Langsom Lørdag – Meditationsguide V

Nu er der forhåbentlig nogen af jer, som har været i gang med at meditere i fire uger. Jeg satser på, at I har fået løst de eventuelle problemer, der måtte være opstået undervejs – ellers må I endelig skrive!

En meget vigtig overvejelse du kan gøre dig, er hvor du egentlig gerne vil hen med Projekt Meditation. Hvad vil du gerne have ud af det? Hvis du ikke gør dig klart, hvad det er du gerne vil, så er der en stor risiko for at du mister retningen, og på den måde kan hele projektet løbe ud i sandet, fordi det jo faktisk kan være lige meget hvad du gør, hvis du ikke gør det af en bestemt grund.

”Ville du være så sød at fortælle mig, hvilken vej jeg skal tage herfra?”
”Det afhænger en hel del af hvor du skal hen,” sagde katten.
”Det er sådan set ligegyldigt” sagde Alice.
”Så er det også ligegyldigt, hvilken vej du går,” sagde katten.
”– bare jeg kommer til et eller andet sted,” tilføjede Alice som en forklaring.
”Åh, det kan du være helt sikker på,” sagde katten, ”hvis bare du går langt nok.”

Lewis Caroll, Alice i Eventyrland

meditere

Det er ret nemt at lade sig begejstre af en spændende ide om at begynde at meditere. Måske har du prøvet at følge anvisningerne i denne lille guide, og har opdaget at det faktisk er rigtig rart, ikke mindst i tiden lige efter en meditation, hvor man typisk føler sig afslappet, fokuseret og totalt overskudsagtig. Problemet er bare, at eftersom man stadig lever i den samme hverdag, på den samme måde som man hele tiden har levet, hvor den ene dag tager den anden, opdager man pludselig, at man overhovedet ikke får sat sig, som man ellers gerne ville. Hvis man skal indføre en ny vane i sit liv, er det en god ide at have en vis respekt for opgaven. Det er ikke helt nemt at ændre sine vaner, og hvis ikke man går bevidst og opmærksomt til opgaven, så er risikoen for at det hele smuldrer desværre ret stor. Til gengæld kan du glæde dig over, at hver eneste gang du rent faktisk får dig sat, så gør du det nemmere at få sat dig igen næste gang. Mennesket er et vanedyr, og hvis du vælger at arbejde bevidst med det, gør du det langt nemmere for dig selv, end hvis du prøver at lade som om det ikke er tilfældet. Der er nogen ting du kan gøre, for at hjælpe din nye gode vane med meditation på vej (faktisk de samme ting som kan bruges til at hjælpe enhver ny vane på vej):

