33 tips til at elske den samme hele livet – og blive ved med at elske det

D. 22. oktober er en stor dag hjemme hos os. Det er vores bryllupsdag, og samtidig vores kærestedag (altså den dag vi blev kærester, tilbage i 1983). I år er det henholdsvis 28 og 33 år siden, og det er mange år at være glade samme. Vi er meget heldige og priviligerede at vi har hinanden, og det prøver vi at huske at fejre – omend det måske ikke så tit sker på den traditionelle måde, med blomster og gaver på bryllupsdagen. Vi fejrer det i hverdagen, i alle de små øjeblikke, hvor tiden står stille et øjeblik, og vi glæder os over at være i hinandens liv. Også bedre at få blomster, gaver og opmærksomhed i hverdagene, for dem er der mange flere af!

Her er det unge par, anno 1989. Nybagte forældre, og meget lykkelige.

Så mange års kærlighed kommer ikke af sig selv. Vi har været enormt heldige, men vi har også valgt kærligheden, igen og igen. Vi har valgt hinanden, også når ‘hinanden’ måske ikke har været så festlige (det er mest ham, selvfølgelig, der ind imellem har været ufestlig. Selv er jeg uden fejl), og vi har lært en masse undervejs. Her er mine 33 råd til at elske den samme i 33 år, og blive ved med at elske det:

 

 1. Grin sammen.

Det er noget af det vigtigste. Tillad jer selv en hjertelig latter mindst én gang om dagen. Og husk at I skal grine sammen, ikke ad hinanden… Der er altid noget der er sjovt, hvis bare man gider kigge efter.

 

 1. Gør dig umage.

Det er altid umagen værd at gøre sig umage, og alting bliver meget sjovere af det.

 

 1. …allermest de dage hvor du ikke gider.

Det er på de dumme, trælse dage, hvor du ikke gider noget som helst, at du skal gøre dig allermest umage. Her vil det nemlig virkelig betyde en forskel ? både i forhold til kærligheden og resten af dit liv.

 

 1. Se på din elskede.

Se ham/hende dybt i øjnene, ned under overfladen, helt derned hvor det kun er jer to, der virkelig kender hinanden.

 

 1. Husk hvorfor du valgte ham/hende.

Det er meget nemt at glemme, hvad det egentlig var man faldt for, når hverdagen banker på. Måske begynder man endda at lade sig irritere over netop de ting, man oprindeligt fandt helt henrivende. Prøv at se hans/hendes tosserier med nyforelskede øjne igen.

 

 1. Lad være med at være bange for forskelle.

Det er ikke farligt at være uenige. Bare fordi I synes noget forskelligt, betyder det ikke at den ene af jer er forkert.

 

 1. Giv plads.

Hvis I skal være sammen i mange år, vil I begge to udvikle jer undervejs. Giv plads til det. Det er ikke farligt, og der vil stadig være plads til jer begge to, hvis ellers I giver plads.

 

 1. Tilgiv.

Igen: har I planer om mange år sammen, så vil I begge komme til at begå fejl. I vil fejle i både stort og småt. Tilgiv –

 

 1. …eller tag konsekvensen.

Støder I på noget, som ikke kan tilgives, så tag konsekvensen. Så kan I begge komme videre, i stedet for at gøre hinanden ulykkelige.

 

 1. Pas på de dårlige vaner.

Det er desværre alt for nemt at skabe dårlige vaner, og alt for svært at få øje på, at det er det man har gjort. Meget ofte opdager man slet ikke, at man har skabt en dårlig vane ? netop fordi det er blevet en vane. Husk at se med friske øjne på dine valg, og spørg dig selv: “Er det virkelig sådan her, jeg gerne vil være?”

 

 1. Se jeres udfordringer i øjnene,

Hvis I går og fortæller jer selv en historie om at ?her går det da helt perfekt?, og stædigt nægter at se på de områder hvor der er plads til forbedringer, så kan det måske være meget hyggeligt en tid ? men (mindst) en af jer vil på et tidspunkt få nok af løgnen. Find modet til at se på de problemer I møder; så kan I gøre noget ved dem.

 

 1. …og find holdbare fælles løsninger.

De løsninger I er fælles om at finde, vil I også være fælles om at implementere, og så er chancen for succes alt andet lige større, end hvis en af jer dikterer en løsning.

