Om bilferier

Når vi skal på sommerferie, vælger vi ofte at køre selv, i stedet for at tage et fly. At skrive dette indlæg har fået mig til at reflektere over, hvorfor det er sådan. Der er selvfølgelig en række praktiske årsager, men jeg tror det dybest set handler mere om vane og tradition.

Af praktiske årsager kan nævnes:

 1. Friheden. Der er ingen fastlagt rejseplan, og dermed ikke noget at komme for sent til. Man bestemmer helt selv, hvornår man tager afsted.
 2. Det at have en bil på ferien. Vi har selvfølgelig en bil nede i Italien, men ofte er vi mange i huset om sommeren, og så kan det være rart at have flere biler.
 3. Man kan medbringe virkelig meget skrammel bagage. Det er for eksempel typisk i forbindelse med sommerferien at mit italienske boglager bliver fyldt op!
 4. Den sidste grund er normalt den bedste, men den holder ikke helt i år: man kan have sine hunde og katte med uden problemer. Normalt har vi både Fili og Løvekongen (vores troløse kat) med os på ferie, og det er både dyrt, besværligt og ubehageligt for dyrene at rejse med fly. I år skal de imidlertid ikke med, fordi ferien bliver lidt anderledes. Vi starter nemlig ovre i Kroatien, hvor vi skal fejre svigermors 70 års fødselsdag sammen med hele svigerfamilien – og der vurderer vi, at det bliver for besværligt at have dyrene med.

Når alt kommer til alt, så tror jeg imidlertid, som nævnt ovenfor, at vores valg om bilferie handler mere om vaner og følelser. Vi har begge været vant til at tage på bilferier med vores respektive familier, helt fra vi var ganske små. Jeg husker tydeligt somrene i 70’erne på FDM’s samarbejdspladser ved Gardasøen, hvor min far sad udenfor sin Combi-Camp og sagde Buon Giorno til alle de andre danskere…


Første gang ham min elskede og jeg skulle holde ferie sammen (i 1984!), tog vi på Interail. De følgende år kørte vi med vores forældre, sådan lidt på skift, og holdt også et par ferier i Danmark, men i 1991 var vejret så trist at vi blev enige om at smide ungerne (en toårig og en på 5 måneder…) i bilen og køre sydpå – og det har vi så gjort stort set hvert eneste år lige siden.

Det betyder, at vi om sommeren ser lidt mindre af det her,


– og lidt mere at dette!


Vi nyder vores køreture, men der er et par ting, man med fordel kan tage hensyn til, når man skal køre så langt. Det er en lang tur til Sydeuropa, og hvem gider vel bruge sin ferie på at sidde spærret inde på et par kvadratmeter med folk som er blevet utidige af ikke at bevæge sig, som keder sig, eller – allerværst – er blevet ‘hangry’!??

For nu at adressere det største problem først, så pakker jeg altid en lækker madkurv. Der er visse ingredienser, den skal indeholde, fordi sådan har det altid været. Der skal være pølsebrød, og der skal være pandekager – og de skal være lagt sammen med Nutella. Jeg plejer at pakke i vores virkelig grimme køletaske, så maden holder sig frisk, og så vi har kolde drikke hele vejen *. Det er nemlig endnu vigtigere at drikke end at spise, når man skal køre langt.

Med hensyn til risikoen for mere almindelig utidighed, så kan den om ikke elimineres, så i hvert fald begrænses væsentligt ved at huske følgende råd:

