Sikkerhed på rejser

Jeg har fået en del spørgsmål omkring det at være tryg når man rejser. De er især kommet i forbindelse med rejser til UAE og Brasilien, og jeg tænkte, at de egentlig fortjente deres eget indlæg ? for jeg har nemlig ret klare holdninger til spørgsmålet.

Selvfølgelig er der en vis risiko forbundet med at rejse. Det er der også med at blive hjemme, men alt andet lige så er det naturligvis mere risikabelt at begive sig væk fra det man kender. Jeg synes bare det ville være forfærdeligt trist, om nogen lod sig holde tilbage, fordi de følte sig utrygge.

Med hensyn til selve rejsen, så har jeg skrevet lidt om, hvilke ting jeg altid sørger for at have let tilgængelige, når jeg rejser. Hver gang man flytter sig, er der en risiko for at noget kan gå galt, men har man tænkt sig lidt om på forhånd, behøver det ikke at ødelægge en hel ferie hvis/når det sker.

Når man er fremme, er der visse forholdsregler man ligeså godt kan tage, fordi de vil tage brodden af eventuelle uheld. Når du går ud i en fremmed by, så er der absolut ingen grund til at medbringe ting, du ikke kan holde ud at miste. Det er med andre ord ikke ved sådanne lejligheder, du skal lufte arvesmykkerne, og der er heller ingen grund til at medbringe alt hvad du har af kontanter, kreditkort og vigtige papirer. I visse lande skal du bære dit pas på dig, men så sørg for, at du har en kopi af det et andet sted. Jeg sørger altid for at have kopier af kreditkort, pas og andre vigtige ting lagret i iCloud, så jeg kan tilgå det, selv hvis jeg skulle miste min livline (aka min telefon).


Jeg har ikke ladet mig afskrække fra at rejse hidtil. Når jeg ser på kortet, er det indlysende at jeg heller ikke kan begynde på det nu, for der er ALT for mange steder – alle de lande som ikke er blå – jeg har til gode at se!

Den største risiko man møder på langt de fleste rejser, er sol, trafik og fremmede bakterier. Hvis du husker at bruge godt med solcreme, se dig for når du går over gaden, og vaske hænder konstant og hele tiden, så er du kommet rigtig langt. Det er dog sjældent den slags folk er bekymrede over; det er desværre langt oftere mennesker der skræmmer. Det er tanken om tilfældig vold, overfald og tyverier ? og jeg er da også helt sikker på, at man er lidt mere udsat for den slags, når man rejser. Ikke fordi alle andre end danskere er vilde og gale, og udelukkende venter på, at et dumt offer skal komme forbi (og nu kører Shubidua?s sang rundt i hovedet på mig: ?Der findes andre men?sker end dem der er danske. De bor i huler og slås hele dag?n?), men simpelthen fordi man, når man rejser, ikke nødvendigvis kan læse situationer ligeså tydeligt som man kan, når man er på hjemmebane. Man ved ikke nødvendigvis hvordan de ser ud, de områder man skal holde sig fra, og man kender ikke de lokale hustleres tricks ligeså godt, som man kender dem derhjemme. Jeg ville jo for eksempel ikke ane, at det er en skidt ide at gå op ad bakke i Rio de Janeiro, hvis ikke man er helt sikker på, hvor man er ? men nu er det altså sådan, at Rios favelaer ligger højt, og man derfor kun går op ad bakke, hvis man ved hvor man er.

Risikable områder
Som regel tror jeg, at de fleste danskere vil være tilbøjelige til at være lidt for forsigtige, snarere end for skødesløse. Bare fordi et område er slidt og fyldt med graffiti, betyder det ikke, at det er farligt. Meget ofte vil det faktisk være temmelig fedt, sådan på den kunstneriske, up-and-coming måde. Et godt råd er at se på de mennesker der er i området: hvor mange mennesker er der, hvilken alder har de, hvordan bevæger de sig. Det er alt sammen noget der giver fingerpeg i retning af, hvilken type af kvarter der er tale om.

