Pinsesol

OBS!

Jeg får så mange spørgsmål på denne opskrift, at jeg har besluttet at skrive den om, så den bliver nemmere at følge. Ved samme lejlighed vil jeg lave flere størrelser, og få den redigeret, korrekturlæst og teststrikket, hvorfor den fremover vil komme til salg. Det har været dejligt at kunne dele mine opskrifter gratis, men i takt med at flere og flere bruger dem, er mængden af spørgsmål steget, selvfølgelig fordi mine gratis opskrifter ikke er gennemarbejdet, testet og så videre. 

Jeg har ganske enkelt ikke tid til at yde den nødvendige support på mine gratis opskrifter – det håber jeg, I forstår. Den bliver derfor taget ned om nogle få dage, så hvis du bruger den, skal du tage en kopi af den!

 

Lige om lidt er Pinsen her. Vi skal se pinsesolen danse, og nyde at foråret for alvor er kommet! Min nye sweater er opkaldt efter den dejlige pinsesol, fordi det netop er en skøn forårssweater. Den er nok strikket i blød alpaka og mohair, men har til gengæld korte ærmer og et luftigt hulmønster, så den blive ikke for varm til det danske forår.

Den strikkes oppefra og ned, hvilket betyder at der ingen montering er. Størstedelen af den glatstrikket med “vrangen” ud, så mohairen virkelig får lov at blomstre.

Det er en forholdsvis nem sag at strikke. Hulmønsteret er så tilpas simpelt, at jeg ville mene at selv en ny strikker – med en passende portion gå-på-mod og selvsikkerhed – ville kunne klare den.

pinsesol

Størrelser: s – m – l – xl

Overvidde: 90 (100) 110 (120) cm

Længde: 60 – 61 – 63 – 65 cm

Pasform: Pinsesol kan bæres på tre forskellige måder, som alle er smukke. Den kan bæres med ca. 5 cm bevægelsesfrihed, uden bevægelsesfrihed, eller endda med “negativ bevægelsesfrihed”, så den altså sidder helt til om brystet. Modellen på billedet er næsten uden bevægelsesfrihed over brystet.

Garnforbrug:
4 (4) 5 (6) fed Svinedrengenbasen Dug fra Fiftyfabulous Strik strikket sammen med
2 (3) 3 (4) nøgler Kid Silk, sort.

Pinde: rundpinde 3 og 4,5

Strikkefasthed: 18 m x 24 omg glatstrik på p 4,5 = 10 x 10 cm
Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

pinsesol

Halskant
Slå 84 (88) 92 (96) m op på rundpind 3, og strik 2,5 cm. rib. Sæt en maskemarkør ved omgangens begyndelse.

 

Bærestykke
Skift til rundpind 4,5. Strik 1 omgang ret hvor der tages 6 (10) 20 (30) masker ud jævnt fordelt, så du har 90 (98) 112 (126) m.

Start mønster efter diagrammet. Der er 6 (7) 8 (9) rapporter, med 2 (1) 1 (1) m imellem, som strikkes vrang.

Strik 27 omg m mønster efter diagrammet, og tag samtidig ud ifølge vejledningen til din størrelse nedenfor. Maskerne tages ud i vrangmaskerne mellem rapporterne, så der bliver længere og længere imellem dem – vær omhyggelig med at fordele udtagningerne, så de ikke kommer til at ligge lige over hinanden!

S: tag 1 m ud mellem hver rapport i alt 25 gange. Du har taget 150 m ud, og har 240 m på omg.

M: tag 1 m ud mellem hver rapport i alt 23 gange. Du har taget 161 m ud, og har 259 m på omg.

L: tag 1 m ud mellem hver rapport i alt 23 gange. Du har taget 184 m ud, og har 296 m på omg.

XL: tag 1 m ud mellem hver rapport i alt 22 gange. Du har taget 198 m ud, og har 324 m på omg.

Næste omg (efter mønsteret er slut) tages 1 (5) 0 (0) m ud jævnt fordelt, så du har 241 (264) 296 (324) m på omg.

pinsesol
Vejledning til diagram:
Blankt felt = vrang på retsiden
.    Ret på retsiden
0   Slå om
4S  Strik 4 masker ret sammen
4d  Strik 4 masker drejet ret sammen
DS Strik 2 masker drejet ret sammen
S    Strik 2 masker ret sammen
3S Strik 2 masker drejet ret sammen, tag 1 maske løs af, træk den foregående maske over den løst aftagne maske

pinsesol

Efter diagrammets 27. omg fortsætter du rundt i vrang – eller, hvis ikke vrangmasker er din favorit, så vender du arb om, så du strikker fra indersiden – dermed kan du strikke rundt i retmasker.

