Gåtur i Val Sanagra

De næste tre dage vil jeg køre Italiensk Tema her på bloggen. Jeg har stadig så meget jeg gerne vil dele fra sommerferien, så hvis du vil med på vandretur i  Val Sanagra, en tur ind til Milano, og ud på en helt enestående restaurant, så følg med! I det hele taget synes jeg selvfølgelig du skal følge med herinde, altid, hele tiden 😉

 

Lige bag vores hus ligger den smukke Sanagra-dal, hvor man kan gå nogle fantastiske ture. Faktisk er der tale om ialt fire dale, som er indbyrdes forbundne af vandrestier, så det er bare at kaste sig over herlighederne! Hvis man er mindre ambitiøs, er der en ganske kort gåtur, som giver et godt indtryk af området på bare en lille time.

Man kører til byen Codogna, hvorfra man følger skiltene til “Agriturismo la Vecchia Chioderia”, som er et lille feriested med tilhørende trattoria. Parker ved La Vecchia Chioderia, hvor ovenstående skilt står, og begynd turen med at gå til højre (når du står med ansigtet mod skiltet), ned langs floden.

 

Turen vil føre dig ned forbi et lille frilandsmuseum, hvor du kan se en gammel, istandsat mølle, og høre om livet her i dalen i gamle dage.

Når du kommer til broen på billedet ovenfor, kan du vælge at gå opad til venstre – så ender du oppe i smukke Menaggio, men det er en længere tur – eller du kan vende om og gå tilbage til parkeringspladsen, hvorfra du fortsætter videre, i den anden retning. Gør du det, vil du først komme til at gå langs restaurantens dambrug og feriecentrets forskellige husdyr, indtil floden er dit eneste selskab.

 

Undervejs møder du en lille forladt by, hvor du krydser over floden ad denne smukke gamle bro, og så er du som i en anden verden.

Floden er altid ret lavvandet, men med en rivende strøm, som kæmper med de enorme klippeblokke der ligger overalt. For folk med vikinge-aner kan det være på sin plads med en lille dukkert. Selv har jeg et princip om ikke at bade i vand som er under 28 grader, men sådan er vi jo så forskellige 😉

Terrænet bliver stadig mere vildsomt, men hold ud, og husk at nyde den barske skønhed omkring dig. Hold også øje med floden – flere steder vil du kunne spotte små fine ‘flod-ånder’ som den nedenfor (de er temmelig vanskelige at fotografere, så se at komme afsted, så du kan se dem IRL).

På et tidspunkt møder du en funklende ny hængebro. Den er måske ikke så pæn, men til gengæld er den vældigt praktisk, for nu vil du gerne tilbage på den bred, hvor du oprindeligt startede turen. Derovre kan du, hvis du vil/tør/orker, klatre op ad klippen, og komme op i selve naturreservatet, som er ubeskriveligt smukt. Du kan også vælge at sætte dig på en klippeblok nedenfor vandfaldet (ekstra-bonus: du slipper for klatreturen!), og bare indsuge alt det skønne.

Her fra vandfaldet går den korte tur tilbage samme vej som du kom. Når du møder den gamle stenbro igen, kan du vælge at følge den skiltede vandresti op til Naggio – så ender du hjemme hos mig, hvis altså du fortsætter ligeud længe nok! Du kan også vælge at gå tilbage til la Vecchia Chioderia, og spise en af deres lækre fisk. Hvis du kommer en søndag eftermiddag, kan du endda være så heldig, at dalens ældre herrer sørger for underholdningen. De mødes nemlig gerne hernede efter kirketid, hvor de sidder og synger så det klinger i hele dalen!

Måske vil du også læse...