Ikke en gade jeg skulle være gået ned ad. Man lærer så længe man lever, og her lærte jeg på den billige måde, for der skete ikke noget.

Nogle rejsende (undertegnede inklusive, host, host) har måske et lige lovlig romantisk syn på fremmede kulturer. Hør lige engang: bare fordi du synes de ser søde ud, betyder det ikke, at de synes det samme om dig ? og selvom de måske gengælder dine varme følelser, så betyder det ikke nødvendigvis, at de har råd til at lade være med at tage din taske. Brug din sunde fornuft, så kan du altid lade dig oversvømme af romantikken, når du senere sidder og ser på billeder. Og apropos det med billeder, så er det altså ikke alle steder, du bør hive kameraet op. Hvis du for eksempel står midt på en gade i en storby (lad os sige at du står i Rio, bare som et eksempel), hiver din IPhone 6 + op for at tage et lynshot af en gade med farverige huse, og der så kommer en flok unge knægte mod dig, så er der et par ting du bør tage med i betragtning: Ved at hive telefonen frem, har du vist at du har den. Ved at koncentrere dig om at tage billedet, har du fjernet fokus fra den situation du er i. Ved at undlade at fjerne dig når knægtene går forbi, har du nærmest fristet dem over evne ? og hvis du ikke har en ordentlig kleppert af en søn, som stiller sig imellem dig og ungerne (og dermed ødelægger dit billede, men lad nu det være), så er der en vis chance for, at du forlader situationen uden din telefon. Selvfølgelig bare et tænkt eksempel ? selv opfører jeg mig altid fornuftigt. Har set hvordan det ser ud, når Rios gadebørn er på vej ?på arbejde?, og har fået en vis respekt for dem.

Trevi Fontænen i Rom er ikke hvad jeg ville kalde et farligt område ? men et eldorado for lommetyve, det er det.

Lommetyve
Der findes forskellige former for lommetyve, og mange af dem er så dygtige, at de er svære at sikre sig imod. Der er dog visse ting du kan gøre for at opmuntre dem til at udsøge sig et andet offer end dig ? også uden at du skal gå rundt som en amerikaner, med din rygsæk spændt fast på maven, mens du klamrer dig panisk til den med hænder der er klamme af frygt. Vælg en taske der kan lukkes ordentlig, og hold styr på den. Det ser vildt cool ud med en taske der dingler skødesløst ned ad ryggen, men måske skal ?cool? veje knap så tungt, når du vandrer rundt i fremmede storbyer. Tænk over, til hvilken side du bærer din taske, uanset om du har den i hånden eller over skulderen. Går du sammen med andre, så bær den på indersiden, ind mod dine rejsefæller, og tænk i hvert fald over, at det generelt er en skidt ide at lade den hænge ud imod kørebane eller cykelsti. Og så hold dog op med at putte  pung og/eller telefon i baglommen. Det ser alligevel også åndssvagt ud.

Hustlere
Snydepelse kommer, ligesom lommetyve, i mange former. Nu skriver jeg noget, som jeg ville ønske jeg ikke behøvede at skrive, men altså: hvis der er nogen der pludselig henvender sig til dig, og måske endda viser dig et eller andet (det kan være et kort, som de vil bruge til at vise vej, eller noget de vil sælge), så vær opmærksom på, at du ikke kan regne med, at det er din indtagende personlighed der har besnæret dem. Hold styr på dine ejendele.

Når du tager en taxa, så aftal en pris på forhånd, men vent med at betale til I er fremme. Du bør også aftale en pris selvom der er taxameter på, ellers kan du få nogen triste overraskelser. Bliver der alligevel vrøvl når I kommer frem, hjælper det nærmest altid at tilbyde at lade politiet hjælpe med at opklare misforståelsen. Prøv om du kan lade være med at blive sur, når du møder en plattenslager. Det er ikke personligt, og alle har jo hver deres problemer, som du intet kender til.

