige og åbne øjne. Og vi er stadig med, når de almindelige rejsebøger slutter; når en ny hverdag skal indtages, og et nyt eventyr begynde.
Det er interessant og vedkommende læsning, uanset hvordan ens liv i øvrigt ser ud. Jeg har ikke små børn, og jeg har bestemt ingen sejlerdrømme, men alligevel synes jeg det var inspirerende at læse Cilles modige og ærlige beretning om store beslutninger, om uro og vaklen, og om ren og skær glæde ved at leve livet på lige præcis den måde, der føles rigtig for hende. Som læser kommer man helt tæt ind på livet af hende, og jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at intet er holdt tilbage. Selv de ømmeste punkter får lov at komme med, og det er nok bogens væsentligste styrke: at mange af de almindelige filtre er taget væk, så vi får et uforbeholdent indblik i, hvordan livet også kan leves, når tiden tæller.
I kan møde familien Rosentoft i 21 Søndag på DR1 nu på søndag, d. 17. februar.