Hvad jeg har lært om mit hjem ved at være væk fra det

Jeg elsker efteråret! Når skoven rødmer af fryd ved sin egen skønhed, når luften bliver sprød og dufter af forblæst hår og kolde fingre, og når aftnerne bliver lange og hyggelige, så bliver jeg helt rundtosset af fryd. En af de ting (mennesker er ikke ting!) jeg savner allermest ved at være ude af Danmark, er efteråret. Jeg har prøvet at fejre efterår i Dubai, men det er altså bare ikke det samme…

Fili i sofa

I weekenden har vi været hjemme på besøg, og der gik det pludselig op for mig, at vores hjem egentlig ændrer sig en del efter årstiderne. Selve indretningen, placeringen af de store ting, er ret statisk, men de små ting viser alligevel tydeligt, hvad tid på året det er. Det er ikke sådan at alt tilbehør bliver påskegult i foråret, eller at de grønne planter skiftes ud med rustrøde chrysantemum i oktober, men der er en masse små ting der afspejler vores sindstilstand, og viser hvordan vi bruger vores hjem. Det blev virkelig tydeligt for mig, da jeg stod i mit sommerhjem en lørdag morgen midt i oktober. Det hele føltes lidt forkert.

Normalt pynter jeg ikke op til efterår, jeg skærer ikke græskarhoveder eller samler kastanjer i skoven, men alligevel bliver huset gradvist mere og mere efterårsagtigt igennem september måned. Der dukker flere og flere stearinlys op, tæpper og puder begynder at fylde sofaen, og bogstakke hober sig op på nærmest alle vandrette overflader.

Efterår i stuen

Jeg har aldrig været opmærksom på at det skete, netop fordi det har været en naturlig proces, snarere end en aktiv beslutning om at gøre huset vinterklart. I år slog det mig, fordi jeg jo kun har været hjemme sporadisk de sidste måneder: huset var ikke fulgt med årets gang, fordi jeg ikke havde været her. For at komme til at føle mig hjemme i mit hjem, måtte jeg pludselig til at tænke over, hvad det var, der gjorde huset til et efterårshjem – hvilke små detaljer, der tilsammen ville tilfredsstille min trang til at skabe mig en hule, jeg kunne putte mig i vinteren over. Jeg kom frem til, at det, udover de allerede nævnte stearinlys, puder, tæpper og bøger, handlede om ild i brændeovnen, varme dufte og mere stoflighed end jeg bryder mig om i sommerhalvåret. Derfor fandt jeg min tunge hørdug frem da jeg skulle dække til vores familiefrokost, jeg tændte duftlys, og jeg stillede et par rustikke bakker i sofaen, som indbød til, at man kravlede op med benene under sig.

Nu er det hele efterårsklart, og eftersom jeg allerede kommer hjem igen om to uger, får jeg da lidt lejlighed til at nyde det.

Hvad synes du, hører efteråret til? Ændrer dit hjem sig med årstiderne? Hvis du ser på gamle billeder af dit hjem, kan du så uden videre afgøre hvilken tid på året de er taget på?

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

3 Comments

 1. Jeg elsker også efteråret! Og jeg kan sagtens følge dig m.h.t. indretning, for mine hjem har også altid ændret sig med årstiderne. Sådan i det små…

  Om efteråret finder jeg tæpperne frem og lægger i en stak, så de er klar til brug. Og bøgerne kommer frem, så de er klar til læsning. Og så får jeg bagetrang… Uhm, er der noget bedre end duften af friskbagt brød? 🙂

  1. Pia says:

   Åh ja – friskbagt brød… Hvordan kunne jeg glemme det? Det er i den grad en efterårsduft!

 2. Pia says:

  Åh ja – friskbagt brød… Hvordan kunne jeg glemme det? Det er i den grad en efterårsduft!

Comments are closed.