 

 1. Vær kreativ.

Nogen problemer kalder på kreative løsninger. Brug den energi der skal til, for at finde en løsning der virker for jer begge to *

 

 1. Undgå ?nagging?.

Kan ikke helt komme på et godt dansk ord der beskriver fænomenet, for det er, i hvert fald i mine ører, lidt mere træls end brok; det er den der evindelige hakken og jakken, som man desværre ind imellem ser mellem ægtefæller eller kærester. Virkelig trist, når den man allerhelst vil tilbringe tid med, også bliver til skraldeplads for alle ens frustrationer… Tag dig selv i det. Tjek om der er noget der trænger til et eftersyn; gør det der skal gøres ? og hold så din mund for resten, og koncentrer dig om at lytte for en tid. Dine ører har aldrig bragt dig i problemer.

 

 1. Sorter i dine irritationer.

Ind imellem kan man have en trist dag (eller en trist periode), hvor alting bare er besværligt og irriterende. Sorter i irritationsmomenterne, og hvis der er noget du er så ked af, at der skal findes en løsning, så formuler det så konstruktivt du kan. Gør dig umage for at tale ud fra dig selv, i stedet for at hælde hele skidtet over på den anden, og prøv om du kan modstå fristelsen til at levere din besked med en indbygget løsning (i stil med: ?Jeg bliver vanvittig når du ikke tager skraldespanden med ud, så derfor løser vi problemet ved at lægge den i din seng?).

 

 1. Glæd dig over din elskede.

Husk at nyde alle de gode sider din elskede har. Meget ofte kommer vi til at tage de gode ting for givet, og udelukkende fokusere på de fejl vi opdager. Det er lidt dumt, for det man giver opmærksomhed til, vil vokse. Hvis du har svært ved at huske på at kigge efter det gode, så afsæt i en periode et særligt tidspunkt hver dag til en øvelse, hvor du opregner alt det gode for dig selv.

 

 1. Ros!

Alle elsker ros. Når du nu alligevel har fået øje på alt det du glæder dig over hos din elskede, så husk at sige det højt. Det luner altid, og giver lidt ekstra overskud, når man ved at man er værdsat.

 

 1. Tag jer tid til hinanden.

Det gælder i parforholdet som alle andre steder: tid er ikke noget der ligger rundt omkring og flyder. Tid er noget man tager sig. Husk at tage jer tid til hinanden, mellem alle pligterne, arbejdet, vennerne, osv.

 

 1. Gør noget ekstra for hinanden

Der er ikke noget der er så hyggeligt som at nusse lidt om sin elskede. Ekstra bonus: selv en lille indsats har stor effekt ? både fordi din elskede vil nyde den ekstra omsorg, og fordi det bare er rigtig skønt at gå og tænke over, hvordan man kan glæde den anden.

 

 1. …også noget af det du ikke gider.

Apropos det med at gøre noget ekstra for hinanden, så er det allerbedste at gøre, måske noget af det man ikke rigtig gider. Man er så meget mere glad og stolt over at have lavet mad (og ens elskede er så meget mere imponeret over omsorgsniveuaet), når man ellers notorisk er en vrangvillig klovn i et køkken, bortset fra ved juletid (jo bare et eksempel!).

 

 1. Vælg kærligheden.

Alle forhold har én eller form for afgørende eller definerende tidspunkt. Som regel har man flere. Det kan for eksempel være det tidspunkt hvor I besluttede at det skulle være jer to, jeres vielse (hvis I er gift), da I besluttede at flytte sammen eller lignende. På det tidspunkt valgte I kærligheden til hinanden ? men det er ikke nok at gøre det én gang. Ét JA er ikke nok ? det er alle de små ja?er, hverdagens ja?er, der binder jer sammen, så husk at vælge hinanden hver dag.

 

 1. Tag imod din elskedes familie og venner.

Af en eller anden grund har ens elskede meget ofte ikke valgt samme slags venner som en selv, og han/hun er (forhåbentlig…) heller ikke født ind i samme familie. Du behøver ikke at elske dem alle sammen, men tag imod dem med venlighed, og husk på at de har været med til at gøre din elskede til den han/hun er i dag.

 

 1. Dyrk fælles interesser.

I behøver ikke at lave alt sammen, men det er rart at have nogen fælles interesser. Det binder jer sammen, og giver jer lejlighed til at samle skønne minder med hinanden.

