Langsom jul i sidste øjeblik

Nu er juleaften lige om hjørnet, og det er vel nok dejligt. På sådan en bittersød måde, for juleaftens komme markerer jo også begyndelsen på enden….

Hvis måneden har været travl, eller hvis du først nu er landet det sted, du skal holde jul, har du måske brug for nogle ideer til, hvordan man lynhurtigt tryller julestemningen frem? Disse ideer er alle nogen, som kan gennemføres på ganske kort tid, med maximal effekt – og de kan altså også bruges som ekstra tilføjelser til en jul, som allerede er i fuld gang!

hurtig konfekthurtig konfekt

Hvis du råder over lyskæder, skal de gøre tjeneste nu. Selvfølgelig er det smukt, hvis man omhyggeligt hænger dem i vinduer og på granguirlander, men er tiden knap, vil jeg foreslå, at du uden videre postyr bare lægger dem i et stort fad, og tilføjer et par grangrene og nogen af træets glaskugler. Det ser smukt ud, spreder hygge, og tager lige omkring to minutter.

Julemusik giver en vidunderlig julestemning. I år har jeg nydt Jane Aldridge’s (Sea of Shoes) fantastiske playliste på Spotify, som giver det perfekte bagtæppe til en tilbagelænet jul.

hurtig konfekt

Lynhurtig konfekt: Tag en rulle marcipan og en pakke nougat, som du skærer i skiver på den lange led. Nu stabler du skiverne skiftevis ovenpå hinanden, trykker dejlighederne godt sammen, og smører ydersiden med Nutella – vupti: Expres ”træstamme”. Ikke så kunstfærdigt, og en kende barnligt i smagen, men meget julet, og meget hurtigt. Vil du gå all in, kan du vælge at smelte lidt chokolade til overtræk i stedet, og måske endda lægge et par valnødder eller et kristtornblad på toppen. Husk at servere med en god stak servietter, for man bliver virkelig snasket af at håndtere den!

fiftyfabulous gavekort

Nå ja – og skulle du mangle en sidste-øjebliksgave til en strikker, du har kær, så vil jeg da straks bringe de fine gavekort fra Fiftyfabulous Strik i forslag! De kan fås fra 50 til 500 kroner, og kommer som et smukt kort, du kan printe ud, pakke ind, og lægge under træet – og du ved, at modtageren bliver glad. For hvem ville ikke elske at sidde og klikke drømme hjem i juledagene??

Husk også at at fylde huset med duften af jul. Fyld en stor vase eller krukke med frisk gran, og sæt en gryde over på komfuret med vand, nelliker, kardemomme, en sjat rødvin og en appelsin i skiver. Lad den stå og simre, og fylde huset med jul. Bare husk at kigge til den fra tid til anden, for det er ikke så rart, hvis den koger tør…

Lav så en forsvarlig portion glögg (og ja, den færdigkøbte går fint an i en håndevending!), og nyd at tage dig god tid. For det er mere end noget andet dét, julen handler om. God tid. Og det hele skal nok gå endda. Verden vil stadig stå på onsdag, selvom du ikke fik bagt ingefærsmåkager, bundet julebuketter, og pakket gaverne ind i matchende papir med kunstfærdige sløjfer. Det eneste der kan vælte julen, er stress og jag og dårlig samvittighed over alt det, man ikke nåede. Med mindre du har glemt at købe julegaver til dine nærmeste, eller det er dig der inviterer til juleaften, og du ikke har købt and og juletræ, så er der næppe andre end dig selv der opdager, hvad du ikke nåede.

I øvrigt er vi så langt fremme i kalenderen, at vi nærmer os det punkt, hvor du ikke længere kan vælge om du skal nå det hele eller ej. Vi er ved at være der, hvor du skal vælge om du vil ærgre dig over det, du ikke nåede, eller glæde dig over det, der er på plads. Og helt ærligt, hvem vil du helst selv holde jul med: hende der synker udmattet omkuld d. 24., eller hende der lyksaligt serverer færdigkøbt alting, og har tid til at fokusere på en hyggelig samtale med dig?

Hvad er jeres bedste råd til julestemning i en ruf?

Måske vil du også læse...