Sund januar

I går skrev jeg på januars liste, at jeg i denne måned ville prøve at være bare lidt bedre ved min krop, og give den en smule af det den har godt af, efter en lang jul, hvor det mere har handlet om hvad den havde lyst til.

Jeg ville ønske, jeg kunne skrive, at jeg naturligt vælger det min krop har brug for, men det ville være løgn. Hvis ikke jeg udøver en vis form for kontrol, ville jeg formentlig bare trække en bogreol og en behagelig lænestol hen foran køleskabet, og have en fest. For så vidt ikke en skidt plan, bortset fra at jeg så ret hurtigt får tilbagemeldinger fra kroppen om, at det ikke er helt ok. Og for at føje spot til skade, så virker det som om disse tilbagemeldinger bliver mere og mere voldsomme, i takt med at jeg bliver ældre…

Derfor vælger jeg at opgøre julens regnskab allerede nu i januar, og det gør jeg med De Tre M?er:

 1. Motion
 2. Mad der kan bruges til noget
 3. Meditation

 1. Motion.

Se, hvis nu der var en eller anden sportsgren, som jeg bare fandt helt vidunderligt uimodståelig, så ville dette her M være virkelig nemt. Faktisk ville det nok overhovedet ikke optræde på listen, fordi der allerede var smukt styr på den del.

Sådan er det bare ikke. Når det kommer til motion, er jeg helt klart motiveret væk fra noget. Jeg motionerer stort set udelukkende for at undgå noget jeg ikke vil have (overflødige kilo, diskosprolapser, stakåndethed hver gang jeg skal forcere en trappe ? den slags). Det er sådan set fint nok, eller det er det i hvert fald blevet, efter jeg er holdt op med at lyve overfor mig selv om det.

Heldigvis befinder jeg mig i år i virkelig hensigtsmæssige omgivelser. Faktisk er der, sådan nærmest i baghaven, 300 trappetrin ned til stranden, og dem vil jeg løbe * to gange hver morgen. Det lyder måske ikke af meget, men lige her præsenterer skønheden ved en gennemført usund livsstil sig: der skal meget lidt til, for at gøre en stor forskel 😉

 1. Mad der kan bruges til noget.

Jeg ved det jo godt. Man kan sagtens leve uden slik, kager og chokolade. Det er bare ikke særlig sjovt.

Når tøjet strammer (og hey ? det gør mit tøj altid i januar), så passer jeg på med hvad jeg spiser, hvornår jeg spiser, og hvor meget jeg spiser. Jeg vælger groft, grønt og proteinrigt, og fravælger sukker og hvide fødevarer, jeg nøjes med at spise mellem kl. 10 og 17, og jeg spiser mig aldrig mæt. Jeg spiser til jeg ikke er sulten mere, men stopper før jeg er mæt. Det er ikke en fancy måde at gøre det på, men den virker.

 1. Meditation.

Min erfaring er, at det ikke skal være krop det hele ? sindet skal følge med, og humøret skal være i top, ellers ryger motivationen. Den bedste metode til at få humøret op, er daglig meditation. Alting er bare nemmere når man giver sig selv lov til at rydde op sit hoved, og få slappet lidt af. Overskuddet kommer automatisk, når sindet får lov at hvile, for glæde og kærlighed er menneskets naturlige tilstand. Det er en stor påstand, men den er nem at undersøge. Se bare hvad der sker med os, når vi lader vrede, stress og bekymringer styre vores liv: vi bliver triste, uoplagte, og til sidst syge, hvis ikke vi griber ind.

Bare 5-10 minutter om dagen gør en kæmpe forskel, og det har alle tid til. Hvis man virkelig, helt uden at snyde sig selv, mener at man ikke kan afsætte 5-10 minutter om dagen til noget så vigtigt, så har man da for alvor brug for det…

 

 

*Hahahahaha ? as if!!!! Altså, jeg skal nok komme op og ned to gange hver dag, men min ?løbestil? er sådan lidt intervaltræningsagtig. Jeg lader intervaller af gispende, prustende, bandende slæben af min krop op ad trapperne veksle med intervaller, hvor jeg ligger fladt udstrakt på samme trapper, mens jeg håber på, at et behjertet menneske med et iltapperat kommer forbi og redder mig.

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

2 Comments

 1. Tak, fordi du sætter så præcise ord på!
  Jeg har det på samme måde, og jeg har lige læst det højt for min mand. Vi har lige spist morgenmad med dessert i Berlin
  Ha’ en go’ (sund) januar!
  Knus herfra

  1. “Morgenmad med dessert”… jeg bliver ved med at prøve at svare dig, men jeg kan slet ikke komme videre end til “morgenmad med dessert”. Hvor absolut lækkert! Godt nytår, god sundhed (på trods), og nyd Berlin! Knus, Pia.

Comments are closed.