Hvorfor er nogen strikkeopskrifter gratis?

strikkeopskrifter

Nogen strikkeopskrifter, bl.a. mine, er gratis. Nu kan jeg jo ikke tale for alle, som deler gratis opskrifter, men for mig handler det ganske enkelt om, at jeg strikker for min fornøjelses skyld, og ikke har hverken den disciplin eller de færdigheder der skal til, hvis man skal kunne sælge sine opskrifter. Derfor har jeg, med stort møje og besvær, og en vis uro i maven, skrevet dette indlæg. Jeg vil prøve at beskrive, hvad det er man får i en betalt opskrift, og hvad man får i mine gratis strikkeopskrifter. Jeg håber virkelig, I vil tage godt imod det.

En opskrift der koster penge, er der lagt et enormt arbejde i. Der er naturligvis først selve designprocessen og det at nedskrive opskriften. Det er en proces man ikke kan komme udenom, hvad enten den færdige opskrift skal sælges eller foræres væk, og den er såmænd tung nok i sig selv. Den kræver både tid, penge (til garn), tålmodighed og regnemaskine… Der skal tegnes, beregnes, strikkes, trævles op, strikkes om osv i én uendelighed.

Men hvis du skal sælge opskriften, kommer så dertil alt det andet. For det første må en opskrift som skal sælges, gradueres i ret mange størrelser. Det er et håndværk i sig selv, og ikke ét jeg har lært. Jeg kan bare strikke til mig selv, min familie og mine veninder – men jeg har brug for en krop, jeg kan måle og teste på. Som professionel strikdesigner forventes du at kunne graduere størrelser, så det færdige arbejde sidder smukt på kroppe i alle størrelser.

Næste skridt er at få opskriften til en teknisk redaktør (tech editor). Det kan være temmelig kostbart, for tekniske redaktører er højst specialiserede eksperter, som gennemgår opskriften for deciderede fejl, og kommer med forslag til rettelser.

Derefter skal opskriften teststrikkes. Den skal teststrikkes i alle størrelser, og det er ikke altid man – især som ny designer – kan finde gratis teststrikkere. Denne del af processen kan ende med at koste en del penge, i hvert fald indtil man (forhåbentlig) er så succesfuld, at strikkere tilbyder deres arbejdskraft helt uden beregning. Der er selvfølgelig også hele spørgsmålet om garnforbruget – hvem skal betale dét? Det er ofte designeren, med mindre vi taler om en veletableret og populær designer.

Salg og markedsføring er endnu en tung post. Det nytter jo ikke, at du har lavet en fantastisk opskrift, hvis der ikke er nogen der ved det! Det ser muligvis legende let ud med alle de lækre strikke-fotos på Instagram, men tro mig; der ligger et stort arbejde bag hvert eneste billede. Og det er jo ikke nok bare at poste et billede, og sætte sig til at vente på at ordrerne strømmer ind. Nej, man skal aktivt opbygge et fællesskab med andre strikkere – og så givende det end er, så kræver det altså også en masse tid. Hver dag. Ikke kun når man har lyst.

Selvfølgelig skal der også være et sted, folk kan købe opskrifterne. En webshop, som regel. Sådan én er ingen rose at danse på, siger jeg bare…

Endelig er der den stadige support til alle, som har købt en opskrift. Det kan være svært at læse en opskrift, især hvis man er ny strikker, eller hvis man ikke har strikket i mange år. Strikkeopskrifter har ændret sig enormt de sidste år, og hvis man er vant til en gammeldags opskrift, kan det kræve en del holden i hånd at finde vej i moderne opskrifter. Det er enormt hyggeligt at holde i hånd, og strikkere er helt generelt de sødeste mennesker, som jeg sætter umådelig pris på at have i mit liv – men det tager altså tid. Meget tid. Derfor er dette en del af opgaven, som endelig ikke må undervurderes. For der kommer mange spørgsmål. Mange. Også selvom opskriften er “perfekt” – altså fejlfri og gennemtestet. Der kommer hele tiden nye spørgsmål til. Gode og reelle spørgsmål – men spørgsmål som tager tid at besvare. Kan man mon strikke den i et andet garn? Og hvor meget skal man i så fald bruge? Kan den lige laves i børnestørrelser? Hvad hvis jeg er større over skuldrene end over barmen? Hvorfor kan jeg ikke få strikkefastheden til at passe med den pindestørrelse der er angivet? Og så er jeg slet ikke begyndt på alle de spørgsmål som kan besvares med “Prøv engang at se i opskriften…”.

