Vegetarisk gryderet med bønner

img_7910

Vinterkulde og julehygge kræver gode, rustikke gryderetter. De må for så vidt gerne være lidt til den tunge side, og så skal de smage af noget, så de giver varme.

Sådan én får I opskriften på her, og så er den endda helt uden kød. I virkeligheden kunne jeg nemlig godt tænke mig at være sådan en, som kunne finde ud af at leve vegetarisk. Desværre ønsker jeg mig det ikke nok til at gennemføre det, selvom det er ret indlysende for mig, at vores planet ikke har nogen som helst chance for at brødføde os alle, hvis vi bliver ved med at insistere på at der skal kød på tallerkenen.

Jeg har begrænset vores kødforbrug, bl.a. ved at lære at lave et par vegetariske retter, og ved at bruge mindre kød pr. person end ellers, de dage hvor der er dyr på menuen. Det har til gengæld betydet, at det at købe økologisk kød er blevet et indlysende valg – og så har jeg da en vis sikkerhed for, at de dyr jeg spiser har fået lov at have et rimeligt liv, inden de ender på mit middagsbord.

Den nemmeste vegetarret jeg kender, har jeg givet navnet tøm køleskabet og tilsæt bønner. Den er nem, hurtig, og smager fantastisk – hele 3 gode ting.

Til 4 personer, eller til 2 (så man har rester til næste dags frokost), kan du for eksempel bruge:

lidt olivenolie
1 løg
3-4 grofthakkede gulerødder, kartofler, porrer eller andet groft grønt
3 fed hvidløg
1 dåse flåede  tomater
salt og peber
2 tsk oregano
1 tsk  paprika
2 tsk spidskommen
½ tsk chilipulver
1 tsk vinedikke
1 tsk sirup
1 dåse bønner, både sorte og røde kan bruges
2-3 dl majs, ærter eller andet fint grønt – hvad køleskabet rummer

  1. Steg løg,hvidløg og gulerødder møre i olivenolie.
  2. Tilføj tomater, krydderier, sirup og vinedikke, og lad det koge sammen.
  3. Tilsæt bønner og majs/ærter, og varm igennem. Smag til med salt og peber.
  4. Server med pasta, ris, kartoffelmos eller bagte kartofler.

Lynhurtigt, ikke svært – og virkelig lækkert.

img_7916

Måske vil du også læse...