Det bedste på hele dagen

Morgenmad er bare det bedste. Jeg elsker at spise morgenmad hele dagen, og kan jeg få Brinner (breakfast for dinner) er jeg lykkelig. I det hele taget er morgner – eller, måske mere præcist, tiden lige efter jeg er stået op (er ikke udpræget a-menneske) – bare dejlige. Dagen er dugfrisk og lovende, og alle timerne ligger bare der og frister. Alt er muligt om morgenen. Og så er maden bare bedre end den typisk er senere på dagen 🙂

Hver morgen, uanset hvor i verden jeg opholder mig, tager jeg altid et par minutter i fred og ro. Jeg reflekterer over den kommende dag, glæder mig over alle mine muligheder, og alle de skønne mennesker der er, og har været, i mit liv. Jeg fokuserer på de dejlige ting, jeg ved dagen kommer til at byde på. De trælse ting skal såmænd nok selv finde vej ind i min bevidsthed, men de dejlige ting bliver kun endnu dejligere af at få lov at fylde lige fra morgenstunden. Jeg prøver om jeg kan vælge én ting, jeg glæder mig allermest til. Ved at gøre det, bliver jeg virkelig opmærksom på, hvor mange herligheder livet byder på, og hvor mange små skatte der ligger rundt omkring og bare venter på at blive samlet op. Hvis jeg er hjemme, laver jeg mit lille ritual ved mit personlige alter; er jeg på rejse, har jeg et minialter med mig rundt. Så snart det er sat op ved siden af min seng, er alle steder hjemme.

Jeg har en håndfuld morgenmadsfavoritter, som jeg veksler lidt imellem. Ingen af dem er voldsomt krævende at tilberede (det er det der med Den Udygtige Husmor igen), men de er alle lækre og indbydende – og flere af dem kan i øvrigt også fint bruges som mellemmåltid eller en let dessert.

Skyr med granola og bær eller frugt. Altid lækkert, lynhurtigt og meget mættende. Et hit.

Ristet brød med peanutbutter, bananskiver og chiafrø. Allerbedst på rugbrød, men det kan jeg ikke altid få fat i. Kan også gælde også som frokost, mellemmåltid eller endda aftensmad.

Bananpandekager. Der findes et utal af opskrifter rundt omkring på nettet, men her kommer min:

En moden banan moses omhyggeligt, og blandes med et æg, en spsk mel, en spsk havregryn, ½ spsk chiafrø og en knivspids salt. Bages på panden ved middelvarme, og serveres for eksempel som her, med peanutbutter, bær eller frugt, eller med lidt skyr, rørt op med vanilje.

Havregrød. Den gode gamle havregrød, som jeg har elsket siden min barndom. Her i en let opdateret udgave, men stadig nem at lave, skøn at spise, og god hvis man skal være mæt i lang tid.

1 ½ dl havregryn, 3 dl vand, 1 tsk kanel, ½ tsk kardemomme og en knivspids salt koges til en lind grød. Serveres enten på gammeldags facon med sukker og smørklat, med rosiner, nødder og lidt mælk, eller som her med bananskiver og hakkede mandler.

tapioca

Tapioca. Tager lidt længere tid, men til gengæld… åh, hvor det smager godt! – og så er tapiocaen endda sund. Tapioca laves af rodfrugten maniok, den er glutenfri, og indeholder kun halvt så mange kalorier som hvedemel. Faktisk er det lidt svært at afgøre præcis hvor mange kalorier man får fra tapioca, fordi det indeholder en del resistent stivelse, som er en stivelsesform der ikke kan nedbrydes i hverken mavesæk eller tyndtarm, men passerer intakt til tyktarmen – læs mere om resistent stivelse her.

Det kræver en smule håndelag at lave tapioca, men selv den udygtige husmor kan efterhånden finde ud af det. Jeg har lagt en opskrift op tidligere, som guider dig igennem processen.

Hvad er din bedste morgenmad?

Måske vil du også læse...