 

 1. Ryk sammen.

Når tingene ind imellem er svære, er det alt for nemt at komme til at søge ind i sit eget lille hjørne for at slikke sår. Ryk hellere sammen, så I kan passe på hinanden. Var lige ved at skrive, at så kunne I slikke hinandens sår, men det lød bare alt, alt for ulækkert.

 

 1. Lad være med at opdrage på hinanden.

Jeg har svært ved at komme på noget der er mere ucharmerende, end par der konstant skal opdrage på hinanden. Hold dog op med det. Det virker alligevel ikke, og der er ingen der gider at høre på det.

 

 1. Accepter det der ikke kan/skal ændres.

Egentlig lidt en forlængelse af det foregående punkt: Gør op med dig selv, hvad du kan leve med, og så lev med det. Det du ikke kan leve med, må du tage konsekvenserne af, men det er anden historie. Hovedsagen er, at du skal stå ved dine valg.

 

 1. Sig pænt goddag.

Mød din elskede på en ordentlig og nærværende måde. Der er ikke noget, der ikke kan vente det øjeblik.

 

 1. Sig pænt farvel.

Tag dig tid til at se din elskede i øjnene, når I siger farvel. Igen: Din telefon kan fint vente de par sekunder.

 

 1. Sig pænt godmorgen

Hils på hinanden, når I vågner til en helt frisk ny dag. Glæd jer over, at det er en dag I kan tilbringe sammen.

 

 1. Sig pænt godnat.

Det er aldrig en god ide at lade solen gå ned over sin vrede ? omvendt er de sene nattetimer måske heller ikke optimale tidspunkt at holde hovedrengøring i parforholdet på. Prøv om du kan finde ud af at sige pænt godnat, selv de aftner hvor det er en komplet tosse du skal sige godnat til.

 

 1. Anerkend din elskedes stærke sider.

Bliv ved med at lægge mærke til din elskedes stærke sider, og lad være med at tage dem for givet. Husk at fejre dem, også når du har kendt til dem i 10, 12 eller 23 år, og måske lidt har vænnet dig til dem. De er jo stadig vidunderlige.

 

 1. Erkend din elskedes svage sider.

Find fred med, at din elskede har svage sider. Det er enten det, eller at tilbringe hele livet med at lede efter Den Fejlfrie Person At Elske (og held og lykke da med det).

 

 1. Find fred med dine egne svage sider.

Kan du det, så behøver du ikke flyve i flint over, at din elskede ind imellem får øje på dem ? så er du fri til at arbejde med dem, i stedet for at bruge din energi på at skjule dem.

 

Hvad er dine bedste råd til at holde sammen, og være glade for det?

 

* Et eksempel på en kreativ løsning kunne være den måde jeg løste problemet med min elskedes ret markante snorken på. Helt ærligt; når han sover, er det som om der bliver sluppet en vild bjørn løs. Vi taler ikke bare om almindelig snorken – det er et fuldkommen vanvittigt inferno af hvæsen, harken, buldren og piben. Jeg har prøvet at drukne lydene med en kombination af ørepropper og NCT-høretelefoner, og det hjælper nogen gange. ‘Nogen gange’ er bare ikke godt nok!! Jeg har brug for min nattesøvn, og uanset hvor udmattet jeg er, når jeg lægger mit mødige hoved på puden, så flås jeg ud af søvnen, i samme sekund han falder hen. I mange år prøvede jeg løse problemet på den gammeldags facon (ved enten at jage en albue igennem ham, eller holde ham for både mund og næse, indtil støjen aftog), men det var hverken venlige eller langtidsholdbare løsninger. Til gengæld fandt jeg ud af, at han ikke snorkede, når han lå på siden – og så skulle jeg jo bare komme op med en metode til at få ham placeret hensigtsmæssigt. Et gammelt dameblad foreslog, at jeg syede en tennisbold ind i ryggen på hans pyjamas (der er bare  meget galt med den ide…), men min løsning viste sig at være langt mere simpel. Jeg hvisker ganske enkelt sødt til ham, om ikke jeg lige skal klø ham lidt på ryggen. Veltrænet som han er, vil han så straks, selv i søvne, vende ryggen til mig – hvorved han, ganske af sig selv, ender på siden. Genialt, når jeg selv skal sige det!

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...