Juleudstilling

4-soendag-i-advent1

Juleudstilling ? ordet emmer af kolde næser, spændt forventning, og kinder der blusser af varme, straks man kommer indendørs og får varm chokolade. For mig er juleudstilling lig med København i tusmørke, hvor lysreklamerne reflekteres i regnvåde gader, og togture med ?en voksen og et barn retur til byen?. Min mor og jeg gik altid om ad Nørregade, som vel alle andre også gjorde dengang, så jeg kunne se den ekstra fine juleudstilling hos Daells Varehus. Deres store hjørnevindue, som hvert år blev fyldt med mekaniske nisser i et fantastisk julelandskab, var i dén grad et tilløbsstykke. Det gjaldt om at time ankomsten dertil. Ens mor skulle for alt i verden ikke være alt for træt og kold, men omvendt skulle turen heller ikke starte her, for så risikerede man at tiden foran vinduet blev alt for kort, fordi hun havde så meget på sin liste. Heldigvis var min mor usædvanligt tålmodig, og mange er de timer jeg har tilbragt udenfor det vindue, enten i baggrunden, trippende på tæer, eller som en af de lykkelige der kunne presse næsen helt op ad ruden.

Resten af turen var også en fest. At vælge de allerfineste julegaver til hele familien, og spændt overveje hvad der mon ville være under træet til mig. At lytte til den besynderlige udveksling af spørgsmål og svar i forbindelse med indkøbene: ?Skal vi lige slå et stykke papir om den??, ?Skal prisen dækkes til?? eller ?Kan pengene gives retur, eller får man tilgodebevis??. At komme i Jordbærkælderen eller ? oh, fryd ? til pølsevognen. At se Disney?s Juleshow, og at lade sig opsluge i legetøjsafdelingerne i Anva, Illum, Magasin…

Juleudstilling er bare noget helt særligt. Granguirlander og røde hjerter i gaderne, juletræssælgere på hvert et hjørne, og en voldsom trængsel og alarm ? alt dette gik lige i mit barnehjerte, og var med til at gøre julen til en fortryllet tid.

Med mine egne børn indførte jeg en tradition med at tage til City 2 for at købe julegaver, spise julefrokost, og gå i biografen. Det gjorde vi hvert år, fra de var ganske små ? og det har vi gjort hvert år lige siden. Enkelte år har vi været andre steder end City 2, men hvis det skal være helt rigtigt, er det altså Tåstrup der gælder ? sjovt nok, for det er ikke et sted vi kommer på noget andet tidspunkt af året.

Peter og jeg har prøvet at tage på juleudstilling nede ved Como. Der er pænt, det er helt sikkert, både i Menaggio og Lugano. Der er alt hvad der hører sig til, af juletræer, julelys, duftende kager og glühwein, der er røde løbere lagt ud i hovedgaderne, og vi så endda Lucia-optog i Lugano, men rigtig juleudstilling, det er det altså bare ikke… Selvfølgelig er der noget helt særligt over julevinduerne hos Cartier og Hermes (!), men uanset hvor megen umage de gør sig, så er der bare for varmt, og der er heller ikke den samme fornemmelse af glad og forventningsfuld travlhed. Måske har det også noget at gøre med, at stort set alle vores gaver er bestilt over nettet i år. Det er jo praktisk nok, men bare ikke nær så hyggeligt som at kæmpe sig frem ad kolde gader eller gennem et proppet storcenter. Derfor har vi afsat vores mandag til at tage ud og købe de sidste gaver, og få et ordentligt skud dansk jul. Når det skal gå hurtigt, må det tunge skyts frem, så jeg regner med at vi tager i juletivoli; det kan få hvem som helst i julestemning, om det så er Scrooge og Grinchen. Så skulle det ikke være nogen sag med et par glade julegrise som os to 🙂

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

2 Comments

 1. Anne Marie Lehwald says:

  Nu er jeg nytilkommen på bloggen, og jeg er blevet nysgerrig.
  Hvad er årsagen til at du/I rejser så meget ?-har umiddelbart ikke kunne spore mig frem til det.
  Tak for inspirerende indlæg med smukke billeder.
  Glædelig jul

  1. Velkommen til

   Vi rejser primært fordi min mand er udstationeret i Spanien og UAE, men også fordi vores ene søn bor i Brasilien, og ofte arbejder i USA. Vi har også sommerhus i Italien, som vi nyder så ofte det kan lade sig gøre.

   Glædelig jul til dig også, og mange hilsner,
   Pia.

Comments are closed.