De vigtigste ting

Det her halve år, hvor jeg konstant er på farten, har vist sig at være en perfekt mulighed for at få gået mit liv efter i sømmene. Når jeg ser mit liv lidt på afstand, bliver det nemmere at få øje på, hvilke dele der trænger til en opdatering, og hvilke der er lige præcis, som jeg gerne vil have de skal være. Langt det meste i mit liv falder heldigvis i den sidste kategori, men hvorfor ikke lade det hele komme derover?

At lade alt i ens liv være præcis som man gerne vil have det, betyder ikke at alle ens aktiviteter nødvendigvis skal være drømmeaktiviteter. Rigtig mange ting er simpelthen nødvendigheder; de udgør rammerne eller grundlaget for andre valg.

For nu at tage et helt banalt eksempel, så trives jeg bedst i smukke, rene og ryddelige omgivelser (med MASSER af grønt!). For at leve i overensstemmelse med det ønske, kræver det at jeg giver mig tid til rent faktisk at skabe den slags omgivelser. Det kræver at jeg rydder op, gør rent, reparerer ting der går i stykker, og jævnligt sorterer i de ting jeg omgiver mig med. Livet roder nemlig, og det er ikke en mulighed for mig at have andre til at håndtere den del for mig (det tror jeg faktisk heller ikke engang jeg ville bryde mig om ? og det er jo heldigt nok at jeg har det sådan, når omstændighederne er som de er!).

Jeg har to principper, som hjælper mig til at være okay med den tid jeg bruger på opgaver, som i sig selv måske ikke byder på oplagt nydelse:

  • Jeg minder mig selv om, at jeg har valgt at lade denne aktivitet være en del af min hverdag, fordi den er grundlaget for noget jeg virkelig sætter pris på.

Noget virkelig interessant jeg har lært, er at når jeg husker på hvorfor jeg tilvælger en given aktivitet, så er den med ét slag meget morsommere ? eller i hvert fald mindre træls. At svinge støvsugeren er ikke nødvendigvis vanvittigt morsomt, men det er mig selv der har valgt at den skal svinges, fordi det i den sidste ende giver mig glæde.

  • Jeg minder mig selv om, at når jeg nu har valgt visse rammer for mit liv, så kan jeg lige så godt stå ved de valg.

Ellers ville det være smartere at vælge om. Samtidig er jeg bevidst om, at det netop kun er rammerne, jeg har valgt; ikke hvordan jeg vil udfylde dem. For nu at fortsætte det banale eksempel med støvsugningen, så har jeg altså valgt at der skal støvsuges, men jeg har ikke opsat nogen regler for, hvordan der skal støvsuge; om jeg skal hygge mig med det, eller om jeg skal være tvær og irriteret over det.

 

Jeg prøver at vælge glæden, også i besværlige omstændigheder. Eksemplet med støvsugningen er banalt, men det er valgt, netop fordi det er så banalt, at den bagvedliggende mening ikke går tabt i detaljen. I sådan en øvelse her er det vigtigt ikke at fortabe sig i at udtænke scenarier, hvor det ikke kan lade sig gøre at vælge glæden – brug hellere energien på at komme op med med alle de scenarier, hvor det rent faktisk godt kan lade sig gøre! Det er ret sjældent at vi kan vælge de ydre omstændigheder omkring vores liv, men vi kan næsten altid vælge hvordan vi vil gå til de omstændigheder der er vores.

For at hjælpe mig selv lidt på vej, har jeg lavet en liste over ting der er vigtige for mig. Det er ikke en særlig organiseret liste. Faktisk er den ret rodet, og den virker nok også lidt svulstig, men ikke desto mindre fortæller den meget om, hvilken retning jeg ønsker mit liv skal have:

Glædesfyldt
Kærlighed
Tid til de små ting
Fællesskab og alenetid
Kreativitet
Omsorg
Skønhed
Omhu i det store og det små
Gavmildhed
Afklaret
Enkelhed
Nysgerrighed
Vilje til at blive glædeligt overrasket
Energi og gå-på-mod
Retning og drømme

Der er rigtig mange ting i et liv, som man ikke kan styre. Uanset hvor heldigt ens liv falder ud, rent materielt, så vil der altid være ting der gør ondt *. Det er hvad det er, og jeg har med tiden lært, at jeg trives bedst med at give det den plads det skal have, hverken mere eller mindre. Jeg gør mig umage for hverken at lade som ingenting, eller dvæle længere end nødvendigt ved de ting udenfor min kontrol, som gør ondt. Jeg bruger min energi på de ting jeg rent faktisk kan påvirke, og prøver at finde fred med resten. Det jeg alligevel ikke kan ændre, gør jeg mig rigtig meget umage for at acceptere.

Hvordan ser din liste ud?

 

 

* Det var en af de ting der tiltrak mig ved buddhismen: at hele den buddhistiske filosofi bygger på den sandhed at der er ting i livet der gør ondt. Sådan er livet; det er livets natur. Måske ikke ligefrem opmuntrende, men det er sådan set heller ikke ment som en opmuntring ? det er ment som en serviceoplysning, for at gøre os i stand til at navigere i livet, uden hele tiden at række ud efter de lyserøde briller, for ikke at komme til at føle at vi drukner i det.

** Billedet af de dejlige mennesker der springer ud fra en badebro er ikke mit eget – det er et jeg faldt over på Instagram, men det er desværre ikke lykkedes mig at spore det til kilden. Jeg håber det er ok at det indgår i mine drømme.

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...