Har du besøgt dit bibliotek?

Biblioteker er fortryllede steder. Vi skal værne om vores biblioteker, og det gør vi bedst ved at bruge dem. Biblioteker er rene skattekamre, fyldt med minder om skønne eventyr, og med oplevelser man endnu har til gode.

Jeg har altid elsket at komme på biblioteket, lige fra jeg var helt lille, hvor mine forældre tog mig med op til Skovlundes lillebitte mikro-bibliotek, som lå i den gamle vandrekirkes lokaler. Senere, i 1978 tror jeg, rykkede Skovlunde bibliotek til store, fine lokaler, som jeg nød ? og som mine unger også kom til at elske.

Biblioteket har været med mig hele vejen, fra Elsa Beskow og Egon Mathiesen, over Ole Lund Kirkegård og Cecil Bødker, til Suzanne Brøgger og Vita Andersen, helt frem til i dag. Som lille havde jeg et par restriktioner på mine hjemlån. Jeg skulle låne (og læse!) flere bøger end tegneserier, hvilket ikke altid var lige nemt, fordi jeg havde en svaghed for Tintin og Lucky Luke. Tintin er jeg stadig vild med, men det der med Lucky Luke er lidt mere besynderligt. Hvad kan jeg sige; jeg var ikke en typisk prinsesse-pige… Der var også grænser for antallet af bøger, jeg måtte slæbe med mig hjem. Max ti ad gangen, irriterende, men trods alt til at have med at gøre, al den stund at vi havde familieudflugter til biblioteket hver måned ? og at jeg kunne supplere med lån fra skolebiblioteket.

Skolebiblioteket er et kapitel helt for sig. Rosenlundskolens bibliotek var endnu mindre end byens, men det havde noget helt fantastisk: det havde en pragtfuld, engageret bibliotekar, som godt gad at læse alle bøgerne, så hun altid kunne finde den næste helt rigtige bog til mig. Jeg er helt ked af, at jeg ikke kan huske hendes navn, for hun er en af de personer som har betydet allermest for min læselyst. Uanset hvor du er nu, så sender jeg dig en inderlig tak for den eventyrlige verden du bød mig velkommen i.

I dag bruger jeg stadig biblioteket flittigt. Ganløse bibliotek er ganske småt, men det er godt ? og man kan altid gå ind via deres hjemmeside og bestille nærmest hvilken som helst bog hjem. På bare et par dage fremtrylles de mest besnærende skatte, og det bedste af det hele er, at de kan hentes på de mest umulige tidspunkter, fordi det er et selvbetjeningsbibliotek. Lige præcis dét er jo dejligt for mig, men jeg ærgres nu alligevel en smule over, at vi prøver at lade som om, at noget så vidunderligt som en bibliotekar kan undværes. Det kan de jo ikke. Hvem skal vejlede mig og alle de andre brugere? Hvem skal fortrylle os med deres uudtømmelige lager af viden om skønne bøger, smukke bøger, uhyggelige, lærerige, underholdende, spændende bøger?

Hvorom alting er, så er jeg glad og taknemmelig for biblioteket, ikke mindst i juletiden. Der er så mange julebøger som er udsolgt fra deres respektive forlag (hvad sker der i øvrigt for, at trykte bøger efterhånden er at ligne med ferskvarer, når det kommer til holdbarhed? Spænd op!), men som stadig er tilgængelige på biblioteket ? og så er der også altid garanti for en god dosis glad julestemning i det herlige lille hus midt i Ganløse.

Hurra for de danske biblioteker ? måtte de bestå i al fremtid. Og hurra for de danske bibliotekarer. I er et kildevæld af inspiration, og jeg skylder jer så meget.

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...