Senior og selvstændig

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar.

Senior og selvstændig er en ny bog af journalist Abelone Glahn, som dels tjener som inspiration til voksne mennesker med en lille iværksætter i maven, dels er en grundig guide til et starte sin egen virksomhed.

Abelone Glahn fortæller i forordet om, hvordan hun selv oplevede at måtte kigge langt efter forbilleder i forbindelse med sin karriere som selvstændig i en moden alder. Hun har derfor samlet 15 interviews med folk som enten er blevet selvstændige i en moden alder, eller som har valgt at fortsætte deres forretninger, selvom fødselsattesten siger folkepension. Det er inspirerende læsning, for det er virkelig spændende personer, hun har haft fat i. Jeg tændte naturligvis især på interviewet med et af mine idoler, strikdesigner Vivian Høxbro, men der er spændende fortællinger fra alle mulige fag.

Lige netop Vivian Høxbro kommer med en meget vigtig pointe i forhold til det at prissætte sig selv og sit arbejde. Det er nemlig ikke altid nemt, men Vivian har lært at markedsføre sit arbejde til markedspris, og det holder hun, fornuftigt nok, fast i, også i de senere år:

“Selvom man holder af at lave det, man laver, skal andre jo ikke lukrere på, at jeg får min fyrstelige folkepension. Man skal ikke tro, man er mindre værd, fordi man får en folkepension. Man skal værdsætte sig selv økonomisk i forhold til, hvad man laver, selvom hårfarven er grå.” Vivian Høxbro.

Bogens anden del er en grundig guide til at starte sin egen virksomhed. Der ligger et enormt arbejde bag denne del, som er både udtømmende og omhyggelig. Den kommer omkring de konkrete praktiske forhold, men lægger også op til mere personlige overvejelser om hvordan, hvorfor og hvor meget.

På den måde bliver bogen faktisk en slags coachingforløb, hvor man kigger på motivation, arbejdsformer, netværksarbejde, efteruddannelse og genopfindelse af sig selv. Abelone Glahn giver adskillige kærlige puf til drømmen om livet som selvstændig, og hendes dybe tro på, at det kan man godt, er smittende. Samtidig opfordrer hun til et grundigt forarbejde, så drømmen rent faktisk bliver en drøm at leve, og ikke et mareridt.

Hun gennemgår forskellige virksomhedsformer, og der er adskillige afsnit om de økonomiske aspekter, som for eksempel forsikringer, livet efter arbejdslivet og så videre, alt sammen kulminerende i en skabelon til en startplan.

Jeg fandt bogen brugbar og inspirerende, og min eneste indvending er faktisk titlen. Senior og selvstændig er en lidt vanskelig titel i et så aldersforskrækket samfund som vores. Selv jeg, som ellers oplever mig selv som værende fuldkommen okay med min alder, tøvede noget, da jeg rakte ud efter bogen. Fordi senior?? Hvem er det? Men ved I hvad: Det er blandt andet mig, i hvert fald lige om lidt, og det er godt.

Ifølge bagsideteksten henvender bogen sig til mennesker der “er tæt på eller har nået pensionsalderen, men ikke er færdig med arbejdsmarkedet. Du har stadig lyst til at arbejde, men vil selv bestemme over din tid og arbejdets indhold og omfang.”

Det synes jeg er en lidt for snæver definition, for jeg er stadig en del år fra at kunne indkassere pension, men fik ikke desto mindre en masse inspiration, og også en håndfuld gode råd med på vejen.

Måske vil du også læse...

4 Comments

  1. Elsebeth says:

    Jeg læste engang et sted, at hvis man har svært ved at sætte pris på de ting, man laver (for at sælge dem), så er det fordi, man ikke sætter pris på sig selv!!!
    Det fik mig til at tænke – og fik min mor til at hæve prisen på de smukke ting, hun i meget sen alder begyndte at lave i keramik … For hende startede det ved et bord i køkkenet; hun havde en god klump ler tilovers fra juledekorationerne – og den smider man jo ikke bare ud …

    1. Det er meget tankevækkende, og faktisk noget jeg vil tage med mig. For det er jo fuldstændig rigtigt!! Når man laver noget, deler man jo ud af sig selv – og det er meget værd. Tak for inspiration!

  2. Kære Pia,
    Jeg synes, det lyder som en enormt spændende bog, men lige som dig, reagerer jeg lidt over titlen… Nu har jeg jo ikke læst den, men kunne godt tænke mig at få fingrene i den – men navnet på bogen får mig lidt i tvivl. Henvender sig bogen ikke til ‘en sådan som mig’, en som godt kunne tænke sig at selv bestemme over din tid og arbejdets indhold og omfang, men ikke er kommet til pensionsalderen endnu? Eller tænker du, at den stadig ville være relevant?
    Skønt at surfe lidt rundt på din skønne, skønne blog igen 🙂
    Knus Malin

    1. Dejligt at høre fra dig, søde Malin Jeg tror bestemt du ville have glæde af bogen. Den er meget inspirerende, og samtidig grundig og præcis!

Comments are closed.