Langsom Lørdag – Meditationsguide I

I denne weekend laver jeg ikke ret meget andet end at meditere. 3-4 gange om året har vi fokuserede træningsforløb i templet, hvor vi samles om at være helt stille. Ikke nødvendigvis sådan at vi slet ikke taler sammen, men sådan at vi virkelig giver os selv lov til at fokusere, og være intenst til stede i det vi gør.

meditation

Jeg har undervist i meditation og buddhisme i 17 år, og jeg ved, at rigtig mange godt kunne tænke sig at lære at meditere, men jeg ved omvendt også, at mange finder det svært, og derfor hurtigt opgiver igen. Ofte kommer folk til at gøre det mere kompliceret end det er. I virkeligheden er det helt enkelt – man øver sig bare i at være der, hvor man er.

Det lyder super nemt, men kræver ofte et par indledende øvelser, for at det kan lykkes. Derfor har jeg fået den ide, at jeg de næste par lørdage vil give nogle tips til, hvordan du kan komme godt i gang med meditation.

Denne fremragende ide har den indlysende svaghed, at man ikke kan lære at meditere bare ved at læse om det. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Man kan læse sig til en række gode, virkningsfulde værktøjer, men de vil jo nødvendigvis kun være som netop det: værktøjer. At tro at man lærer et håndværk bare ved at få udleveret det nødvendige værktøj, ville jo svare til at jeg tænkte at jeg, vups, var blevet tømrer, fordi jeg havde været i Silvan og købe sav og hammer…

For virkelig at lære meditation, må man nødvendigvis gøre det. Man må ud og skaffe sig sine egne erfaringer, og man må allerhelst gøre det sammen med en personlig lærer, som kan vejlede og råde en undervejs, og hjælpe en med at vælge det rette værktøj på det rette tidspunkt.

Men hvorfor så overhovedet skrive om det? Fordi det du læser muligvis kan sætte dig i gang, pirre din nysgerrighed, og give dig nogle konkrete, håndfaste metoder, som du selv kan tage fat på at afprøve.

Så prøv. Sæt en alarm til at ringe om 10 minutter, så du ikke kommer til at sidde og glo på dit ur hele tiden.

Sæt dig godt til rette, helst et nogenlunde roligt sted, og i hvert fald et sted, hvor eventuelle mennesker omkring dig er indstillet på at lade dig være.

Træk vejret. Ret indlysende, og også temmelig svært at lade være med, så indtil videre er vi vel enige om, at det er nemt, ikke?

Start med at tælle dine åndedrag. Giv hvert enkelt åndedrag et nummer, fra et og op til ti, og start så forfra ved ti igen. Det lyder utroligt simpelt, og alligevel vil jeg straks tilføje, at hvis (når) du pludselig opdager at du er blevet distraheret, at du sidder og spekulerer over morgendagens program, indkøbslister, aftaler, eller ting der plager dig, starter du bare forfra ved et. Det samme gør du hvis (når) du opdager, at du er nået til sytten…

Dette indledende stadie giver en klar struktur til din opmærksomhed, og fungerer som en slags anker, der hjælper dig med at overvinde de mest påtrængende distraktioner. En af grundene til, at man kun tæller til ti, før man starter forfra ved et igen, er at hver gang rytmen bliver afbrudt, fordi man skal starte forfra, så er man nødt til at bringe sindet tilbage til opgaven, hvis det skulle være strejfet. På den måde kan man højst forsvinde ind i en bevidstløs tælle-rytme i ni åndedrag.

Sid sådan til din alarm ringer. Når du skal afslutte din meditation, er det en god ide at gøre det med omhu, hver eneste gang. Hvis du bare springer op og haster videre, så er der risiko for, at der sker én af to ting: Enten kan du risikere hovedpine eller udmattelse som vil gøre det sværere for dig at få sat dig næste gang, eller måske vil du tabe alt hvad du netop har vundet, forstået på den måde, at den koncentration og det nærvær du netop har opbygget, fuldkommen tabes på gulvet.

Forsøg at sidde nogen gange i ugens løb, og fortæl mig gerne hvordan det går!

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Helle says:

  Hej Pia. Det her glæder jeg mig til. Vil så gerne lære det , men det er ikke lykkedes mig endnu. Jeg er PÅ og håber at dine værktøjer før det nemmere for mig at lære 😊 god weekend. Kh Helle

  1. Pia says:

   Fantastisk! Jeg lover at det er helt nemt og simpelt – og så er jeg jo lige her, hvis der skulle opstå problemer 🙂

 2. Å meditere høres helt nydelig ut. Jeg har aldri prøvd. Det nærmeste avslappingsperioden etter yoga, men tror absolutt at det har noe for seg i en travel hverdag.

  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  1. Pia says:

   Jeg håber du får lyst til at prøve. Det er især i de perioder, hvor man slet ikke har tid til at meditere, at man for alvor har brug for det 🙂

 3. Helle says:

  Hej Pia
  Jeg har tidligere forsøgt mig med meditation og opgivet da jeg har fundet det svært, så jeg er også med og klar til at afprøve dine værktøjer. Bare det at tælle til 10 igen og igen og starte forfra når tankerne forstyrrer, giver rigtig god mening 😊
  Kh Helle

  1. Pia says:

   Hej Helle, jeg håber virkelig du kommer godt i gang. Jeg er selv stadig, efter så mange år, imponeret over hvor meget det betyder for min hverdag! Bare hold det helt simpelt, så du ikke kommer til at overtænke det 🙂

Comments are closed.