Frisenvang, mellemfin kvalitet

Frisenvangs lækre bløde garn af økologisk 100% alpakauld består af en blanding af 90-95% Baby-alpakauld og 5-10% af det meget ekslusive Royal-alpakauld. Frisenvangs garn er håndspundet af økologisk 100% babyalpaka, og de skønne naturfarver er ikke indfarvet, men har den farve som ulden havde, da den blev “høstet” fra alpakaen.

Denne mellemfine kvalitet har en løbelængde på 150-200 meter per 100 gr. Garnet håndspindes uden tæller, hvorfor tykkelse og løbemeter fremkommer som et skøn fra den enkelte håndværker. Der kan være forskel i tykkelsen fra det enkelte fed til det andet, hvilket ikke altid er til at se, når det ligger vundet op i et bundt. Derfor er det meget vigtigt at følge vores strikkeråd til håndspundet garn, for at opnå et tilfredsstillende resultat!

Vejledende strikkefasthed, 10 x 10 cm:
22 m x 30 rk på pinde 4
20 m x 27 rk på pinde 4,5

Denne kvalitet tilhører garngruppe B. Dermed kan det bruges til mange forskellige opskrifter, som for eksempel Snebold, Flower Power og Johns julesweater. Strikker du det dobbelt, vil det være perfekt til Eksperimentet

Husk at farverne kan afvige noget fra skærm til skærm, på samme måde som farvepartierne ofte afviger lidt fra farvebad til farvebad.

Har vi ikke den farve, du mangler? Klik her for at læse om særbestillinger og restordrer.

Husk at der er gratis fragt på ordrer over 400 kr. Klik her for at læse mere om fragt og levering.

Denne vare er p.t. ikke på lager og er derfor ikke tilgængelig.

Varenummer (SKU): N/A Kategori:

Beskrivelse

Indhold: 100 % alpacauld
Garngruppe: B (20 – 22 masker) / 8 ply / DK / worsted
Vægt/længde: 100 g = ca. 150-200 meter
Anbefalede pinde: 4 mm
Strikkefasthed: 10 x 10 cm = 22 m x 30 rk
Håndvask, max 30°C, tørres fladt. Tjek også vaske- og strikkerådene, som er din garanti for et resultat der holder sig smukt gennem mange år!

 

Generelt om firmaet Frisenvang garn
Befolkningen bosat i landområderne i Andesbjergene er typisk alpakaavlere, farmere eller håndværkere. Håndværkerne prøver at skaffe sig en indkomst ved at væve og strikke produkter af alpakauld, men da kundegrundlaget i lokalområdet er ekstremt lille, er indtægterne meget små. Forholdende i højderne over 3200 m er barske og uforudsigelige så en stor andel af familierne lever under den ekstreme fattigdomsgrænse, og næsten halvdelen af de små børn i disse familier er permanent underernærede.

Da Frisenvang startede produktionen af garn i 2015, var alpakaavlerne voldsomt underbetalt, primært på grund af en lav efterspørgsel efter alpakauld, så de store industrivirksomheder slap afsted med at betale priser langt under kostpris. Blot de sidste par måneder er markedsprisen på uldfibre blevet mangedoblet på grund af en stor efterspørgsel fra Kina. Dette er fantastisk for avlerne, som nu får langt bedre priser for deres uld. Ulden til Frisenvang garn har hele tiden været, og vil også fortsat blive, betalt med priser der ligger over den gældende markedspris.

Frisenvangs strikkegarn produceres af et lille cooperativ i Marcapata i Andesbjergene. De har den direkte dialog med de dygtige håndværkere, og produktionen sker uden mellemled, så kvinderne i cooperativet beholder hele profitten. Frisenvang, som er projektets eneste internationale kunde, giver på denne måde kvinderne en mulighed for at nå kunder udenfor det lokale område.

Garnet produceres efter traditionelle metoder som det er blevet gjort gennem generationer, dvs. i hånden, med plantefarver, og efter økologiske principper.

Produktionen af Frisenvang garn betyder at familierne nu har 2 indtægter, og det har en stor indvirkning på levestandarden. Børnene går nu i skole hver dag, hvor der tidligere ikke var penge til bussen. Børnene er ikke længere underernærede, og familierne lever ikke længere under fattigdomsgrænsen.

Alpakaerne der leverer uld til Frisenvangs garn lever en fredelig tilværelse i Marcapata området i de peruvianske Andesbjerge. Om dagen går de frit rundt og spiser planter, men når mørket begynder at falde på, finder de selv hjem til den alpakaavler familie der ejer dem. Her overnatter de i en fold eller indhegning (pga. vilde dyr der kan spise dem) og deres ejere kan holde med om alle har det godt.

Yderligere information

Farver

naturhvid, naturgrå, natursort