Troldehuen – strikket elefanthue

Sidste uge viste jeg min festlige hue med en megastor pompon – i dag skal det for én gangs skyld ikke handle om mig, men om de små. Helt konkret om barnevidunderbarnet. Hun manglede nemlig en god hue til børnehaven; en der var nem at få af og på, og som dækkede både hoved og hals – altså en elefanthue. Derfor har jeg fundet min gamle opskrift frem, den jeg brugte, da mine egne unger var små – og den virker stadig i dag!

elefanthue

Det smukke barnevidunderbarn er ikke altid med på at lege fotomodel, så jeg må desværre nøjes med at vise et billede jeg har knipset mere eller mindre i smug, efter at have bestukket hende med en Astronaut-is. Se huen i sin helhed nedenfor, hvor det er min hånd, der har den på 😉

 

Jeg brugte strømpegarn, som jeg strikkede dobbelt på en kort rundpind str. 3,5. Du behøver ikke en rundpind til huen; hvis du foretrækker at strikke frem og tilbage på almindelige pinde, kan du bare sy halsen sammen foran til sidst.

Du kan bruge lige den slags garn du ønsker eller har liggende. Af én eller anden grund har jeg nærmest altid strømpegarn liggende, og det passer til det meste. Måske derfor jeg altid har det på lager… Hvis bare du sørger for at strikke fastheden er ca. 15 masker på 10 cm, skal det nok gå fint.

Elefanthue til børn

Slå 88 m op, og strik dobbelt rib (2r, 2 vr). Efter 5 cm strikker du 2 r, 2 vr sammen, hele pinden ud. Du har nu 66 m på pinden, som du strikker videre på i ca. 4 cm. På den måde får halsen en god facon, og kommer til at sidde nogenlunde tæt – du skal bare passe på ikke at strikke den alt for lang, for så vil den krølle, når den kommer på.

På næste pind tager du 22 m ud, så du igen strikker 2 r, 2 vr.

Derefter lukker du 6 m af til ansigtsåbningen, og fortsætter med at strikke frem og tilbage på rundpinden (hvis du hele tiden har strikket frem og tilbage, lukker du bare 2 m i den ene side, og 4 i den anden). Nu strikker du videre på en lidt speciel måde, som du ikke skal tænke for meget over. Bare følg anvisningerne, så vil det give sig selv efterhånden som arbejdet skrider frem. Hvis dit arbejde starter med 2 vrangmasker, strikker du således:

 1. p: 4 ret, strik videre i rib til de sidste 4 m – 4 r. – vend
 2. p: 4 vr, rib til sidste 4 m – 4 vr.
 3. p: som 1.

Næste pind strikker du de 6 første og sidste m vr – og ellers rib.

Hvis dit arbejde starter med 2 retmasker, strikker du således:

 1. p: 4 vrang, strik videre i rib til de sidste 4 m – 4 vr. – vend
 2. p: 4 r, rib til sidste 4 m – 4 r.
 3. p: som 1.

Næste pind strikker du de 6 første og sidste m r – og ellers rib.

Du fortsætter på den måde med at strikke yderligere 2 masker ret på hver 3. pind . Mønsteret bliver så 3 pinde ret og 3 pinde vrang i begge sider, til der ikke er flere masker at tage af. Det lyder super indviklet, men er faktisk helt simpelt, når først man sidder med det i hånden!

Når der ikke er flere ribmasker at tage af, lukker du løst af, syr toppen sammen, og huen er færdig!

elefanthue

Denne hue er mest tænkt som en børneting, der passer i størrelsen til de fleste børnehavebørn, fordi ribben gør, at den er meget elastisk. Selvfølgelig kan du også vælge noget godt, kraftigt garn og nogen tykke pinde – så vil den formentlig kunne passe en voksen, hvis nogen skulle have dét behov.

Måske vil du også læse...

2 Comments

 1. Hilda Aastrup says:

  Troldehuen fin og nem at gå til.Har strikket den i Nepal fra Drops på pind nr 4,5.Fin str til børnehavebarn på 4 år
  Slog 8 masker færre op og fik en hue til barn 2 år.

  1. Tak! Det havde jeg slet ikke tænkt på.

Comments are closed.