  • Betragt det mere som en udramatisk, almindelig ting, der bare skal tilføjes til din hverdag, end som en helt ny færdighed du skal tilegne dig. Jo mindre dramatisk du kan forholde dig til opgaven, jo mindre er risikoen for at du får overbevist dig selv om, at det nok er langt bedre at udskyde projektet til når du engang får bedre tid. Formentlig får du aldrig bedre tid, og risikoen for at du skubber ’Projekt Meditation’ foran dig indtil du glemmer alt om det, er ret stor. Hvis du afdramatiserer hele processen, og bare betragter det som en ny god vane du skal have indarbejdet i stedet for en ny færdighed du skal tilegne dig, bliver det indlysende at du ikke behøver mere tid end du har. Du venter jo heller ikke med at børste tænder til børnene er blevet store / du er færdig med at flytte ind i dit nye hus / du er gået på pension, vel?
  • Start småt. Hvis du er entusiastisk af natur, kan det være vældig svært at begrænse sig selv, når man skal lægge en plan for indarbejdelsen af en ny vane. Når nu du vil lære at meditere, hvorfor så ikke meditere en time hver morgen og aften? Det enkle svar er: Fordi du alt for ofte vil opleve at det ikke er muligt at tage to gange en time ud af en travl hverdag – og hvis du alt for ofte blæser på din egen plan, så ender du med at få skabt en vane med at blæse på dine egne planer, snarere end en vane med at meditere. 15 minutter dagligt er min anbefaling. Det kan de fleste finde tid til.
  • Hav en Plan B parat. Der vil, i hvert fald i begyndelsen, være dage hvor du ikke får opfyldt dine mål, uanset hvor realistiske mål du har sat dig. Hvad skal du så gøre? Trække på skuldrene og sige til dig selv at ’sådan er det bare, livet kommer nogen gange i vejen’? Det vil jeg faktisk ikke anbefale, for det er jo sandt at livet nogen gange kommer i vejen – men hvis det er nok til at stoppe dig, bliver det svært at få indført den nye vane! Hav hellere en Plan B parat, en plan der er så simpel, at du vil være klar over, at du lyver for dig selv, hvis du prøver at bilde dig ind, at du simpelthen ikke kan nå det. Min Plan B bestod de første mange år i at jeg, hvis jeg virkelig ikke kunne nå at sætte mig 15 minutter, skulle stoppe og trække vejret tre gange. Det tager mindre end 15 sekunder, og det kunne jeg aldrig overbevise mig selv om, at jeg ikke havde tid til…
  • Nyd de små sejre. Husk at glæde dig over din egen fortræffelighed, når du holder dig til den plan du har lagt. Lad være med at tage det for givet! Det er faktisk noget helt særligt at sætte tid af til meditation, og du kan roligt give dig selv et skulderklap når det lykkes. Du kan også vælge at indbygge små belønninger, men så er det en god ide at tænke lidt over signalværdien i de belønninger du vælger. ”Når jeg har siddet meditation hver dag i en uge, må jeg holde en fridag fra meditation” er for eksempel nok en skidt ide, fordi det jo modarbejder dit mål, ved at sende et signal om, at meditation er noget besværligt og uønsket. Ikke alle reagerer imidlertid på positiv forstærkning. For nogen er det langt mere opmuntrende at bevæge sig væk fra noget, i stedet for hen imod noget – hvilket leder direkte til næste punkt,
  • Kend din motivation. Brug lidt tid på at finde ud af, hvorfor du gerne vil inkorporere meditation i din hverdag. Hvad regner du med at få ud af det, hvad er det du gerne vil have, hvad er det du gerne vil undgå? Nogen mennesker bliver bedst motiveret ved at tænke på hvad de kan opnå, mens andre tænder mest på tanken om hvilke ubehageligheder de kan undgå. Vil du gerne slippe for at få pisk, eller motiverer det dig mere at rende efter en gulerod? Lav eventuelt en liste over plusser og minusser, som du kan tage frem når det virker besværligt eller unødvendigt at sætte sig på puden.
  • Find glæde i disciplin. Du kommer ikke udenom selvdisciplin hvis du skal indføre meditation som en ny vane. Det ville være dejligt hvis du altid kunne blive båret hen til puden på en bølge af varm spiritualitet, men sådan er det for de færreste (jeg har faktisk endnu til gode at møde nogen der har det sådan…). I stedet for at regne med en imaginær bølge af spiritualitet, kan du vælge at finde glæde ved disciplinen i at vælge at gøre noget godt for dig selv. Der er altid en undskyldning for ikke at sætte sig, men hvis du har besluttet at det er vigtigt at sidde, bliver du nødt til at prioritere det. De første skridt er altid de sværeste, fordi det er svært at lære en ny færdighed, og vi vil ofte forsøge at undgå de ting som er svære, eller som vi ikke synes vi er så gode til.
