Curly Girl metoden til krøllet hår

Jeg har lidt været inde på det før – mit hår er ikke det nemmeste i hele verden. Det er en mærkelig, uregerlig klump, der har slået sig ned på mit hoved, og jeg vil ikke helt udelukke, at en fugl eller to gennem tiden har bygget rede i det. Mit hår er kruset, groft, tørt og fuldstændig autonomt, og jeg har prøvet nærmest alt for at tæmme det. Tænk på et produkt som er bare nogenlunde dygtigt markedsført, og jeg har prøvet det. Selvfølgelig har jeg også prøvet Curly Girl metoden, og den er faktisk ikke helt tosset til et hår som mit. De eneste svagheder ved metoden er, at den ikke rigtig giver plads til produkter der kan hjælpe mig i overgangen til gråt hår, og at den gør mit hår temmelig tungt. Derfor har jeg eksperimenteret mig frem til min egen udgave, som er det der virker mindst dårligt til mit hår.

gråt hår

Curly Girl metoden

Curly Girl metoden baserer sig grundlæggende på at undgå udtørrende sulfater i håret, og, som en afledt konsekvens heraf, at undgå silikonebaserede produkter, som efter sigende kan være svære at vaske ud, hvis man ikke bruger sulfater. Typisk vil en ægte “Curly Girl” også undgå varmepåvirkning af håret; altså nej tak til føntørring og glatte/krøllejern.

Hvis du vil prøve Curly Girl metoden (og det synes jeg bestemt du skal, hvis dit hår er kruset, bølget eller krøllet, og du har problemer med at det er tørt og uregerligt), så vil jeg anbefale bogen “Curly Girl, the handbook” af Lorraine Massey.

Straighten your hair, and you might be happy for a day. Learn to love and care for your curls, and you’ll be happy for life!

– Lorraine Massey

Hun gennemgår grundigt hvordan du renser hår og hovedbund med enten en sulfatfri cleanser eller en almindelig, silikonefri conditioner, tørrer og efterbehandler det, og genopretter dit hårs naturlige bevægelse. Der er skabt et helt internet-samfund omkring Curly Girl-metoden, og der er virkelig meget hjælp at hente, hvis ellers man kan abstrahere fra den lidt kultiske tone, der kan præge det.

Den metode der virker bedst for mit hår

Som nævnt syntes jeg ikke metoden virkede optimalt for mig, så jeg har taget det af den, jeg kan bruge, og ladet resten ligge. Det vil selvfølgelig være forskelligt fra hår til hår hvad der virker, så jeg kan kun anbefale at du laver dine egne eksperimenter. Det vigtigste jeg har lært, er at kun bruge shampoo en enkelt gang om ugen, og aldrig at bruge silikonebaserede hårolier. Jeg vasker typisk håret 2 gange om ugen; den ene gang med shampoo, den anden gang uden.

Hårvask med shampoo

Når jeg vasker med shampoo, prøver at jeg vælge en sulfatfri. Det kan ikke altid lade sig gøre, men jeg gør hvad jeg kan for at styre udenom sulfaterne, fordi de udtørrer mit hår helt enormt. Nogen gange vælger jeg dog at acceptere den ekstra udtørring, hvis jeg for eksempel vil bruge en silver shampoo – så er jeg bare ekstra omhyggelig med at tilføre fugt efter hårvasken. Almindeligvis gør jeg det, at jeg allerede aftenen før jeg vasker hår, fordeler en god klat kokosolie i længderne, og sover med det natten over. Næste morgen vasker jeg det så, bruger en god kur (efter jeg er begyndt at lade mit hår blive gråt, bruger jeg som regel Revlons Colorbomb), og slutter af med en gang conditioner. Mens den sidder i håret, reder jeg det igennem med fingrene, og når jeg har skyllet det sidste gang, presser jeg forsigtigt overskydende vand ud af det, og vikler et håndklæde omkring (uden at gnubbe eller gnide!). Det får lov at sidde om håret mens jeg klæder mig på og lægger make-up, og så er håret tørt nok til, at jeg kan lade det hænge frit uden at det drypper. Så fordeler jeg de produkter i det, som jeg får brug for i forbindelse med stylingen, men den historie tror jeg foreløbig jeg gemmer lidt.

Hårvask uden shampoo

Hvis jeg har brug for at vaske håret mere end en gang om ugen – og det har jeg som regel – så undgår jeg helt shampoo den anden gang. Jeg skrubber hår og hovedbund grundigt med en silikonefri conditioner (SuperBrugsen har en vildt billig en i deres egen linje), hvorefter jeg behandler det med en almindelig conditioner i længderne, og i øvrigt fortsætter som hvis det var blevet almindeligt vasket.

