Mit hemmelige hjørne

Min have er opdelt i flere små kroge, både fordi jeg synes det herligt med en have man kan gå på opdagelse i, og fordi det er praktisk. Man behøver ikke ordne hele herligheden på én gang; man kan nøjes med en enkelt lille krog, brygge sig en kande te, og overgive sig til den rolige havehygge.

Krogene tjener også en anden funktion. Ind imellem er der ting, jeg gerne vil skjule lidt, som for eksempel kompost, kvasbunker og andre festlige indslag, og det lader sig nemt gøre, hvis haven er indrettet i rum. Ekstra bonus er, at i haven kan alting (njaa, okay – næsten alting) se yndigt ud, hvis bare det placeres i de rette omgivelser.

Mit skovhjørne er et fint eksempel på et sted, som egentlig blev lavet fordi jeg ikke rigtig gad at se på alle de kvasbunker, som lå og ventede på at blive brændt af. I havens syd-vestlige hjørne er der en fin lille skyggefuld krog, hvor solen kun flimrer nogle få timer om dagen, og hvor det alligevel er umuligt at komme med græsslåmaskinen *

Her har jeg indrettet en lille bålplads, med brænde og snobrødspinde stående klar. Jeg synes overhovedet ikke det gør noget, at her ligger kvas ( = optænding), og jeg elsker at bregner, anemoner, brombær og syrener har bredt sig herinde.

Af min barndoms haver husker jeg især tre: vores egen have derhjemme, min mormors have, og min oldefars – og de havde alle det til fælles, at de var indrettet til at gå på havevandring i. Hjemme var der tætte buskadser, køkkenhave, et legehjørne hvor de voksne på terrassen ikke kunne se os, og en solmur hvorfra man kunne klatre op på taget (fantastisk sted at spilde en sommereftermiddag!). Mormors have var en lille, smal rækkehushave, men bugnende staudebede og gamle krogede frugttræer gjorde ikke desto mindre det lille stykke grønt til et vidunderskønt sted for en lille pige at gå på opdagelse, og hos oldefar var der både dueslag, kaniner og små snoede stier mellem den gavmilde beplantning.

Der er mange måder man kan lave ‘vægge’ til havens små rum. I mit skovhjørne har jeg tre forskellige slags: vores havemur, et plankeværk, og en brændestabel. På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at afskærme yderligere, primært fordi jeg sådan ønsker mig en klatrehortensia. Den vil jeg lade klatre op ad et par gamle stolper, som jeg ganske enkelt vil grave lidt ned i jorden, og måske forbinde med blomstertråd. Andre steder i haven har jeg brugt forskellige former for hæk til at bygge rum, men det kan også gøres med høje stauder, blomstrenede buske eller andre høje vækster. Hovedsagen er, at man får skabt en oplevelse af privatliv, og at man skærmer for både ud- og indkig. Forstå mig ret; jeg holder lige så meget af en smuk udsigt som alle andre, men i min have ønsker jeg at stemningen skal være nærmest fortryllet, med hemmelige småkroge og vildvoksende vækster der snor sig ind i hinanden. Udsigten snupper jeg andre steder!

* Græsslåmaskinen… Ikke mit favorit-haveredskab, men det hænger måske sammen med, at jeg faktisk ikke er så vild med velslåede plæner. Jeg synes nemt de bliver lidt kedelige at kigge på, og vil meget hellere have en frodig eng med højt græs og masser af selvsåede blomster. Oplever dog ikke den store opbakning fra resten af husstanden, så her kommer det der med forskellige haverum igen ind 😉

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. En hage med mange rom høres vidunderlig ut, og det skulle jeg gjerne hatt. Jeg har to hager, en på hytta og en hjemme, men de er begge for små til å gi følelsen av flere rom. Har man stor hage trenger man et rom som kan inneholde rask og rot.

    1. Ja, det er rigtigt – det kræver noget størrelse af lave flere mindre rum. En lille have kan til gengæld være helt fortryllende, fordi den er nem at give et særpræg.

Comments are closed.