Langsom bilferie

Jeg har altid elsket bilferie. Det er den ferieform, jeg er vokset op med, og som jeg har uendeligt mange skønne minder fra – forventningens glæde, og de rolige timer, mens bilen langsomt trillede ned gennem Europa; dét er essensen af ferierejse for mig.

Heldigvis har ham min elskede det på nøjagtig samme måde, så vi har altid været enige om, at sommerferie er lig med bilferie. Vores unger var da heller ikke mere end henholdsvis 2 år og 4 måneder gamle, før vi smed dem i bilen og drønede sydpå, på den virkelig utjekkede og uplanlagte måde.

Det lærte vi en masse af, og de følgende års køreture var planlagt ned i mindste detalje. Hvor langt ville vi være nået hvornår, og hvilke hyggelige steder ville vi kunne holde vores lange pauser? Hvilke feriegaver skulle pakkes til børnene, hvilke bøger, og hvor meget tegnegrej? Jeg stor-nød de skønne forårsaftner, som blev tilbragt med minutiøs planlægning af turen – og jeg holdt aldrig op med at elske bilferiens langsommelige eventyrstemning.

bilferie

En side fra en af børnenes tegnebøger. De kunne tilbringe timevis med at ‘tegne på ét papir’, som de kaldte det. Selve tegningen blev undervejs til en leg, og når de blev uvenner, stregede de hinandens figurer ud…

Jeg er ikke længere så omhyggelig med planlægningen. Nu er det kun Fili, Peter og jeg, så vi hopper uden videre omsvøb bare i bilen, og vender snuden mod syd. Der er dog stadig ting, som hænger ved fra ungdommen. Vi kører stadig helst om natten, fordi det er så vidunderligt at komme hurtigt ned ad den tyske autobahn, køre gennem alperne i den tidlige morgensol, og være fremme i vores paradis om formiddagen. Vi har også stadig altid (som i altid) pandekager og pølsebrød i bilen, og der kommer også stadig til at dufte af Redbull ud på natten. Dét er duften af ferie, og jeg bliver helt høj, når nogen åbner en Redbull!

Ferien starter, når vi ruller ud ad indkørslen. Turen er en del af ferien, og vi hygger os gevaldigt med den. Man taler så skønt uforstyrret i en bil, hvor ingen af os kan lave noget som helst andet end at være tilstede.

I gamle dage var der altid musik i bilen. Især Doctor Hook og Shubidua, fordi nogen af os har en vældigt forfinet smag. Som en ny ting lytter vi i dag også til lydbøger. Der er noget helt særligt skønt ved at ‘læse’ den samme bog på nøjagtig samme tid, og meget ofte bliver vi da også nødt til lige at sætte bogen på pause, så vi kan få vendt stort og småt undervejs.

bilferie

Et noget grynet feriesnapshot fra Ardeche-området i Frankrig. Det var jo ikke kun køreturen, der var dejlig!

Bilferierne har givet mig så mange dejlige minder. Små rollinger der leger i en klukkende bæk i det nordlige Frankrig, en ægtemand som ‘kom til’ at dreje af mod Frankrig, selvom vi havde aftalt at turen gik til Italien, en overjordisk skøn morgen i alperne, hvor jeg langsomt vågnede op til ubeskrivelig skønhed, mens The Carpenters sang om The Top of the World, og meget, meget mere. Sidder faktisk og svømmer helt hen i minder nu 🙂

Rigtig god ferie til alle jer, uanset hvor den skal tilbringes, og hvordan I kommer dertil!

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Vibeke says:

    Vi sidder lige præcis i bilen nu på vej mod Garda i Italien. Kørte hjemmefra natten til fredag og overnattede i nat på et Østrisk gasthaus. Vi har altid kørt meget på bilferie og det er skønt at være afsted igen!
    Rigtig god sommerferie!
    Kh Vibeke

    1. Åh, hvor lyder det dejligt. Jeg ønsker jer en god tur, og en vidunderskøn ferie!

Comments are closed.