Hjemmestrik

Omsider er jeg blevet færdig med den fine sweater, som jeg begyndte på, mens vi stadig var på Mallorca. Den er blevet fuldkommen som jeg ville have den; vamset, lækker og hyggelig!

Der er noget helt grundlæggende tilfredsstillende ved tøj man selv har lavet. Der er den indlysende glæde ved at man kan få det, præcis som man vil. Er man ude af takt med moden (måske fordi man er nået dertil, hvor man lægger mere vægt på, hvad der klæder en, end hvad der er moderne)? Frem med strikkepindene. Vild med en farve som ikke rigtig er repræsenteret i butikkerne? Man kan altid finde en given farve i garn. Og er man til lange smalle ærmer, hjerteformede udskæringer eller totalt oversize snit, jamen så laver man da bare det.

Men der er også en anden glæde ved hjemmestrik. Det er selvfølgelig den dybe tilfredsstillelse ved hele projektet, fra design over konstruktion til udførelse – glæden ved at sidde og sysle med et hyggeligt arbejde, se sine drømme gro, og til sidst falde af pindene.

Sweateren her er strikket på pinde 7, så det er helt afgjort et overkommeligt arbejde. Hvis der er nogen der vil have opskriften, må I lige sige til. Jeg strikker ikke efter opskrift som sådan, men jeg tegner arbejdet op, og skriver maskeantal og mål ind undervejs, så jeg senere kan lave en opskrift, hvis det skulle blive nødvendigt.

Garnet er en alpacca/mohairblanding jeg fandt i en lille butik i Manacor, men jeg har fundet garn herhjemme med samme vægt og løbelængde, som har næsten samme udseende, og er endnu blødere.

Edit:

Eftersom I er flere der har bedt om opskrift, kommer den her. Det garn jeg anbefaler, er ikke det jeg har selv har brugt, men jeg er i gang med at strikke af det nu, og det er helt tosset lækkert.

Str: One size – mål om brystet ca. 120 cm, længde 55 cm.
Garn: Brushed Alpaca Silk – strik det dobbelt, eller kombiner med en tråd Baby Merino. Jeg vil gætte på, at man skal bruge ca. 6 nøgler Brushed Alpaca Silk og 5 nøgler Baby Merino
Pinde: nr 7
Strikkefasthed i halvpatent: 10 m / 10 cm

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Ryg:
Slå 61 m op, strik 5 cm rib (1 ret, 1 vrang). Skift herefter til halvpatent, og strik til arb måler 30 cm.
Luk 1 m i hver side af arb, i alt 3 gange. Du har nu 55 m tilbage. Strik til arb måler 55 cm, og luk af.

Forstykke:
Slå 61 m op, strik 5 cm rib (1 ret, 1 vrang). Skift herefter til halvpatent, og strik til arb måler 30 cm.
Luk 1 m i hver side af arb, i alt 3 gange. Du har nu 55 m tilbage. Fortsæt i halvpatent til arb måler 35 cm.
Luk den midterste m. til halsudskæring, og strik hver side (27 m) færdig for sig. Luk 1 m mod midten på hver 4. pind, indtil du har 15 m tilbage. Luk af, når arb måler 55 cm.

Ærmer:
Slå 28 m, strik 5 cm rib (1 ret, 1 vrang). Skift til halvpatent, og tag 1 m ud i hver side af arb på hver 6. pind, indtil der er 53 m på pinden.
Når arb måler 44 cm lukkes for 1 m i hver side af arb, i alt 3 gange. På næste pind lukkes de resterende 47 m af.

Montering:
Hæft alle ender, sy side- og ærmesømme, og sy ærmerne i ærmegab. Damp arb let, og put det gerne i fryseren et par timer inden brug (så fnugger garnet mindre. Jeg plejer faktisk også at give det en tur i fryseren inden jeg begynder at strikke, så jeg ikke kommer til at sidde i en sky af løse hår!).

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

15 Comments

 1. Den er superflot. Kan godt forstå, at du er godt tilfreds. KH Dorte

  1. Tak

   1. Anja Christiansen says:

    Hej

    Jeg er ret ny inden for strik, men vil så gerne lave denne trøje.