Ho Chi Minh City kan være vældig dyr at komme omkring i ? eller vældig billig, afhængigt af hvor klogt man nærmer sig opgaven.

Takt og tone ved overfald
Hvis uheldet skulle være ude, og du rent faktisk ender i en situation hvor du bliver truet, så er det afgørende vigtigt at du straks, uden tøven, afleverer alt af værdi. Også det du nærmest ikke kan bære at skilles fra, for det er aldrig til at forudsige, hvordan situationen ellers kan udvikle sig. Du råber ikke op, du kigger ikke overfaldsmanden i øjnene, og du forholder dig roligt indtil han markerer, at det er overstået. De her ting er ikke noget jeg ved fordi jeg har stor erfaring med røverier ? faktisk har jeg aldrig nogensinde været bare tæt på at blive overfaldet. Det er noget min brasilianske svigerdatter har gennemgået med mig, i håb om at jeg vil formå at opføre mig nogenlunde hensigtsmæssigt, hvis en dag uheldet skulle være ude. Formentlig besvimer jeg bare af skræk.

Fremmede bakterier
En type af uheld som nærmest alle rejsende kommer ud for på ét eller andet tidspunkt, er naturligvis turistmave / Faraos Forbandelse / Roskildesyge (af den eksotiske slags). Vi er alle dygtige til at håndtere de bakterier vi er vant til, men nogen gange er verden så tarveligt indrettet, at det ikke kun er klimaet der er anderledes på vores rejsemål; bakterierne kan også finde på at være ukendte for vores system. For at beskytte sig mod at tilbringe de dyrebare feriedage i sengen (på toilettet…), er det en god ide at følge et par enkle regler:

– vask dine hænder hele tiden. Som i: hele tiden.

– kan du ikke komme til at vaske hænder, så hav en lille flaske alcogel med rundt, så du kan bruge den. Det er især vigtigt at vaske hænder eller bruge alcogel når du har rørt ved dørhåndtag (har du nogensinde tænkt på, hvordan dem der ikke vasker hænder efter toiletbesøg kommer ud fra rummet? Undskyld, jeg ved godt det er ulækkert, men jeg spørger bare), klappet lokalt dyreliv eller håndteret penge.

– drik kun flaskevand. Brug også flaskevand til tandbørstning, og undgå isterninger i dine drikkevarer, ellers er du lige vidt.

– i forlængelse heraf bør du også undgå fødevarer, som er skyllet i vand. Ingen salat, og ingen frugt som ikke kan skrælles.

– tænk over, hvordan du får mad og drikke ind i munden. Typisk er bestik og service ikke det store problem, al den stund at de fleste restauranter har opvaskemaskiner med hedt vand, men sodavandsflasker, dåser og lignende kan være en udfordring. Sugerør er en udmærket løsning, også selvom man kan føle sig lidt dum. Man føler sig endnu dummere, hvis man ender med et maveonde.

Trafik
Brug din sunde fornuft, og vær opmærksom. Tag sikkerhedssele på, når du kører taxa, og se dig for før du går over gaden. Det er tit fristende at smutte over et fodgængerfelt selvom der er rødt lys, men overvej om de minutter du eventuelt kan spare, er risikoen værd. Der er nogen lande, som for eksempel UAE, hvor det at krydse en vej kan tage urimeligt lang tid, men du er jo på ferie ? hvad skal du nå?

Husk på, at der er visse oplevelser som simpelthen bare er risikoen værd. Har man overhovedet været i Bangkok, hvis man ikke har sat livet på spil i en tuk-tuk?

Og husk så solcremen, så kan det ikke gå helt galt 😉

Hvad er dine bedste råd til sikkerhed på rejsen?

 

Tilbage tl forsiden

Måske vil du også læse...