Morsø – strikket sjal i hulmønster

Da vi var på Mors i efteråret, slæbte jeg en bunke lækkert garn med hjem. Det er der for så vidt ikke noget opsigtsvækkende i – strikkegarn hører ligesom sommerhuslivet til – men se nu bare, hvad jeg brugte noget af det til: Et let og lækkert sjal i hulmønster, som jeg har døbt Morsø efter erhvervelses-øen.

sjal i hulmønster

Sjalet er ret stort, for det synes jeg nu engang sjaler skal være. Til gengæld er garnet en meget let blanding af uld, bomuld og silke, og hulmønsteret gør det endnu lettere.

Jeg brugte 250 gr. grå Organic Trio fra Hjertegarn, som jeg strikkede på pinde 4,5. Hvis du vil erstatte med et andet garn, så har Organic Trio en løbelængde på ca. 230 meter pr. 50 gr – jeg har en plan om at strikke det op i Puna, fordi jeg er vild med tanken om blød alpaca om halsen! Der vil formentlig omkring 450 gr til sjalet.

Mit sjal i hulmønster er i bund og grund vældig nemt at lave: Du slår 17 masker op, og hele vejen igennem tager du så 1 maske ud i starten af hver retpind. Det der gør det til noget særligt er hulmønsteret, og det er heldigvis også simpelt – bare følg vejledningen.

Du begynder som sagt med 17 masker, og tager så hele tiden 1 maske ud i starten af hver retpind. Start med at strikke m1. Fortsæt så i m2 til sjalet måler 28 cm, og strik derefter m3.

* Bemærk at alle mål er omtrentlige. Det kommer sig ikke så forfærdelig nøje, men stræk arbejdet lidt ud når du måler, så skal det nok gå alt sammen *

Herefter strikker du 4 cm almindelig glatstrikning, hvorefter du strikker m4.

Fortsæt igen i glatstrikning i 5 cm, strik så m1, og fortsæt i m2 til hele sjalet måler ca. 130 cm., hvorefter du strikker m3.

Nu er du så småt ved at have mange masker på pinden, og det hele kan godt se lidt skævt ud, men fortsæt roligt. Strik glatstrikning i 4 cm, og strik så m4.

Strik herefter glatstrikning i 15 cm, strik m5, og slut af med 7 cm i m6.

Luk løst af, hæft alle ender, og spænd derefter sjalet op. Jeg gør det på den nemme måde, hvor jeg ganske enkelt vasker det, og lægger det glat til tørre på et par håndklæder.

Bemærk at det færdige sjal ikke er en ligebenet trekant! Det er en smule skævt, hvilket gør det nemmere at drapere ’tilfældigt’ (er der i øvrigt noget så indviklet som at få ting til at se tilfældige ud??).

sjal i hulmønster

Hulmønsteret er ganske simpelt, og du kan sagtens give dig i kast med det, selvom du ikke har strikket mønstre før. Bare følg billederne og nedenstående symbolforklaringer, så vil det ret hurtigt give sig selv.

Symbolforklaring
0: slå garnet om pinden
/: strik 2 ret sammen (tag 1 m ind)
\: tag en maske løs af, strik næste maske ret, og træk den over den løse maske (tag 1 m ind)
*: tag en maske løs af, strik de to næste masker sammen, og træk dem over den løse maske (tag 2 m ind)
X: Vrang på retsiden, ret på vrangsiden

sjal i hulmønster

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Virkelig lækkert sjal!
  Kunne være jeg skulle øve mig lidt mere i at strikke, for sådan ét vil jeg også gerne ha’ 🙂

  1. Det er super nemt, Anja – og hvis du får problemer, skriver du bare!

 2. Hejsa smukt tørklæde jeg vil gerne strikke det men kan ikke helt forstå din beskrivelse: du skriver at du starter med 17 m men i M1 er der kun illustreret 12 m !? Hvad skal der ske med rest 5 m ? Er det mig som ikke forstår det på forhånd tak

  1. Mønsterrapporten er 12 masker – den gentages så mange gange det er nødvendigt.

 3. Ida Schmidt says:

  Jeg vil så gerne strikke dit smukke sjal, men kan ikke helt forstå, hvordan hulmønstrene skal udvides mod højre, når der tages en maske ud i begyndelsen af hver retpind.
  Mon ikke sjalet vil få samme udtryk, hvis jeg i stedet tager ud i slutningen af hver retpind? På den måde kan hulmønsterpindene mere logisk udvides pind for pind.
  Mvh Ida

  1. Det burde give samme resultat, tænker jeg.

Comments are closed.