    Er det for svært for en “nybegynder” ?

    Super hyggelig side du har her

    1. Tak
     Denne her burde bestemt være til at have med at gøre for en ny strikker!

 2. Lene Werther Olesen says:

  nøj den er fiin!
  Det kunne være lækkert hvis du havde opskrift på den… og gerne med angivelse af garntype.. 🙂

  1. Tak! Jeg får skrevet en opskrift – lægger den op i dette indlæg i morgen.
   Garnet jeg foreslår er Garnstudios Melody, som man skal bruge ca. 300 gram af.

   1. Rikke says:

    Hej, SÅ fin en trøje. Og opskriften virker så fin overskuelig . Forstår jeg det rigtigt at din grå strikket i Melody? Brugte du da 1 el 2 tråde?
    Lyder nu også fint med det andet garn du anbefaler .
    Vh Rikke

    1. Min er strikket i et garn jeg fandt i en rodekasse på Mallorca, og ikke har kunnet finde igen siden.
     Jeg har faktisk ændret min anbefaling af garn, da jeg har oplevet at Melody fælder HELT VILDT – den nye anbefaling står i opskriften ovenfor.

     1. Rikke says:

      Jeg har også lige strikket en trøje i Drops melody, og ja det er vildt som den fælder, så jeg er da lun på at prøve Brushed alpaca silk. Den virker også overkommelig i pris, når man som jeg satdig er meget nybegynder og derfor ikke tør kaste mig ud i dyre garn-projekter endnu. Hvis jeg vil bruge to tråde, så vælger jeg bare dobbelt antal, altså 12 nøgler til denne opskrift?
      Og på forhånd tak for svar! Super fin Blog/hjemmeside du har 🙂 Jeg er ved at planlægge hvilken af dine opskrifter jeg skal starte med og tror det blive denne eller den røde juletrøje/vest.
      Vh Rikke

     2. Så spændende at du lige har begyndt din strikkerejse Jeg tror ikke du bruger 12 nøgler til denne – nok snarere 10, vil jeg gætte på. Hvis du køber garnet hos mig, vil jeg gerne tilbyde at tage overskydende garn retur.

 3. Mange tak for opskriften, tænker at jeg nok kan klare den med lidt hjælp fra Google og YouTube (f.eks. omkring hvordan man strikker halvpatent). Jeg kan godt lide som dit garn skifter i farverne, det ser ikke ud som om Melody har lige den variant, men mon ikke man kan finde noget lignende et andet sted. Ellers så har jeg jo en god grund til at tage til Mallorca. Flot, det er den – og hyggelig, ser den ud!! ❤️

  1. Jeg kan se at du allerede har fundet min anvisning på halvpatent 😉

   Hvis du kigger efter et andet garn, så gå efter et som har en løbelængde på 140 meter/50 gram, så skulle du kunne ramme opskriftens strikkefasthed. Vær opmærksom på, at jeg har strikket meget løst, så et alt for fastspundet garn vil måske ikke se så pænt ud.

   Held og lykke med det – håber jeg får lov at se resultatet!

 4. Jette says:

  Super lækker bluse
  Vil gerne igang med den og lyder også rimeligt nem.
  Men jeg har ser mig fuldstændig blind på opskriften ellers skal jeg ha mine skolepenge tilbage da regnestykket ikke går op…
  Stykket med forstykke:
  Jeg starter med at have 61 m.
  Så skal jeg lukke 1m af i hver side 3 gange så er der 55m
  Så skal jeg lukke 1 midtermaske af så er der 54m =27 på hver side
  Så skal jeg strikke hver side for sig 25 masker men der vil jo være 4 masker tilbage så ? Eller er jeg helt gal på den?

  1. Du har helt ret – der er en fejl i opskriften, som jeg fluks har rettet! Der er naturligvis 27 masker på hver side af v-udskæringen.
   Håber du finder ud af det herfra – ellers må du endelig skrive igen!

   1. Jette says:

    Tusinde tak for hurtigt svar
    Jeg troede jeg ikke kunne regne eller jeg havde misset noget
    Jeg går fluks igang og glæder mig til at se det færdige resultat
    Forsat god søndag

Comments are closed.