Johns dåbssjal i Drops Puna

dåbssjal

John dåbssjal har egentlig et lidt dumt navn, al den stund at John ikke har fået en kristen dåb, men derimod en buddhistisk navngivningsceremoni. Det var bare så dejlig mundret, at det aldrig rigtig blev ændret – og det kan da garanteret også fungere fint i en kirke 😉

dåbssjal

Dåbssjalet er så nemt at strikke, at alle kan være med, hvis ellers de har den fornødne tålmodighed. For det tager altså tid. Lang tid. Men er smadder hyggeligt at sidde med, og et perfekt se-TV / lytte-bog / spille brætspils-strikketøj.

Jeg har valgt at strikke det i Drops Puna, som er et utroligt blødt og lækkert alpacagarn. Lige tilpas fnugget til at være bedårende, uden at afsætte alt for mange små fine hår på baby, og dertil vidunderligt blødt og varmt. Nu er det jo strikket til en helt særlig lejlighed, så jeg gjorde mig ikke for mange overvejelser omkring det praktiske. Hvis jeg havde strikket det til hverdagsbrug, havde jeg nok valgt en superwash-behandlet merino. For et blødt, ‘slasket’ sjal ville jeg vælge Drops Baby Merino, og for et mere robust hverdagstæppe ville jeg vælge Drops Merino Extra Fine.

dåbssjal

En stille stund på en stor dag <3

Opskrift på Johns dåbssjal

Mål på det færdige tæppe: ca. 80 x 100 cm
Garn: 600 gr Drops Puna i farve 01, natur
Strikkefasthed: 18 masker = 10 cm i hulmønster på pinde 4,5. Jeg har med vilje valgt at strikke det ret løst, fordi jeg gerne ville have et sjal, som svøbte sig let om kroppen.
Pinde: Du har brug for en laaang rundpind 4,5 – mindst 100 cm, for du får virkelig mange masker på omgangen, når du strikker flæsen. Hvis du ikke har sådan én, kan du i stedet strikke over to rundpinde, som du bruger på samme måde, som du ville bruge et sæt strømpepinde. Du kan naturligvis også strikke flæsen i flere små dele, som du så syr sammen til sidst.
Hæklenål 3,5

 

Sjalets midte
Slå 140 op på en rundpind 4,5, og strik 1 p vr. Start derefter hulmønster efter diagrammet nedenfor. Strik 11 rapporter, men afslut den sidste rapport (nr. 11) allerede på p. 13. Luk maskerne elastisk af.

dåbssjal

dåbssjal

Sjalets flæsekant
Saml masker op rundt langs sjalets fire sider:

 1. 140 m fra aflukningskanten (og nej, det er ikke en god ide bare at beholde maskerne på pinden, i stedet for først at lukke dem af, for siden at samle dem op. Du har brug for den fasthed, en aflukning giver. Lærte dette på den hårde måde…)
 2. 132 m fra den ene side – du samler op, som du ville gøre det til for eksempel en forkant på en cardigan: * saml 1 m op for hver af de 3 første pinde, spring 1 p over * Gentag fra * til *
 3. 140 m fra opslagsningskanten, og endelig
 4. 132 m fra den anden side.

Du har nu omkring 544 m på pinden. Det kommer sig ikke så nøje, om der lige er et par masker mere eller mindre, så lad være med at sidde og stresse over det. Nu begynder du at strikke glatstrikning rundt på pinden således:

 1. omg: * strik 1 m ret, slå om * Gentag fra * til * omg ud. Du har nu ca. 1088 m på pinden, og det begynder at være lidt trangt. Men det bliver værre!
 2. omg: strik alle m ret
 3. omg: * strik 3 m ret, slå om * Gentag fra * til * omg ud. Du er nu oppe på det fulde maskeantal, 1450 masker.

Nu strikker du glatstrikning indtil flæsen måler 7 cm. Herefter strikker du perlestrik (* 1 r, 1 v * Gentag fra * til * pinden ud. På næste p strikker du ret over vrang, og vrang over ret. Disse pinde udgør mønsteret, og gentages). Når flæsen måler 10,5 cm, lukker du elastisk af.

Hæklet picotkant
Til allersidst hækler du en picotkant hele vejen rundt langs flæsen. Du hækler * 2 fm, 3 lm, 1 fm i den første af de 3 lm, spring 1 m over * Gentag fra * til * omg ud.

Hæft alle ender, og damp dåbssjalet let – så er det klar til brug!

Måske vil du også læse...

12 Comments

 1. Hvor er det hele fint – både værterne, hovedpersonen og tæppet ikke mindst !

  1. Tak! Det hele var bare perfekt, en af den slags fester, hvor alt går op i en højere enhed.

 2. Fru Moll says:

  Tillykke med navnedagen. Et utroligt smukt dåbssjal – især flæsekanten, der afsluttes med perlestrik!

  1. Tak Det er netop flæsekanten der gør sjalet helt særligt – jeg har faktisk overvejet at lave en stor, trekantet udgave til mig selv!

   1. Fru Moll says:

    God idé – det vil sikkert ikke tage dig lang tid med din strikkehastighed og et par tykke pinde! Og nu har du jo hylderne fulde af garn, så det er bare om at vælge og komme i gang!

    1. Præcis! Og det er jo et nemt og hyggeligt projekt, perfekt til efteråret.

  2. Hanne Svenningsen Jensen says:

   Hej jeg kunne virkelig godt tænke mig at strikke det fine dåbs sjal men mangler diagrammet til midten er det noget du kan sende til mig
   På forhånd tak hanne jensen

   1. Hej Hanne,

    Diagrammet var røget ud, men nu er det sat ind igen. Rigtig god fornøjelse med det smukke sjal – jeg nød virkelig at strikke det!

 3. Pia Moestrup says:

  Det er fantastisk smukt Pia ⭐️. Nu har I jo tæppet til flere navngivninger, hvis du skulle være så heldig

  1. Tak, Pia. Jeg tænkte faktisk på at gemme det, men besluttede at lille John skulle have lov at beholde det. Det er jo nemt og hyggeligt at strikke, så jeg ville bare nyde at lave et mere!

 4. Elsebeth says:

  Før i tiden strikkede man barnevognstæpper og ikke dåbstæpper – men nu er der næsten ingen, der køber barnevogne mere. OG hvorfor mon, børnene elsker at sove udenfor i al slags vejr. Da mit ældste barnebarn kom her første gang, havde jeg købt en skøn sovepose foret med lammeskind og lejet en fin stor barnevogn. Hans far var heldigvis ude at køre, da sønnen stod og sov udenfor i snevejr – så havde han sikkert meldt mig til politiet for børnemishandling – i USA var det aldeles ukendt og blev omtalt som noget ganske forfærdeligt, som man gjorde langt derovre i Skandinavien …

  1. Haha – ja, der er ikke mange som sætter pris på vores tradition med at lade børnene sove ude! Min svigerdatter var også ved at besvime da jeg foreslog det

Comments are closed.