Min efterårs-læsestak

efterårsbøger

Her på tærsklen til oktober er det vist på høje tid at jeg deler den læsestak, jeg har samlet mig til de lange, hyggelige aftner. Ovre i Texas er aftnerne allerede mørke, men det er de sådan set hele året, og sådan er der nogen, som altid får det hele. Masser af sollys om dagen, og lange, gode aftner – lige noget for mig! Kan man fornemme at jeg glæder mig?

Jeg skal jo også have en forsvarlig stak gode bøger klar til de lange flyrejser, mit efterår kommer til at byde på, så derfor er min telefon helt tung af fristende oplevelser Jeg læser meget bredt, og har da også prøvet at samle mig lidt af hvert, så der er noget til enhver lejlighed. i må meget gerne fortælle mig, hvad I læser, så jeg kan få flere ideer!

Faye-serien af Rachel Cusk – Omrids, Transit og Kudos.
Denne her serie er så højt besunget og anmelderost, at jeg bliver nødt til at læse den. Også selvom begyndelsen ikke rigtig har fanget mig. Kender I det, at man hører så meget godt om en bog, at man bliver nødt til at give den en chance mere? På den ene side kan jeg sagtens påskønne den fornyelse af romangenren, som disse bøger byder på – men omvendt har jeg svært ved virkelig at engagere mig i en Faye, som hele tiden undviger mig. Og ja, jeg ved godt at det er meningen, og jeg opgiver heller ikke! For serien er uomtvisteligt velskrevet, og det bliver sikkert også interessant, det med langsomt at arbejde sig ind på hovedpersonen og hendes private drama.

Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng
Da jeg læste Små påsatte brande, kunne jeg slet ikke lægge bogen fra mig. Jeg elskede hvert læsesekund, og derfor har jeg overmåde store forventninger til Alt det jeg aldrig fortalte dig. Det lyder som om, den kunne være i samme boldgade; et ualmindelig observant barn, som kender sandheden om de af livets tilskikkelser, som ingen andre kan finde mening i. Uha, jeg glæder mig!

Jordens salt af Jeanine Cummins
Beskrevet som “årets store amerikanske læseoplevelse”, og samtidig kritiseret sønder og sammen. Så bliver jeg da nysgerrig! Jeg er allerede begyndt på den, og jeg må sige, at jeg er meget begejstret. Historien om Lydia, som må flygte fra de mexicanske narkokarteller med sin søn, er medrivende, lynhurtig, og samtidig følsom og inderlig. En bog om en bogelsker er altid en favorit hos mig, men denne her kan så meget mere end dét – den lader til at have det hele. Og jeg vil helt ærligt blæse på alle overvejelser om, hvorvidt forfatteren kan tillade sig at overtage mexicanernes historie. Den politiske korrekthed kan jeg fint lade ligge, og min eneste indvending går på oversættelsen, som lader noget tilbage at ønske. Mere end én gang har jeg overvejet at læse den på originalsproget, for jeg orker ikke rigtig en dårlig oversætter… Kan vi ikke bare tage den én gang for alle: amerikansk overcome betyder ikke overkomme. Det betyder overvinde, som er noget helt andet. Og jeg ved altså ikke helt, om jeg kan overvinde min træthed ved mishandling af vores trængte, danske sprog, så jeg kan overkomme at læse videre i oversættelsen.

Harpiks af Ane Riel
Skulle jeg på et tidspunkt komme til at trænge til et godt gys (og det gør jeg nok – der er ikke noget som krybende uhygge!!), så vil jeg kaste mig over denne. Det er historien om en lille pige, som vokser op i komplet isolation, gemt i en container. Far slår farmor ihjel, og mor bliver så stor, at hun ikke kan komme ud af sit værelse. Og Liv lever midt i det hele, uden at stille spørgsmål ved noget af det, for det gør børn ikke, når de ikke kender andet.

Højsangen fra Palermovej af Annette Bjergfeldt
Denne her skulle være befriende morsom og kær, så selvfølgelig skal den med i læsestakken. Sagaen om tre generationer af Amager-familien fra Palermovej, fablende og rablende sjov – lige hvad jeg kan trænge til på en lang flyvetur!

Af blod og støv af Julie M. Day
Lidt fantasy må der til, og denne virker lovende. Hekse og ånder, kvinder på flugt fra ondskab – og så er det første bind af fire, så hvis den fænger, er der mere fra samme skuffe. Jeg ved godt, at jeg ikke er den primære målgruppe, men jeg holder meget af fantasy-genrens medrivende fortællinger og magiske universer!

efterårsbøger

Favoritter af Arne & Carlos
Arne & Carlos fejrer 15 års jubilæum som strikke-guruer, og denne bog samler en lang række af deres favoritter. Der er sweatre, trøjer, halstørklæder, julekugler, dukker og meget mere – og selvfølgelig skal jeg have fingrene i den! Den er allerede bestilt, så den ligger og venter på mig, når jeg kommer hjem, for den skal jeg kunne sidde med på skødet og vende sider, mens jeg drømmestrikker.

 

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Jeg har læst ‘Al det jeg…’ og den er virkelig god. Jeg læste den på engelsk og kan se, at jeg også skal læse ‘Jordens salt’ på engelsk efter hvad du beskriver. Jeg står helt af på dårlige oversættelser 🙁 Pt. er jeg ved at læse ‘Det du ikke vil vide’ og den kan jeg virkelig også anbefale (og her er org. sproget dansk). Kh. Birgitte

    1. Rart at jeg ikke er den eneste som ikke holder ringe oversættelser ud! Tak for tippet med Det du ikke vil vide – den er sat på listen

Comments are closed.