Vinterhygge

Jeg nævnte det vist i lørdags: det ydre betyder enormt meget for mig. Mine omgivelser har en virkelig stor effekt på mig, og jeg vil endda gå så langt som til at sige, at jeg vantrives i ukærlige omgivelser. Jeg har brug for, at mit hjem elsker mig. Især om vinteren – når det er koldt ude, har jeg ekstra brug for at putte mig inde.

Som regel bliver jeg, når jeg rydder julepynten væk, grebet af en stemning, der efterlader mit hjem nærmest fuldkommen bart. Alle flader står rungende tomme tilbage, fordi jeg slet ikke orker at finde alle de knick-knacks frem, som blev gemt væk for at få plads til gran og nisser. Men i år har jeg, i forlængelse af mit fortsæt om at lære at elske vinteren, besluttet at undgå Den Tomme Periode, og erstatte den med en vinterhygge-periode.

vinterhyggevinterhygge

Af natur er jeg jo langt fra minimalist. Jeg nyder at omgive mig med skatte og minder – og, for enhver pris, puder, plaider, tæpper og andre hyggeingredienser. Derfor er jeg gået direkte fra jule-tilstand til vinterhygge, uden at tage omvejen over en trist sørgeperiode.

vinterhyggevinterhyggevinterhygge

Frodige grønne planter alle vegne – broderparten af dem plejer ellers at komme på feriekoloni i soveværelset julen over, og ikke blive introduceret tilbage i stuen igen før forårsfornemmelserne griber mig. I år er de alle på plads; de udfylder enhver ledig krog, og hjælper med at skabe en illusion om et tropisk driver-hus.

vinterhygge

Den store træskål på sofabordet, som har været hjemsted for mine julekugler, er ikke blevet overflødig i oprydningsprocessen. Nu huser den mine nellikebestukne appelsiner, som jeg har besluttet at lade være fremme lidt endnu. Vinter-pynt, kan man vel kalde det 😉

vinterhygge

Vi har også, til Filis udelte fornøjelse, stadig en sygeseng i stuen. Ældstesønnen heler langsomt, men sikkert – men indtil videre har han stadig brug for et fristed. Som han altså må dele med hundene…

vinterhyggevinterhygge

Jeg har valgt at klæde spisebordet på. Lag på lag, for virkelig at understege vinterhygge-stemningen. Måske ikke umiddelbart så praktisk, men jeg elsker min gamle hørdug, og er vild med de fine løbere, som er en souvenir fra vores tid på Mallorca. Så gør det ikke så meget, at der er lidt mere vasketøj.

vinterhygge

Bag spisebordet hænger vores ældgamle verdenskort. Eller, ældgamle… det er lidt yngre end mig. Dog gammelt nok til at inspirere nostalgiske samtaler, foruden alle drømmene. Og dem kan man nok trænge til; drømmene. Om hvide sandstrande (Rio!!! Åh, Rio, med de skønne strande og det pulserende liv) og fremmede kyster, om evig sommer og nye eventyr…

Måske vil du også læse...

11 Comments

 1. Anne says:

  Dere har det virkelig hyggelig:-)Tror også at det er veldig viktig å trives i hjemmet sitt der vi tross alt tilbringer mye tid inne i den kalde årstid. Her hos meg i Norge har vi nå flott vintervær med snø og sol; noe som gjør alt lysere og mer trivelig:-) Ha en fin dag!

  1. Ja, det er vist meget vigtigere for os nordboer at vores hjem er smukke og hyggelige – nede i varmen ser jeg oftere at folk bare hænger ud udenfor hjemmet, om det så er på stranden, ved poolen, i parker eller på gaderne.

   Norsk sne i solskin – uha, hvor det lyder godt. I har et vældig dejligt land!

 2. Birgitte Linstow says:

  Lige min stil; hvor er det flot.
  Må jeg spørge om 2 ting: dugen med kvasterne, hvor er den fra?
  Og så alle de fine sofapuder i sort, hvid, grå mm: hvor køber du disse puder?

  1. Tak Birgitte! Dugene med kvasterne er nogen jeg købte på Mallorca for et par år siden. Jeg har ikke umiddelbart set noget lignende i DK, men ville nok prøve at kigge i Zara Home eller måske Ellos?
   Puderne er en blanding af alt muligt: fire af dem har jeg lavet selv (der ligger opskrifter herinde), den store grå hørpude er fra Ilva, de to mønstrede er fra Zara, den kvadratiske skindpude er fra Superbrugsen, og resten er hjembragt som souvenirs fra Rio og Abu Dhabi. Det er var et dejligt spørgsmål, fordi det fik mig til at tænke tilbage på dengang jeg købte dem!!

 3. Jeg er også helt afhængig af hyggelige og pæne omgivelser. – Det ved du 🙂 Din indretning er super smuk, og – synes jeg – egentlig ret enkel på sin egen måde. Jeg tror det jeg oplever som enkelt hos dig er farvevalget som er stille og afstemt.
  Mit vigtigste juleritual har altid været at købe mange, mange tulipaner når jeg har pakket julepynten ned. Ingen tom periode her 🙂
  Og ved du hvad: Nu lægger jeg altså en hørdug på spisebordet!
  Kh Nana

  1. Åh ja, knitrende tulipaner – det må jeg huske!
   Sjovt at farvevalg kan betyde så meget, men jeg ved godt hvad du mener.
   Knus, Pia

 4. Vi er heldig som har et hjem hvor vi trives og har det godt. Finne fred, ro og harmoni. Ofte tenker jeg på dem som ikke er like heldige, dem som har fått hjemmet sitt bombet og utbrent. Aldeles unødvendig at det skal være slik i denne fine fine verden vi alle bor i.

  1. Ja, det er vi!! Det er et stort privilegium at leve på dette sted, og det må vi aldrig glemme. Det er kun alt for nemt at komme til at tage det for givet, så tak for en vigtig påmindelse!

 5. Elsebeth says:

  Du har et dejligt hjem, Pia. Især bed jeg mærke i “Vi ser ikke ting, som de er. Vi ser ting, som vi er.” Det er jo sådan, det er …

  1. Tak ❤️ Hvor sjovt at du lige bemærkede det – det er noget jeg prøver at huske på. Det gør alting nemmere at forstå!

 6. Elsebeth says:

  En anden er “Du ser det, når du tror det”, og ikke som tvivleren Thomas, der først troede på det, da han havde stukket fingeren igennem naglehullerne i Jesu hænder.

Comments are closed.