Feriedrømme – På tur i Jane Austens England

Hvem elsker ikke Jane Austen? Hendes yndige, forfinede uskyld, og de finurlige måder, hendes karakterer ændrer og udvikler sig på – mums for en sommergodbid. I dag skal det imidlertid ikke handle om Jane Austens bøger, men derimod om hendes omgivelser. Om det England, som var hendes. Det har Rachel French nemlig skrevet den mest bedårende bog om: Jane Austens England, og den har virkelig sat gang i mine fereiedrømme.

Jane Austens England

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Frydenlund

For åh, alt det England som ikke er London… Ikke at der er noget galt med London, overhovedet ikke, men London er sådan lidt sin egen ting. Jeg har kun været udenfor London nogle få gange, men særligt det sydlige England har taget mig med storm. Alting ser så rigtigt ud, så forventeligt – på den gode måde. Det er lidt som at vandre rundt i en engelsk roman, med de omgivelser vi har fået så levende beskrevet af blandt andre Jane Austen.

Jane Austens England er en guidebog, som tager dig rundt i Jane Austens liv. Den er charmerende og kær, og dertil vældigt praktisk. Bogen er opdelt efter de forskellige perioder i Austens liv, så der er kapitler om Bath, Hampshire, Lyme Regis og Portsmouth.

Åh! Hvilke herlige stunder kommer vi ikke til at opleve!

Stolthed og fordom

For hvert sted er der først et afsnit som fortæller om Jane Austens tilknytning dertil, og der trækkes hele tiden tråde til hendes liv og forfatterskab. Derefter følger forslag til ture i området, og endelig er der et væld af konkrete, praktiske oplysninger om rejseveje, overnatningsmuligheder og så videre.

Jeg gad så godt rejse rundt med Jane Austens England i tasken (bogen, ikke landet…). Jeg gad godt se Jane Austen’s House Museum i Chawton Cottage, jeg ville elske at strejfe omkring i Bath, og at udforske den betagende natur i Lyme Regis. Eller hvad med at følge i Elizabeth Bennets fodspor på den rejse, hun drog ud på med mr. og mrs. Gardiner?

Det er virkelig en lille perle, Rachel French har begået her, og helt sikkert er det, at den skal med i kufferten, næste gang jeg tager til London. For ja, der er også spor efter Jane Austen i det store, syndige London, omend de ikke er mange – men lidt har også ret. Og så vil jeg fortsætte med at drømme om Den Store Jane Austen Tur.

Måske vil du også læse...