Sommer toppen

Ja, jeg ved det godt – det er ret sent på sommeren at komme stikkende med en opskrift på en let sommertop. Men altså, for det første så kan den jo altså også bruges i køligere vejr, under en trøje eller let jakke, og for det andet så er der ikke tale om et planlagt projekt. Den falder nok mere i nød lærer nøgen kvinde at strikke-kategorien.

Jeg blev nemlig så voldsomt nostalgisk af min 1981-top, og den vakte så mange minder. Blandt andet mindet om en helt genial top, som jeg strikkede engang i slutningen af forrige århundrede (lyder det ikke sejt??), og sled i trevler. Desværre havde jeg ikke nogen opskrift på den, for dengang strikkede jeg bare sådan lidt derudaf på bedste beskub, og skrev intet ned undervejs.

Men jeg blev nødt til at prøve at genskabe den. Efter en række fejlslagne forsøg, synes jeg faktisk, jeg er landet på et storartet resultat, som fungerer nøjagtig lige så godt som oplægget. Og selvom timingen er helt gal, vil jeg alligevel dele den med jer.

Opskrift på Sommertoppen

Størrelse: s (m) l (xl)

Garnforbrug:
350 (400) 450 (500) gr Safran

Strikkefasthed: 17 m x 22 p på p 5 i dobbelt garn og perlestrik måler 10×10 cm

Længde 49 (50) 51 (52) cm

Overvidde 91 (98) 105 (112) cm

 

Dobbelt perlestrik
1. p: 1 r, 1 vr – gentag omg ud
2. p: r over r, vr over vr – gentag omg ud
3. p: r over vr, vr over r – gentag omg ud
4. p: r over r, vr over vr – gentag omg ud

Mønsteret bliver pænest, hvis man starter på p. 2 eller 4, og slutter på p. 1 eller 3.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Krop
Slå 138 (150) 162 (174) m op på rundp 5, marker starten og midten (efter 69 (75) 81 (87) m) af omg, og og strik dobbelt perlestrik i 7 cm.

Begynd så udtagninger. Omkring dine markeringer tager du 2 m ud; 1 på hver side af markeringen. Således tager du 4 m på en omg. Gentag udt 4 gange, med 5 cm mellemrum, så du har 154 (166) 178 (190) m på omg.

Når arb måler 34 (34,5) 35 (35,5) cm deler du det ved markeringerne, og strikker forstykke og ryg færdig hver for sig.

OBS: Vær opmærksom på, at bomuld strækker sig en del i brug, så træk let i arb, når du måler det!

 

Forstykke
Strik over forstykkets 77 (83) 89 (95) m. Start straks indtagninger til ærmegab: Luk de 2 første m på p, strik resten af p almindeligt. På næste p lukker du igen de første 2 m, og strikker resten almindeligt. Fortsæt på denne måde, til du har lavet 5 indtagninger (ialt 10 m) i hver side. Du har nu 57 (63) 69 (75) m på p.

Når arb måler 11 (11,5) 12 (12,5) cm fra starten på ærmegabet lukker du de midterste 15 (15) 17 (19) m af, og strikker hver skulder (21 m) færdig for sig.

Fortsæt aflukninger mod midten for 2 m 2 gange, og derefter 1 m 4 gange – ialt 8 m, så du har 13 (16) 18 (20) m tilbage på p. Når arb måler 49 (50) 51 (52) cm lukkes af.

Strik den anden skulder på samme måde, bare spejlvendt.

 

Ryg
Strik over ryggens 77 (83) 89 (95) m. Start straks indt til ærmegab: Luk 2 første 2 m på p, strik resten af m almindeligt. På næste p lukker du igen de første 2 m, og strikker resten almindeligt. Fortsæt på denne måde, til du har lavet 5 indtagninger (ialt 10 m) i hver side. Du har nu 57 (62) 68 m på p.

Når arb måler 13 (13,5) 14 (14,5) cm fra starten på ærmegabet lukker du de midterste 27 (27) 29 (31) m af, og strikker hver skulder (15 m) færdig for sig.

Fortsæt aflukninger mod midten for 1 m 2 gange, så du har 13 (16) 18 (20) m tilbage på p. Når arb måler 49 (50) 51 (52) cm lukkes af.

Strik den anden skulder på samme måde, bare spejlvendt.

 

Montering
Sy skuldersømmene. Saml ca. 80 (80) 82 (84) m op rundt langs halsudskæringen. På næste p lukkes alle m elastisk af.

Saml 63 (64) 65 (66) m op rundt langs hvert ærmegab. På næste p lukkes alle m elastisk af.

Saml ca. 115 (125) 135 (145) m op rundt langs kanten forneden. På næste p lukkes alle m elastisk af.

Hæft alle ender, vask toppen, og lad den tørre udbredt efter målene.

Måske vil du også læse...

