Jeg elsker hjemmebagt brød. Jeg elsker alt ved hele konceptet: smagen, duften, arbejdet ? og ikke mindst det overskudsagtige i at lave sit eget brød 😉
Dette er et meget nemt brød, som smager fantastisk, og som ser helt vidunderligt ud. Vi ved jo alle sammen godt, at det er super vigtigt at vores brød er pænt, og det er dette her.
Det skal hæve ret længe, så mange vil nok vælge at lægge dejen om aftenen, så der er frisk brød næste morgen. Jeg er jo helt vild med brinner, så man vil ofte se mig i gang ved røremaskinen om morgenen, så der er lunt brød til aften, men jeg kan da også godt finde på at lave det til morgenmad.
4 dl vand
15 gr gær
1 spsk honning
1 tsk salt
3 dl groft fuldkornshvedemel
5-6 dl almindeligt hvedemel
Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt honning, og derefter salt og mel. Ælt det grundigt, eventuelt på en røremaskine. Dejen er forholdsvis fast; det gør den nemmere at håndtere senere i processen. Hvis du vil gøre det endnu nemmere for dig selv, bruger du lidt mindre mel. Så får du en ret våd og klistret dej, som bare skrabes direkte ned i gryden senere – det vil sige at du springer selve formningen af brødet over.
Lad dejen hæve tildækket i 6 ? 12 timer.
Forvarm oven til 250 grader, med en støbejernsgryde med låg indeni. Imens ovnen varmer op, vælter du dejen ud på en silikonepad. Du kan selvfølgelig også bruge almindeligt bagepapir eller et meldækket viskestykke, hvis du ikke har en silikonepad. Bred dejen let ud, og brug underlaget til at folde den ind over sig selv et par gange, så du ender med en rund (eller aflang, afhængigt af din grydes facon) klump. Lad dejen hæve tildækket en god halv time, mens ovnen fortsat varmer. Det er sjældent at ovne er varme nok, når de hævder at være det, så jeg lader gerne min stå i hvert fald et kvarter ekstra.
Tag gryden ud af ovnen, og vend dejen over i den. Sørg for, at samlingen, fra da du foldede dejen, kommer til at vende opad, for det giver nemlig nogen flotte revner i det færdige brød. Jeg drysser også gerne en smule mel over, inden jeg putter det i ovnen – det handler jo om at få det til at godt ud!
Læg låget på gryden, og stil den ind i den hede ovn. Bag i ca. 30 minutter, fjern låget, og bag videre uden låg i 20 ? 25 minutter. Brødet må gerne blive godt brunt. Hvis det ser ud til at være ved at blive brændt, kan du sætte en ekstra bageplade ind over brødet, så det ikke får direkte varme. Husk at ovne er forskellige. Hvis du er i tvivl om dit brød er færdigt, kan du prøve at banke på det; så skulle det gerne lyde hult hvis det er klar. Normalt vil man banke i bunden, men det er lidt vanskeligt i dette her tilfælde…
Når brødet er færdigt tager du det ud, vender det over på en bagerist, og lader det afkøle i ca. 20 minutter (hvis du kan lade det være), så er det nemlig nemmere at skære pæne skiver af.
Jeg havde hørt fra Malin at hun bruger sin stegeso/Römer topf / Schlemmer topf / cocotte (kært barn har i sandhed mange navne) til at bage i, så det skule jeg jo også prøve. Det blev rigtig fint, og jeg synes faktisk også, at stegesoen var nemmere at håndtere end min tunge støbejernsgryde. Til gengæld blev mit brød ikke helt så sprødt på siderne, formentlig fordi leret ikke opnår samme høje temperatur som støbejernet.
Jeg bager også helst selv. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi har fået købe-boller. Ofte bager jeg bare brødet i et porcelænsfad. Det bliver helt fint og sprødt 🙂 kh. Birgitte
Hvor dejligt – det må jeg også prøve. Altid spændende at teste forskellige måder at bage sit yndlingsbrød på!
Hvor ser det bare lækkert ud – kan næsten dufte det helt til Aalborg ♡ Jeg har aldrig forsøgt at lave det i en støbejernsgryde, nok fordi jeg ikke ejer en. Jeg har dog været heldig med at få det rigtigt sprødt i min lergryde, men det er vigtig, at den er helt varm før man hælder dejen over. Jeg har også bagt brød i en kurv på et tidspunkt, så bliver brødet meget smukt med mønster på. Tak for link til min blog ♡
🙂