 1. Klæd dig fornuftigt. Som udgangspunkt synes jeg altid man skal ligne det man gør (jeg ser sjov ud når jeg maler!!), så når man rejser langt, bør man klæde sig derefter. Det betyder flere tynde lag af blødt og let tøj, så man nemt kan tilpasse temperaturen undervejs. Jeg plejer at rejse i et par bløde jeans, en let t-shirt, en skjorte og en cardigan, og have et par shorts let tilgængeligt. Husk solbriller og et par behagelige sko, som nemt kommer af og på.
 2. Pak en rejsetaske, som indeholder lidt skiftetøj (frisk undertøj er en velsignelse, et par shorts er skønne at smutte i, og et par tykke sokker kan være en redning i eventuelle kølige nætter), lidt toiletsager, og diverse former for underholdning.
 3. Jeg bliver frygteligt køresyg, hvis jeg læser i en bil, men jeg har til gengæld stor fornøjelse af lydbøger. Der er et stort, gratis udvalg på e-reolen, og i år tror jeg vi skal høre enten Asger Schnacks bog om Dan Turell, eller Michael Crichtons Timeline (har elsket Chrichton siden Jurassic Park. Kan ikke gøre for det). Hvis du er så heldig at du godt kan læse i en bil, så er det jo bare om at gå i gang med sommerens bogstak!
 4. En god playlist er afgørende! Hvis man er flere i bilen, kan man enten skiftes til at vælge (husker tydeligt de somre hvor min lillebror altid valgte at høre fortællingen om Mowgli…), eller at give chaufføren det sidste ord. Andre kan så beskytte sig mod hans dårlige musiksmag med ørepropper eller høretelefoner.
 5. Medbring en god hovedpude, så du kan slappe af, eller måske endda sove lidt, undervejs. Jeg elsker mine ‘sommerfuglepuder’, som jeg både bruger på rejser og i min seng om natten.
 6. Tænk over at holde nogen fornuftige pauser. Det kan være svært hvis man er flere der kører sammen, fordi de forskellige behov kan være modstridende (ham min elskede er ikke så god til pauser. Han kørte engang til Italien med sin gamle mor, og jeg vil slet ikke komme ind på de ydmygelser hun mødte undervejs. Lad os bare sige, at de var toilet-relaterede…). Har man børn ombord, giver det mening at køre om natten. Vi kørte altid, så det passede med at vi spiste aftensmad på færgen – så skulle ungerne bare nyde feriestemningen et par timer, mens det hele stadig var nyt og spændende, før de blev ‘puttet’ for natten.
 7. Sørg for at bevæge dig i pauserne! Lad være med at vælte ud af bilen og direkte over på en bænk. Hop, løb, dans – så underholder du også andre trætte bilister 😉
 8. Tænk over blodcirkulationen i benene. Børn i autostole bliver rigtig trætte i benene, hvis deres fødder skal hænge og dingle i 2000 km! Læg noget blødt i mellemrummet mellem for- og bagsæde, så de har støtte til fødderne. Også voksne kan have glæde af at få benene op, så hav eventuelt en blød taske eller lignende, som du kan tage ind og lægge på gulvet.
 9. Og nu vi er ved det: pak i små, bløde tasker. Der kan være meget mere i bilen på den måde, end hvis du pakker i store kufferter, hvor du kommer til at transportere en masse luft imellem de store klodser.
 10. Forbered små, hyggelige overraskelser til turen – feriegaver, hedder de i min familie, og der er ingen forventning til noget stort eller fint, bare små sjove ting. Da børnene var små, var det klistermærker, notesbøger, farveblyanter, kassettebånd (ja, det var dengang) med indtalte historier, og små figurer de kunne lege med. Jeg har pakket forskellige ting til ham min elskede i år: lidt af hans yndlingsslik, en sudoku, en bog og et blad (han bliver ikke køresyg), og solcreme, så han husker hvad han har at glæde sig til.

Det allervigtigste er imidlertid at huske på, at køreturen er en del af ferien, og at den tid man bruger i en bil sammen med mennesker man elsker, ikke er mindre værdifuld end den tid man bruger hjemme på sofaen. Nyd at have god tid sammen, hvor I ikke kan lave andet end at nyde hinanden og spændingen ved at skulle på ferie sammen!

God tur, hvor end sommerferien går hen 🙂

/Pia

* Vores køletaske er virkelig, VIRKELIG, grim. Puha, får helt sved på panden bare ved tanken. Hvorfor er der ikke nogen der har fremstillet en PÆN køletaske?? Måske man kunne sy en slags betræk til vores rædsel? Hm, ide til næste DIY projekt!

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...