Strik videre med vendepinde således, med udgangspunkt ved markøren midt bag:
Strik 20 (22) 32 m, vend.
Strik 40 (44) 64 m tilbage. Vend.
Strik til 4 m før du sidst vendte. Vend.
Strik til 4 m før du sidst vendte. Vend.
Strik til 4 m før du sidst vendte. Vend.
Strik til 4 m før du sidst vendte. Vend.
Strik tilbage til markeringen.
Du har nu forhøjet din sweater en smule bagtil, og er tilbage ved starten.

Strik rundt uden udtagninger, til dit bærestykke måler 17 (19) 21 (23) cm fra ribkanten foran.

Strik næste omg således: strik 37 (41) 46 (50) m, sæt 46 (50) 56 (62) m på tråd til ærme, strik 75 (82) 92 (100) m, sæt  46 (50) 56 (62) m på tråd til ærme, strik de sidste 37 (41) 46 (50) m.

 

Krop
På den næste omg slår du 8 m op under hvert ærme, så du har 165 (180) 199 (216) m til kroppen. Marker midten af de 8 nye masker i hver side.

Når arb måler ca. 4 cm efter de opslåede masker tager du 1 masker ind ipå hver side af markeringen i begge sider – altså 4 masker ind på en omg. Gentag denne indtagning når arb måler henhv 8 og 12 cm.

Strik til arb måler 55 (56) 58 (60) cm midt foran. På næste omg skifter du til rundpind 3, tager 10 masker ind,og strikker 5 cm rib. Herefter lukker du elastisk af.

 

Ærmer
Sæt ærmets 46 (50) 56 (62) m på rundp 5, og saml 8 m op i de masker du slog op til kroppen. Du har nu 54 (58) 64 (70) m på omg.

Strik til ærmet måler 5 cm fra de opslåede masker. Skift til rundp 3, og strik  8 cm rib. Luk elastisk af.

 

Montering
Hæft alle ender. Damp arb let. Hvis du vil, kan du sy en tynd elastik gennem den sidste omg rib ved overgangen fra halskant til bærestykke – så holder sweateren sig pænere på plads. Jeg synes dog ikke det er nødvendigt, da strikken er ganske let, men hvis ribben bliver slappere med tiden, er det en god ide.

Måske vil du også læse...

11 Comments

 1. Anette says:

  Tusind tak for endnu en skøn opskrift.
  Kan jeg strikke den i bomuld-Lin fra drops eller en anden hør eller bomulds garn ? Synes blandingen af hør/bomuld er så lækkert at bruge om sommeren.

  1. Så længe du kan ramme strikkefastheden! Jeg er ved at strikke den i dobbelt Safran, og det bliver virkelig lækkert

 2. Anette says:

  Det lyder lækkert. Tror jeg prøver det. Tak og rigtig god pinse.

 3. Anne says:

  Hej.
  Kan den strikkes direkte UDEN mønstret?

  1. Det kan den sagtens. Så strikker du bare glat fra starten.

 4. Tina says:

  Hej Pia. Virkelig fin. Vil gerne prøve i Safran som du gør.. hvor meget skal der bruges tænker du? Jeg er nok en størrelse større end dig. Tak for skønne opskrifter. Har strikket Strikeskolens cardigan og den blev lækker
  Kh Tina

  1. Selv tak ❤️
   Jeg er endnu ikke færdig med min, men tror jeg kommer til at bruge 7-8 nøgler til en M. Hvis du køber 10 til en L er der i hvert fald rigeligt!

 5. CharlotteR says:

  Wup wup, hvor føler jeg mig heldig over, at jeg lige kiggede forbi din blog idag. Jeg har ledt efter den rigtige opskrift, til noget garn jeg har liggende og så falder jeg over denne fine sag. Af hjertet tak, fordi du så gavmildt deler. Den vil jeg glæde mig til at strikke.

  1. Så sød en besked, tak!! Og rigtig god strikkelyst

 6. Dorte says:

  Pinsesol ser rigtig fin ud. Hvilken løbelængde har det nævnte garn? (Svinedrengen/Dug) Kan ikke finde det i din shop pt. 🙂

  1. Nej, Dug er desværre udgået, men du kan erstatte med Solstrejf, som løber ca. 325 m/100 gr.

Comments are closed.