Julekaktus – Advent 2024, Dansk
43,00 DKK
julekaktus
Så skal vi lege med farver! Måske har du købt eller lavet en garnjulekalender, måske har du en herlig samling rester – i denne cardigan kan du male med garn! Jeg vil anbefale en rolig farve til baggrunden for din farveleg; så får hver enkelt juvel lov at skinne.
Cardiganen er strikket oppefra og ned, og er derfor nem at tilpasse undervejs. Halskanten er opbygget omkring en i-cord, som giver et godt hold og rigelig formstabilitet, så den ikke glider ud over skuldrene.
Opskriften giver to sæt anvisninger, så du selv kan vælge om du vil strikke den rundt og klippe op (hvis du hører til Hold-hader-vrangmasker), eller om du vil strikke den frem og tilbage på pinden (for Hold-hader-at-klippe-i-min-strik).
Den hedder Julekaktus, fordi jeg som barn var så betaget af min mors julekaktus, som villigt gav os de smukkeste blomster hvert år ved juletid. De lange blomster minder mig om de lange stribers forløb, og som julekaktussen har sin rolige baggrund i de grønne blade, lader også denne cardigan farverne danse på en rolig baggrund.
Størrelser
1-2-3 (4-5-6) 7-8-9
Brystmål på den færdige bluse
90-101-110,5 (121-129-140,5) 150-160-169 cm
Længde
43-43-43 (48-48-48) 53-53-53 cm.
Pasform
Julekaktus er designet til at blive båret med 5-15 cm bevægelsesfrihed. Mål dig selv om brystet, læg 5-15 cm til, og strik den størrelse, som kommer nærmest resultatet.
Du kan nemt strikke både krop og ærmer længere eller kortere, men det vil naturligvis påvirke garnforbruget.
Konstruktion
Cardiganen er strikket oppefra og ned. Man starter med en icord, som man samler bærestykkets masker op i. Efter man har strikket selve cardiganen, vender man tilbage til icorden, og samler masker op i den til halskanten. Det er en metode jeg har lært af Ina (Instagram: https://www.instagram.com/inarendboe/ / Ravelry: https://www.ravelry.com/designers/ina-rendboe ), og den giver en opslagskant med noget mere hold og substans. Du kan naturligvis vælge at slå op på sædvanlig vis, hvis du hellere vil det!
Der er to forskellige modeller i opskriften. Den ene strikkes rundt og klippes op, den anden strikkes fladt. Fælles for dem er, at knapstolperne strikkes på til sidst.
Garnforbrug
Til bundfarve skal du bruge ca. 490-510-525 (565-600-975) 1100-1150-1200 meter DK garn (eller dobbelt så mange meter fingering vægt, som så holdes dobbelt).
Jeg har brugt Rowan Felted Tweed fra By Kiilerich til bundfarve. Det er ikke et DK vægt garn, men snarere en sportsvægt – men det er et garn som fluffer helt vidunderligt op, og fint kan strikkes som en DK!! Det er også et garn med masser af farvespil, hvilket betyder at det spiller dejligt op til alle striberne, men det der virkelig gjorde at jeg valgte netop det garn, er at det har et godt hold og fremragende formstabilitet.
Rowan Felted Tweed, farve 159: https://bykiilerich.com/products/felted-tweed-159-rowan?_pos=22&_sid=e3bce96d4&_ss=r
Til kontrastfarve skal du bruge ca. 960 meter DK vægt garn, eller 1920 meter fingering vægt, som så holdes dobbelt.
Jeg foreslår at du starter med enten en hel adventskalender (i DK vægt som strikkes med én tråd, eller i fingering vægt, som strikkes med to tråde), eller med en tilsvarende mængde rester i DK eller fingering vægt.
Du bruger som udgangspunkt hver af de 24 farver i hver deres stribe på kroppen, eller i to striber på ærmerne (en stribe på hvert ærme). Visse af farverne kommer du til at bruge mere end en gang – vælg de farver, som du bruger mindst af til dette formål (dette er farverne øverst på bærestykket og nederst på ærmerne), for at være sikker på at have nok! Hvis du ikke er begrænset af 24 x 20 gr, kan du naturligvis vælge at lade enkelte farver gå igen, at lade ærmerne være forskellige, eller på andre måder lege med farverne. Det vigtigste er, at du har sjov med det!
Afhængigt af din strikkefasthed og garnets aktuelle løbelængde kan du komme til at opleve, at du behøver mere end 20 gr til visse af striberne på bærestykket. Her vil jeg anbefale at du enten melerer farven med en anden farve (dette er naturligvis kun muligt hvis du strikker i to tråde fingering vægt) eller striber en anden farve ind. Jeg har gjort begge dele i min udgave (se fotos – om end striberne ikke er så tydelige, fordi jeg har brugt to grønne farver med en del variation i hver farve).
Bemærk at garnforbruget er estimeret, og kan variere fra den ene strikker til den anden!
Foreslået pindestørrelse
3,5 mm rundpind, 80 cm til ribkanter (brug magic loop teknikken, når der er brug for det)
4 mm rundpind, 80 cm til krop og ærmer (brug magic loop teknikken, når der er brug for det)
Strikkefasthed
20 masker x 28 rækker i glatstrik på den større pind = 10 x 10 cm. Bemærk: Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde. Opskriften henviser ikke til en særlig pindestørrelse, men blot til den større og mindre pind.
Striber
I størrelse 1 til 5 består hver stribe af 6 pinde/omg i en kontrastfarve, og derefter 2 pinde/omg i bundfarven.
I størrelse 6 til 9 består hver stribe af 4 pinde/omg i en kontrastfarve, og derefter 4 pinde/omg i bundfarven.
Hvis du ikke er begrænset af de 20 grams minifed, som en adventskalender almindeligvis består af, kan du naturligvis sagtens strikke 6 pinde/omg i en kontrastfarve, og derefter 2 pinde/omg i bundfarven i alle størrelserne, hvis du foretrækker det udtryk.