19 Comments

 1. lise jørgensen says:

  hei
  kjempefin topp! skal en tur til Spania neste uke, og dette er supert strikketøy å ta med seg på tur! Takk for mønster.
  lise

  1. Hvor dejligt! Husk en synål så du kan hæfte ender, for den er virkelig hurtigt strikket, og vil være perfekt i Spanien

 2. Charlotte says:

  Hej Pia. Mon man kan strikke lange ærmer på toppen.? Og hvis – hvilke ærmer vil du anbefale?
  Hilsen Charlotte (som har stikket 2 af dine trøjer)

  1. Hej Charlotte, dejligt at du allerede har brugt mine opskrifter – det er altid en fornøjelse at høre, at andre kan bruge det jeg laver!
   Man kan jo sagtens sætte ærmer på toppen, men det kræver lidt regnearbejde. Du skal jo forme en ærmekuppel der passer til ærmegabet, men det er ikke så svært. Det tager bare noget tid og tålmodighed… Du må meget gerne vise mig resultatet, hvis du beslutter dig for at forsøge!
   Jeg tror, jeg ville vælge forholdsvis smalle ærmer, med en god, lang ribkant forneden. Hvis du strikker i bomuld, er det en god ide at sy et par elastikker i ribkanten, så den bevarer faconen.

 3. Charlotte says:

  Pyh..det lyder lidt indviklet at lave de ærmer.. det må jeg vist lige overvejen nøje inden. Ja du har ret i det med de smalle ærmer og bred rib, så de holder faconen. HM…tænke tænke….

  1. Det er lidt kompliceret, men ville garanteret blive flot!

 4. Lilly Nielsen says:

  Åhhh den vil jeg gerne strikke, dog kunne jeg ønske mig at strikke den i enkeltråd på pind 2,5 .. nogen ide hvor mange masker?

  1. Det har jeg desværre ingen ide om.

 5. Karen Wikenhauser says:

  Hej Pia.
  Strikkes blusen i dobbelt garn? Det står nævnt under strikkefastheden med ikke i selve opskriften, så jeg er i tvivl.
  Mvh
  Karen

  1. Ja, den strikkes i dobbelt garn.

 6. Rikke says:

  Sikke en fin top. Skal man iregne lidt ´positive ease´ , når man regner sin str ud? Jeg måler nemlig 104 over brystet så bliver i tvivl om hvilken str jeg bør vælge.
  Får du mere Safran garn i den Lysegule farve? Ville gerne købe ca 18 nøgler men umiddelbart er der kun 9 tilbage (vil gerne strikke 1 top til både min mor og mig selv☺️).
  Vh Rikke

  1. Jeg tror jeg ville vælge str L, altså uden noget videre bevægelsesfrihed – men det kommer jo an på, hvor rummelig du vil have den! Jeg får mere Safran, men jeg er ikke sikker på, hvornår det kommer frem (ferietiden laver rod i leveringerne…).

 7. Rikke says:

  Jeg har kastet mig ud i din opskrift og vil høre om ikke dobbelt perlestrik er med
  1 p.: 2 r, 2 vr
  2 p. : Ret over ret, vrang over vrang
  3 p. : 2 vr, 2 r
  4 p. : Vrang over vrang, ret over ret
  Eller er det en anden slags du laver? Jeg oplever nemlig at jeg får 2 vrang ved siden af hinanden .. Vil gerne lave en top som den du har strikket .
  Vh Rikke

  1. Jeg laver 1 ret, 1vrang – på næste pind ret over ret, vrang over vrang. På tredje pind forskyder jeg maskerne, på fjerde igen ret over ret osv

   1. Rikke says:

    Ok. Jeg har misforstået hvordan man starter (så mønstret blev pænest). .. hvis første pind er 1 r, 1 vr- skal jeg så springe til pind 3 (r over r)når jeg starter op? Og når jeg så fortsætter – udgår pind 1 så? Eller fortsætter man med de 4 forskellige pinde? (Bliver pind 1 så lidt tilfældig om ret rammer over ret eller vrang? Ja undskyld for alle spørgsmålene. Prøvede at rådføre mig med min strikkementor men hun kunne ikke hjælpe mig .
    Vh Rikke

 8. Rikke says:

  Altså det forvirrede mig at skulle starte på pind 2 eller 4.. det forstod jeg nok ik helt

  1. Det er for at få mønsteret pænt i kanterne.

 9. Rikke says:

  Betyder det så, at de første omgange hedder pind 1, pind 3, pind 4 (…..fordi jeg skal starte på p 2, som derfor bliver p 1)og dernæst den ‘rigtige’ rækkefølge pind 1 ,2,3,4 osv)?

  1. Som i opskriften, der siger du skal starte på pind 2. Du strikker 2, 3, 4, 1, 2 osv

Comments are closed.