Madrid – den oversete storby

Det kan godt være det bare er mig, men er det ikke som om Madrid står lidt i skyggen af Spaniens turist-mastodonter, Barcelona og Mallorca? Det er i hvert fald ikke en by, jeg tidligere har overvejet at tage til, men hold nu op, hvor er den fin – jeg skal helt sikkert tilbage, måske engang til foråret, når vejret er bare lidt mere tilforladeligt?

Byen er oplagt til en forlænget weekendtur for to, som trænger til lidt kærestetid og en håndfuld gode oplevelser. Norwegian flyver hertil på bare tre timer, og vi gav under 500 kr. pr. person for turen. Der er masser af små hyggelige hoteller og pensioner hernede, men vi har endnu engang valgt at tage en Air B’nB, og det har vi bestemt ikke fortrudt. Vi har boet i den sødeste lille lejlighed (som jeg deler billeder fra i morgen), der ligger helt perfekt, midt i Huertas. Det er de store digteres kvarter, stedet hvor bl.a. Don Quixote blev skrevet, og her er præcis som der skal være i kunstnerkvarter: små, krogede gader, bedårende huse i alle mulige skønne pastelfarver, og de skæggeste små butikker, der sælger alt mellem himmel og jord.

Bemærk Peters fine lyserøde paraply med de små kirsebærblomster. Den har han selv udvalgt sig engang vi var i Kyoto, og jeg pakker den pligtskyldigst hver gang vi rejser til regntruede områder 😉

Total yndlingsmorgenmad på stemningsfulde restaurant Ginger, som ligger i hjertet af Huertas, lige ved siden af vores lejlighed. Og ja, der er stadig morgenmad, når klokken er 12.15. Dejligt med en by, hvor man ikke automatisk er diskvalificeret når man er blevet sådan lidt FiftyFabulous, og ikke lige springer ud af sengen ved første daggry, når man har rodet rundt på tapasbarer (og minibarer…) den halve nat.

Eftersom vi kun havde en enkelt dag i Madrid, besluttede vi at gå udenom de store, fine museer, som der ellers er en del af, og bare slentre en tur rundt i byen. Vi kom forbi Teatro Calderon, byens ikoniske teater, og Plaza de Mayor. Det småregnede, så vi blev ikke fristet til at sætte os på en af pladsens mange tapasbarer, men det gør vi givetvis næste gang vi kommer! Pladsen er nemlig rigtig fin, med en intim stemning, og en masse skønne detaljer på de omgivende bygninger, og pladsens lange historie, belagt med assorterede grusomheder som for eksempel henrettelser, tyrefægtninger og retssager for Den Spanske Inkvisition kalder på opmærksomhed.

Til gengæld brugte vi en del tid i Mercado de San Miguel – enorme torvehaller, med de lækreste delikatesser og et livligt menneskemylder.

Vi var også forbi Palacio Real; det kongelige palads, som er imponerende stort, og faktisk ganske kønt. Har man bedre tid, er det oplagt at kigge indenfor – langt størstedelen af de royale gemakker er åbne for offentligheden, og her er en række museer med værker af bl.a. Goya, Tiepolo, Giordano og Velazquez.

Mærkeligt nok byder Madrid også på et ægte, egyptisk tempel: Templo de Debod. Templet er oprindeligt opført langs Nilen i Egypten, nær ved Abu Simbel templet, omkring 200 år før vores tidsregning, og dedikeret til guden Debod. Da egypterne skulle bygge dæmningen ved Aswan, var dette tempel, sammen med en lang række andre kunstskatte, i fare for at blive oversvømmet. Spanien hjalp egypterne med at redde Abu Simbel, og modtog Templo de Debod som tak for ulejligheden. Det er nu genopført midt i Madrid, i en smuk lille park med blomstrende palmer og bedårende udsigt over Manzanares floden.

Vi Cool  på Calle de Las Huertas er et rigtig godt valg til aftensmaden – fantastisk stemning, lækker mad, og en indretning man bare har lyst til at tage med hjem. Jeg tager hele pakken, tak!

Madrid er en fin lille stor by. Den er charmerende, og de mange forskellige kvarterer har hvert deres særpræg. Man siger hernede, at byen har tre måneders vinter, og ni måneder i helvede hvert år. Der bliver formentlig rigtig varmt om sommeren, så måske er de bedste tidspunkter at besøge den forår og efterår? Vi kommer i hvert fald helt sikkert igen, og så skal vi have meget bedre tid end vi havde denne gang!

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...