Brasiliansk aften

Når det nu lige om lidt bliver sommer, vil jeg invitere en håndfuld venner til brasiliansk aften. Så skal vi lave vores eget churrascaria; et brasiliansk steakhouse. Vi skal spise picanha, som er en culotte der er stegt på spyd ved meget høj varme, hvor man skærer de yderste stykker af, i takt med at de bliver stegt færdigt.

Dertil skal vi have ris og bønner med farofa, vinagreite og pão de queijo. Farofa er farinha de mandioca; mel af maniok-roden, som ristes med bacon, vinaigrette er brasiliansk salsa, og pão de queijo er de lækreste små ostebrød.

Til dessert skal vi have tapioca med doce de leite, og undervejs skal vi forfriske os med masser af caipirinhas. Så bliver vi også bedre til at danse samba 😉

Bordet skal dækkes med klare farver og store grønne blade. Det skal emme af frodighed, overskud og livsglæde, og ingen skal blive siddende på deres plads hele middagen igennem. Vi skal allesammen rykke rundt som vi lyster, med vores tallerkner balancerende på knæene, og vi skal selvfølgelig op og danse undervejs!!

Jeg skal have en farvestrålende kjole på, tårnhøje hæle og stabler af armbånd. Måske noget i retning af dette:


De følgende opskrifter stammer fra min svigerdatter, som er en fremragende kok – og oven i købet formår at se bedårende ud, mens hun svinger potter og pander! Det eneste jeg ikke har opskrift på, er pão de queijo; de kan købes færdige, og smager vidunderligt når de er varmet op.

Pão de queijo, og alt hvad du ellers behøver til disse opskrifter, kan købes flere steder i Danmark, bl.a. hos Food From Heaven.

Ris på brasiliansk:
Når Marilia laver ris, starter hun med at sautere lidt løg og hvidløg i gryden, inden hun tilsætter risene, og steger dem ganske let. Så kommer hun vand, salt og en bouillonterning ved, og lader det koge ved svag varme til risene er møre.

Bønner:
500 gr sorte bønner
Et stykke chorizo i skiver
Et stykke røget bacon i tern
To bouillonterninger

Det hele koges i rigeligt vand i 1-2 timer, til bønnerne er helt møre.

Farofa:
1 1/2 dl farinha de mandioca
1/2-1 dl smør
1/2 finthakket løg
4 skiver bacon, fint udskåret

Smelt 1/2 dl smør i en dyb stegepande. Sauter løgene til de er glasklare. Tilsæt bacon, og steg videre 3-4 minutter. Tilsæt så farinha de mandioca, og eventuelt mere smør. Steg videre et øjeblik, og server varmt eller koldt.

Vinaigrette:
Tomat og løg skæres i bittesmå tern, og marineres i lige dele eddike og olie med lidt salt. Så enkelt, og dog så lækkert.

Tapioca:
For at lave tapioca har man igen brug for maniok-mel, men ikke samme type som blev brugt til farofaen. Det mel du skal bruge, sælges ofte under navnet tapioca-stivelse i Danmark; det er helt fint, lidt klistret mel, som minder lidt om kartoffelmel i konsistens.

Du smuldrer melet i et jævnt lag på en stegepande (uden fedtstof!), og bager derefter ‘pandekagen’ ved jævn varme indtil du ser at kanterne begynder at krølle lidt op fra panden. Så vender du den om og kommer dit fyld på, mens den steger på den anden side. Jeg vil fylde mine med doce de leite (se opskrift længere nede), men man kan også bruge banan, bær eller frugter – eller ost, skinke eller pølse.

img_9170

Når fyldet er kommet på, folder du pandekagen sammen, klemmer den godt til rundt i kanterne, og tilsætter en lille klat smør, som den steger færdig i.

img_9168

De skal serveres rygende varme, og du kan roligt lave mange!

img_8699

Doce de leite:
Jeg har aldrig prøvet at lave doce de leite selv. Man kan købe det på dåse, men man kan altså også forsøge sig med at lave det selv.

2 l sødmælk, som ikke er UTH-behandlet
750 gr. sukker

Blandes, og koges ind til en cremet, lysebrun masse – tager ca. 1-2 timer.

Caipirinha:
Der er mange forskellige opskrifter på caipirinha. Min er (meget) sød, for det er sådan jeg foretrækker mine drinks – søde, og helst med en lille paraply i.

Knus 1/2 lime i et højt glas med en skefuld rørsukker og lidt knust is. Tilsæt et generøst skvæt Cachaca, og fyld op med Sprite (har du en mere voksen smag, kan du bruge mineralvand i stedet, eller bare plumpe et par isterninger i).

Nu må sommeren gerne snart komme!!

 

Tilbage til forsiden

 

Måske vil du også læse...