111 steder i Rom som du skal se

Om en måneds tid tager jeg til Rom med min mor, som aldrig før har besøgt byen. Det er vigtigt for mig, at hun får en helt igennem vidunderlig oplevelse, og at hun virkelig får byen ind under huden. Derfor er jeg noget så begejstret for bogen 111 steder i Rom som du skal se. I denne bog finder man ikke Trevi Fontænen, Forum Romanum eller Peterskirken, men dem skal man såmænd nok finde alligevel – den viser i stedet vej til 111 af de små finurligheder, som den gamle by byder på.

111 steder i rom som du skal se

Flere af bogens perler kender jeg fra tidligere besøg i Rom, men det er ikke fordi jeg har fundet dem i guidebøger eller på nettet. Det er steder jeg tilfældigt er snublet over, når jeg har travet de stemningsfulde, brostensbelagte gader tynde. Og det er for mig det ægte Rom: at vandre gennem gader og stræder, og fare lidt vild – bare for at opleve, at i Rom er du altid lige præcis der, hvor du skal være. Den eneste fornuftige måde at komme omkring i Rom på er, efter min mening, til fods. Til nøds på cykel, men kun på de dage man skal tilbagelægge større afstande. Bus, taxa og Uber er kun noget der hører turene til og fra lufthavnen til – inde i byen ville det ganske enkelt være synd. Hvorfor ræse afsted gennem Den Evige Stad som har ligget der i tusindevis af år, og formentlig vil blive liggende i tusindevis af år endnu? I Rom er tiden meget nærværende, men den er aldrig knap, så læg bare uret fra dig.

Er det din første tur til Rom, skal du selvfølgelig se alle de kendte attraktioner. Den Spanske Trappe, Colloseum, Piazza Navona, Trevi Fontænen, Forum Romanum og Peterskirken, for nu bare at nævne de mest iøjenfaldende – men du skal også unde dig selv at slentre omkring i gaderne og nyde alle de små særegne, stille steder, som giver byen dens uforlignelige stemning. Og det er netop disse steder, denne bog kan guide dig til.

111 små, fordringsløse perler, som bare ligger og venter på, at du samler dem op – og endda med den ekstra bonus, at det ikke er her, de enorme turistkøer opstår. Den store menneskestrøm er fokuseret om de store seværdigheder, så stederne i denne bog vil du som oftest have mere eller mindre for dig selv.

111 steder i rom som du skal se

Jeg har ikke gennemlæst bogen fra forside til bagside. Jeg har brugt den som et værktøj i planlægningen af rejsen med min mor, og det har jeg gjort på den praktiske måde. Vi har kun ganske få dage i Rom, så for at undgå at spilde for meget tid på transport, har jeg brugt kortene i den bageste del af bogen. Vi skal bo lige ved siden af Pantheon, så alle de af bogens steder der ligger i den inderste bykerne har jeg læst om, og cirklet de allermest fristende ind på kortet.

Derefter har jeg indtegnet de seværdigheder, hun skal se (de store, historiske vartegn) på bogens kort, og cirklet de finurligheder, som ligger i deres umiddelbare nærhed, ind. Det er blevet til mange cirkler – men selvfølgelig har jeg også ladet nogle få ligge til senere besøg. Det er altid godt at have noget at vende tilbage til – og vi kommer til at vende tilbage, for naturligvis husker vi at kaste en mønt i Trevi Fontænen.

Bogen er en sand guldgrube af oplysninger om de mindre kendte steder i Rom, og jeg kan slet ikke anbefale nok, at man tager den med under armen. Suppler den gerne med en mere almindelig guidebog, men skulle jeg vælge, ville jeg lade den almindelige guidebog blive hjemme, og tage 111 steder i Rom som du skal se med. De store attraktioner skal du nok få øje på alligevel, og skulle du komme i tvivl, er Google din ven.

Bogen er en del af en serie, som også omfatter guidebøger til New York, Paris, Den Jyske Vestkyst, Barcelona, Amsterdam, London, Berlin og København. Tusind tak til forlaget Frydenlund for anmeldereksemplaret. Jeg er sikker på, at min mor også vil takke dem, når hun har oplevet alle de fine små kroge i Den Evige Stad 🙂

I morgen går jeg i tilbagetrækning i templet, så resten af ugen bliver her lidt stille på bloggen. Jeg har dog et par indlæg parat til jer, og mine Søndags Snapshots slipper I heller ikke for, omend det nok bliver i en noget amputeret udgave. Vi ses!

Måske vil du også læse...