Dovne kanelsnegle

I dag er det Frk. T’s fødselsdag. Min herlige partner-in-crime, min olde-kolle-bofælle, min bedste veninde. Så i dag skal det naturligvis handle om K.A.G.E!!

Efterår kalder på kage. Uanset hvor meget man tænker, at det der med sundheden er vigtigt, så er der ikke noget at gøre – kage skal der til. Ellers bliver det ikke rigtig efterår, og det vil ingen vel risikere!!

Og hvis hjertet (og efteråret) vil have kanelsnegle, men man er alt for doven til at ælte og rulle og forme og skære… Jamen, så kommer jeg med løsningen her! Man laver en lidt klæbrig dej, som er tilpas blød til at kunne håndteres med et par skeer, og så bygger man ganske enkelt en kage op i lag af lifligt krydret dej, med masser af smeltet smør og sukker imellem. Haps.

Dej:
1 ½ dl mælk
150 g smør
50 g gær
2 æg
2 spk sukker
5-7 dl hvedemel
1 korn fra en vaniljestang
1 tsk kardemomme
1 tsk kanel
½ tsk salt

Mælken lunes, og gæren udrøres i den. Tilsæt det smeltede smør, æggene og krydderierne, og ælt derefter melet ind i dejen, lidt ad gangen. Den færdige dej skal være godt klæbrig. Den skal sådan lige slippe skålens sider, men bestemt ikke være noget, man har lyst til at stikke fingrene i. Hold gerne en smule af melet tilbage; du kan altid tilsætte mere senere, men vanskeligt tage noget fra… Dejen skal æltes grundigt. Har du en kraftig røremaskine, giver du den 3-5 minutter ved fuld hastighed, og ellers griber du en kraftig grydeske, smøger ærmerne op og giver den gas!

Lad dejen hæve et lunt sted i 45-60 minutter, og lav imens fyldet.

Fyld:
250 gram smør
125 gram brunt farin
2 spiseskeer kanel

Det hele røres blødt og fint, og lunes herefter forsigtigt ved lav varme, indtil massen er smeltet.

Læg omkring en tredjedel af dejen ned i en smurt form. Jeg brugte min smedejernsgryde, og det fungerede upåklageligt. Hæld en tredjedel af fyldet over, og stik godt i herlighederne med en gaffel, så det hele bliver rodet lidt sammen. Hæld yderligere en tredjedel af dejen over, og top med endnu en tredjedel af fyldet. Gentag gaffeløvelsen. Læg nu den sidste dej over, og hæld det sidste fyld på. Du kan eventuelt drysse gavmildt med hakkede nødder, kerner, frø og mandler – jeg nænner det ikke, men andre er vilde med den slags tøjeri.

kanelsnegle

Pynt:
Forskellige nødder, kerner, frø og mandler efter smag – eller god, gammeldags glasur af flormelis og kogende vand.

Lad kagen efterhæve mens ovnen varmes op til 175 grader, hvorefter den bages i ca. 20-25 minutter. Tjek den fra tid til anden, for dels bager ovne meget forskelligt, dels afhænger bagetiden af, hvilken type form du har brugt.

Pynt eventuelt kagen med glasur, og spis den lun, med fingrene. Hvis man ikke har sukkerstads op til begge albuer bagefter, har man gjort det forkert 🙂

kanelsnegle

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Klipra says:

    Hvor stor er din form?

    1. Jeg brugte en oval støvejernsgryde som er ca. 25 cm lang – formentlig vil en stor springform også kunne bruges. Bare tag højde for, at dejen hæver en del.

Comments are closed.