Efterårslisten – de 11 ting jeg skal nyde i årets 11. måned

 

Året har 16 måneder: November
december, januar, februar, marts, april
maj, juni, juli, august, september
oktober, november, november, november, november.

Henrik Nordbrandt: Håndens skælven i november, 1986

Gid det dog var så vel!! ? for hvad er vel bedre end en rigtig efterårsdag, sådan en hvor himlen er høj og klar, og luften så skarp og frisk at det nærmest gyser ned i maven, når man stikker hovedet udenfor? Det skulle da lige være en efterårsaften, hvor mørket sænker sig tilpas tidligt til, at det er helt okay at putte sig med Fili i husets bedste lænestol med et tæppe om benene, en kop dampende te balancerende på armlænet, og en god bog i skødet.

Der er så mange skønne ting, der hører efteråret til, og fra på torsdag har jeg en hel uge i Danmark til at nyde dem! Jeg vil

 • gå en lang tur i skoven med min hund, en dag det rigtig rusker i træerne
 • tænde op i pejsen, og riste marsmellows til s?moreos *
 • genlæse en af min barndoms favoritbøger
 • hygge mig med et strikke- eller hækletøj, måske det tæppe jeg er ved at lave til Frk. T, efter en opskrift her på bloggen
 • lave min mors kage * og servere den med varm kakao til
 • gå en tur på biblioteket. Hvis jeg er rigtig heldig, kan jeg måske ved samme lejlighed få lov at dufte regnvejr.
 • spise morgenmad en hel dag igennem. Morgenmad er bare det bedste
 • tage en masse tæpper og puder med udenfor, og sidde nyde solnedgangen. Vi har de mest utrolige solnedgange hjemme på Højgård.
 • invitere mine unger til spilleaften, og lave glaserede æbler * til dem
 • lægge et puslespil. Det er lang tid siden jeg har rodet med puslespil, men jeg elskede det som barn, og det er da virkelig en efterårsaktivitet.
 • tænke langsigtet. Jeg vil starte på et par serier ? en bogserie (måske jeg efterhånden skulle tage mig sammen til at få læst Harry Potter-bøgerne? Vist på tide…) og en TV-serie. Tror jeg vil kaste mig over The Americans, eller måske Gilmore Girls?

*  OPSKRIFTER

S?moreos

Skil en Oreo ad. Læg lidt chokolade ovenpå cremen – et par stykker pålægschokolade kan fint bruges, eller et stykke almindelig chokolade, lys eller mørk efter smag.

Rist en marshmellow forsigtigt over åben ild, læg den ovenpå chokolade, og luk din Oreo igen. Haps. Du bliver formentlig lidt nasset når du spiser den, men fornøjelsen er det hele værd!

Du kan også snyde ved at samle hele herligheden og give den 10-15 sekunder i mikroovnen. Smager ligeså godt, men er faktisk snyd.

 

Glaserede æbler

4 røde æbler skylles, stilken fjernes, og der stikkes et træspyd i dem.

Kog en lage af 250 gr. sukker, 1 ½ dl vand og 1 tsk eddike. Når lagen er blevet tyk og let gylden, dyppes æblerne i den (pas på ? lagen er meget varm, og ikke sjov at få på poterne!), og rulles derefter forsigtigt i kokosmel.

 

Min mors kage

225 gr smør
225 gr sukker
225 gr hvedemel
4 æg
2 tsk bagepulver
4 spsk piskefløde

Smør og sukker røres blødt, æg, mel, bagepulver og fløde tilsættes, og det hele piskes godt igennem. Fyld dejen i en lille form, ca. 30 x 45 cm, og bag i omkring 30 minutter ved 180 grader.

Mens bunden bager, laver man et toplag med nødder:

Hak 150 gr hasselnødder groft, og put dem i en gryde sammen med 150 gr smør, 225 gr sukker, 75 gr mel og 3 spsk piskefløde. Kog det forsigtigt op, og fordel det over den varme kage når den er klar. Sæt hele dejligheden tilbage i ovnen, og bag videre i yderligere 10-20 minutter. Når nøddelaget er lysebrunt er kagen formentlig klar – stik i den med en strikkepind eller en kødnål; hvis der ikke hænger noget ved, er den færdig.

img_0262

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

2 Comments

 1. Uuuh, smukke billeder … er det Løjesø i Rude Skov?
  Gitte K

 2. Pia says:

  Hej Gitte,

  Nej, det er Gulbjerg mose, i Slagslunde skov. Det er det mest fortryllede sted, som jeg vist aldrig bliver træt af!

  /Pia

Comments are closed.