Når man vasker håret i conditioner, foregår det på en lidt anderledes måde, end når man bruger shampoo. Conditioner skummer jo ikke (det samme gælder i øvrigt de fleste sulfatfrie shampooer), så derfor skal man være lidt mere omhyggelig med at få det ordentligt fordelt i håret. Det er også nødvendigt at skrubbe mere, end når man har shampooen til hjælp. Hvis man skrubber for ivrigt, risikerer man at ende med én stor filtret bunke bagefter. Derfor gør jeg det, at jeg sætter fingerspidserne i hovedbunden, gnubber fast i bittesmå cirkler (max én cm i diameter), tager fingrene væk fra håret, placerer dem et andet sted, gnubber der, og gentager til hele hovedbunden er skrubbet igennem.

Med denne metode bliver mit hår rent, og krøllerne præsenterer sig typisk pænt. Det kan for så vidt være fint nok, bortset fra, at krøllet hår kun sjældent er rigtig pænt mere end et par dage – så skal det vaskes (eller i hvert fald skylles) igen, og det er ikke altid jeg gider det. Det er derfor, jeg kombinerer de to metoder, og det fungerer fint nok.

Jeg bruger som nævnt helst produkter uden sulfater, men er noget mere accepterende i forhold til silikone. De eneste silikonebaserede produkter jeg går i en stor bue udenom, er de forskellige hårolier, der ellers lover silkeblødt, blankt, glat og babyagtigt hår. De forvandler nemlig mit hår til en lidt klistret, sprød masse, der mest af alt minder om glasuld, og det er ikke et look jeg er vild med. I hårkure, masker, leave-ins og almindelige conditioners er mit hår helt okay med en smule silikone, og jeg synes ikke jeg har problemer med at få det vasket ud, heller ikke selvom jeg undgår sulfatbaserede shampooer.

Hvis du vil ud og lede efter en sulfat- og/eller silikonefri produkter, skal du læse indholdsdeklarationer (et rigtig godt trick, hvis øjnene er blevet sådan lidt FiftyFabulous, og der ikke lige er et ungt menneske indenfor rækkevidde, er at tage et billede af deklarationen med din telefon – så er det nemt at forstørre teksten op til læselig størrelse…). Sulfaterne hedder, sjovt nok, altid noget med “sulfat”, for eksempel Sodium Lauryl Sulfat eller Sodium Laureth Sulfat. Silikone har mange flere forskellige navne, men de ender alle på -cone eller -oxane, så det er stadig til at have med at gøre!

Curly Girl metoden

Her er mit hår helt au naturel, bare lufttørret – stadig groft og lidt for selvstændigt, men i det mindste ikke længere kruset, tørt og udpint. Man lærer at være taknemmelig for de små ting!

Hvis du vil se mere om, hvordan jeg plejer mit hår – og om overgangen til gråt hår – kan du tage en guidet rundtur på bloggen.

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

5 Comments

 1. Jeg har netop sådan noget hår, dog med væsentlig flere krøller, tror jeg. Et sandt mareridt fra tid til anden. Jeg må hellere på udkig efter den siliconefri shampo! Jeg undrer mig lidt over det med at vaske hår med balsam, da jeg har hørt at det skulle være usundt for hårbunden, og få hårene til at falde af? Måske en vandrehistorie?
  Jeg er også fast besluttet på at gå all in på den grå manke

  1. Jeg tror det er en vandrehistorie – jeg har i hvert fald gjort det et par år, og mit falder ikke af. Hvis du har groft og krøllet hår, vil jeg virkelig anbefale metoden. Den giver liv til krøllerne, og næring til håret, som ellers godt kan komme til at se lidt træt ud. Som nævnt bruger jeg dog shampo en gang om ugen, fordi jeg synes mit hår bliver for tungt hvis jeg udelukkende bruger balsam til vask, men jeg har hørt fra andre at det fungerer fint for dem. Man skal nok prøve sig frem.

   Det er vigtigt at din shampo er uden både silikone (og det er ret nemt at finde) og sulfat. Sulfater er det der får din shampo til at skumme, men desværre udtørrer de håret enormt. Jeg ved at L’Oreal har nogle sulfatfri shampoer, og Bodyshop har også en fin (og rimeligt billig) en.

   Rigtig god fornøjelse med det!

 2. Fantastisk, tak

 3. Mette S says:

  Fedt indlæg.
  Du skriver, at der kommer et indlæg om, hvordan du stylet og hvilke produkter du bruger i den forbindelse. Har du lavet det indlæg? Jeg kan ikke finde det – og jeg er meget interesseret i at høre om din styling af krøllet hår.

  1. Ved du hvad, det har jeg da helt glemt! Det vil jeg se at få lavet.

Comments are closed.