  • For at gøre det nemmere at overtale dig selv til at gå 100 % ind i dit nye projekt, kan det være en gode ide at lave en tidsbegrænsning, og på den måde udskyde evalueringen af dit projekt og dets indflydelse på dit liv. Ellers risikerer du at spilde en masse tid på at evaluere hver evig eneste dag, uden egentlig nogensinde at få et brugbart billede af, hvad meditation i virkeligheden betyder for din hverdag. Hvis du evaluerer hver eneste dag, får du en række øjebliksbilleder, som nok fortæller dig noget om dit humør og din stemning, men nærmest ikke noget om din meditationspraksis. I stedet kan du vælge at afsætte en fast defineret periode til projektet, for eksempel en måned, hvor du overgiver dig fuldkommen til eksperimentet, helt uden at stille spørgsmålstegn ved nytte, udbytte eller relevans. Alle disse overvejelser gemmer du til tiden er gået, og hver gang der dukker tanker op undervejs om, hvorvidt det her virkelig gør en forskel, kan du love dig selv, at du nok skal lave en grundig evaluering af forløbet når tiden er gået. Det giver dig arbejdsro, og tager en masse af rodet ud af dit hoved.
  • Vær tålmodig. Det tager tid at indarbejde en ny vane. Rundt omkring på internettet kan man finde festlige bud på, præcis hvor lang tid det tager, men se lige næste punkt på listen:
  • Vær realistisk. Det kan godt være at du kan læse dig til, at det tager 21 dage eller en måned at indarbejde en ny vane, men helt ærligt: der er intet magisk ved hverken 21 eller 30 dage. Hvor lang tid det tager, kommer helt an på hvad det er du ønsker at lære, og hvor stor en indsats du lægger i det.
  • Vid hvad du skal gøre når du falder i. Og jeg mener ’når’. Du kommer til at falde i. Der vil være dage hvor du svigter aftalen med dig selv. Hvis du har gjort dig det klart på forhånd, vil det være nemmere for dig at håndtere det, så du ikke ruller om på ryggen og opgiver. For nogen fungerer det fint at ’overføre’ meditationstid, forstået på den måde at hvis man springer en dag over, tager man en ekstra meditationsperiode næste dag. For andre er det bedre at aftale en ugentlig fridag, eller måske endda bare at acceptere, at nogen gange kommer livet i vejen for ens planer, så man simpelthen fortsætter som om intet var hændt. Faren ved den meget accepterende tilgang er naturligvis, at hele projektet risikerer at falde fra hinanden, men omvendt må man ikke være så hård i sine forventninger, at man nærmest presser sig selv til at fejle. Det handler her, som så mange andre steder, om at finde en fornuftig balancegang.
  • Gør det nemt for dig selv at vælge rigtigt. Integrer meditation i din hverdags tidsskema, så der virkelig bliver tale om en vane, snarere end et konstant valg. For de fleste er det nok ikke så hensigtsmæssigt at lave en regel om at meditere på et fast klokkeslet, som for eksempel hver dag klokken 20, men langt bedre at indlægge meditationsperioden i det almindelige, daglige forløb. Du kan for eksempel beslutte, at når du kommer hjem fra arbejde, sætter du dig, uanset hvad klokken er. På den måde bliver det indarbejdet i dine daglige vaner, og du skal ikke hele tiden huske at holde øje med uret, og hver eneste dag vælge om du skal sætte dig eller ej.
  • Endelig kan du hjælpe dig selv rigtig meget ved at forpligte dig overfor andre end bare dig selv. I buddhismen taler man om den Trefoldige Tilflugt som den definerende begivenhed, det tidspunkt hvor man officielt bliver buddhist. Den Trefoldige Tilflugt består i, at man sætter sin spirituelle søgen ind i den buddhistiske kontekst, altså at man søger svar i Buddhaens eksempel, i hans belæringer – også kaldet Dharmaen – og i det fællesskab som holder disse belæringer i live, nemlig Sanghaen. I Sanghaen kan du finde et fællesskab der kan give dig inspiration og vejledning i forbindelse med din meditationspraksis, og som kan støtte dig når det ind imellem bliver svært. Sådan et fællesskab kan man finde mange steder, både i form af meditationsgrupper knyttet til templer rundt omkring, og online, som et virtuelt fællesskab. Selvfølgelig har et virtuelt fællesskab nogle begrænsninger i forhold til at mødes med en gruppe mennesker og sidde meditation sammen, men det er i hvert fald bedre end ingenting. Der er mange der lever travle liv, med mange krav og opgaver hver eneste dag. Det kan være svært at komme hjemmefra, og måske bor man oven i købet langt fra en meditationsgruppe, så man nærmest skal ud på en mindre rejse, hver gang man skal mødes. Så kan det være et fantastisk supplement eller alternativ at have en online gruppe at holde sig til, men her det i høj grad vigtigt at huske på, at det er en selv der bærer ansvaret for at lave forpligtelsen. Det er det også i en egentlig meditationsgruppe, hvor man mødes fysisk. Det er dig der skal træffe beslutningen, så skal gruppen nok træde til med hjælp og støtte. I det hele taget gælder det for livet i Sanghaen, at fællesskabet kun består for dig i form af dig – hvis du ikke er der, er der intet fællesskab for dig. Hvis du skal have glæde af Sanghaen skal du dukke op, men du skal også bidrage aktivt til det levende fællesskab. Bed om den hjælp du gerne vil have, og find Dharmavenner som du kan have kontakt til, måske endda også udenfor gruppens møder. Del dine mål med læreren, og vær ærlig om, hvilken støtte du gerne vil have til at opnå dem. Alene det at bede om hjælp vil betyde, at det bliver nemmere for dig at gennemføre dit projekt, fordi det tvinger dig til at overveje hvad det præcis er, du gerne vil.

 

Links til tidligere indlæg i serien:

Meditationsguide 1
Meditationsguide 2
Meditationsguide 3
Meditationsguide 4

 

Måske vil du også læse...