Langsom Lørdag – om at vælge sit sociale liv

Hele livet handler om valg. Om tilvalg og fravalg, om bevidste valg og den slags valg man træffer, nærmest uden at vide at man gør det. Og det gælder selvfølgelig også for vores sociale liv.

Måske gælder det i endnu højere grad nu end nogensinde før. Med internettets velsignelser har vi pludselig fået adgang til en helt ny måde at være sammen på, og det er på mange måder en god ting, men der er altså også nogen faldgruber. Vi skal for eksempel passe på ikke at komme til at tro, at vores sociale adfærd på nettet er lig med ægte social adfærd. Vores Facebookvenner er med andre ord ikke nødvendigvis vores rigtige venner (kører Jodle Birge også i dit hoved nu? Selv tak).

Ægte social adfærd, eller nærværende samvær med rigtige venner om man vil, bygger på øjenkontakt, og på koncentration om samværet. Det handler om at have tålmodighed til at kunne være fuldt og helt sammen med den anden, at kunne lytte.

Det handler simpelthen om oprigtig interesse. Af den slags som er så rar både at give og modtage, fordi det bare er rart at være to sammen. Oprigtig interesse tager tid, og kræver også, at man er i stand til at flytte fokus fra sig selv i perioder. At man hører på, hvad den anden siger, i stedet for at overveje de mange brilliante svar, man lige om lidt, når nu bare den anden tier stille, kan komme med. Det handler også om at være så tilpas interesseret i den anden, at man rent faktisk hører det de siger, ikke det man tror, de siger. For hvem har ikke oplevet frustrationen ved at dumpe ned i en samtale, en anden har haft med dig i sit hoved…

Så er der den sociale adfærd vi har på nettet. Den er nærmest hypersocial. Vi socialiserer med så mange flere mennesker, end vi under normale omstændigheder ville kunne overkomme, og det er der for så vidt ikke nødvendigvis noget galt i. Problemet er bare, at der i sagens natur er tale om en meget mindre direkte og ægte kontakt, og vi skal være opmærksomme på, at den slags ikke kan erstatte ægte samvær.

En anden udfordring i forbindelse med hypersocial adfærd er tendensen til at redigere i sit liv. Det kan man nemlig meget nemt gøre, når der udelukkende er tale om virtuel kontakt. Vi kan customize vores liv, så at sige, og kun tage det med, som vi gider at have. Igen; det er ikke nødvendigvis problematisk i sig selv, men hvis vi ofrer vores ægte forbindelse med rigtige mennesker for at skabe disse hurtige og overfladiske virtuelle realtioner, så mister vi i det lange løb. Vi mister dybde, ægthed og nærvær, og det er ting, ingen har lyst til at miste. Heller ikke selvom ægte realtioner fordrer at vi holder det hele ud.

Måske vil du også læse...