Det er alt dette man får, når man køber en opskrift, og det er faktisk meget generøst. Strikdesignere skal i hvert fald ikke begynde at regne på deres timeløn!

Og så er jeg tilbage ved overskriften: Hvorfor er nogen strikkeopskrifter gratis? Det er de enten fordi det er dig der er varen – fordi et garnfirma gerne vil sælge deres garn – eller fordi der er tale om en opskrift, som ikke tilbyder alle de ovennævnte fordele. Mine opskrifter falder lidt i begge kategorier.

Hvis nogen af jer køber garn til en af mine opskrifter hos mig, er I med til at holde bloggen i live. Jeg er jer dybt taknemmelig, hver eneste gang, I køber garn hos mig, for jeg har en lille fortjeneste på garnsalget, og det er tilstrækkeligt til at dække udgifterne til bloggen. Det er ikke meningen at jeg skal blive rig af hverken bloggen, webshoppen eller mine strikkeopskrifter, men det er dejligt, når det samlet set kan gå i nul – eller måske endda en dag give et lille overskud.

Derudover er mine opskrifter ikke gradueret i tilstrækkeligt mange størrelser (specielt ikke de lidt ældre – jeg er begyndt at komme lidt efter det), de er ikke kigget igennem af en teknisk redaktør, de er ikke teststrikket (udover selve modellerne), hvilket også betyder at garnforbruget ofte er gættet/beregnet, og de kommer ikke med ubegrænset livstids-support. Når mine opskrifter fylder et år, lukker jeg, efter inspiration fra søde Anja fra Eponas Dagbog, for kommentarfeltet. Det første år besvarer jeg glad og gerne alle spørgsmål, og er mine ivrige strikkere evigt taknemmelig, fordi de opdager de fejl, der har sneget sig forbi mit øje. De fejl, som ellers var blevet opdaget af tekniske redaktører og teststrikkere. Men efter et år regner jeg med, at opskrifterne er blevet testet igennem, og tilbyder derfor ikke længere support på dem. Det håber jeg, I forstår – alle mine strikkevenner derude!

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Fru Moll says:

  Godmorgen. Et rigtig godt indlæg, du har skrevet, for som du skriver, er der helt sikkert forskel i gratis-strikkeopskrifter og købe-opskrifter! I princippet kan de to slags opskrifter jo være lige gode og originale, men kravene til en købe-opskrift er ret store!
  Jeg var til et foredrag med en af de kendte strikkedesignere i efteråret, og det er virkelig en stor proces at udgive en opskrift og så at kunne opretholde en indtægt, man kan leve af! Jeg betaler med glæde de ca. 40 kr., de fleste opskrifter koster!
  For øvrigt laver du nogle rigtig gode opskrifter – især er jeg vild med din hueopskrift, som jeg har strikket i flere størrelser! Håber, du har lyst og energi til at fortsætte, for det er et stort arbejde.

  1. Ja, det er jo faktisk utroligt billigt, de fleste opskrifter sælges! Jeg tror bestemt, jeg vil fortsætte med at dele mine opskrifter, uperfekte som de er – jeg ville bare så gerne henlede opmærksomheden på, at der altså er en kæmpe forskel på mine opskrifter og de flotte, gennemarbejdede købeopskrifter. Dejligt at du kan lide huen i øvrigt. Det er også en favorit her i huset!

 2. Inge says:

  En rigitg vigtig viden om opskrifter og designerens arbejde du beskriver. Jeg håber rigtig mange vil læse med. Jeg har været ansat i en designvirksomhed, hvor der af og til var stor *uforståelse* for at man ikke bare må dele eller kopiere, eller at man skulle købe garn for at kunne købe opskriften. Men det er jo altså et job, og hvem vil arbejde gratis? Det er der ikke mange der vil. Og som du siger, skal man ikke begynde at regne på en en strikdesigners timeløn, for der ikke meget at gøre med 🙂 Man kan vist godt sige at det er passionen/lysten der driver værket.
  Jeg har ikke strikket nogle af dine opskrifter, men har på fornemmelsen at det skal jeg. Jeg har lige modtaget garn fra dig og glæder mig til at komme igang med et dejligt sjal. God sommer.

  1. Hej Inge,
   Jeg håber du bliver glad for sjalet – jeg bruger mit konstant!
   Det er svært, det med opskrifter, fordi det jo virker så ligetil bare lige at dele. Man glemmer nemt, at det er andres arbejde, man deler… Mine opskrifter er, som jeg også skriver i indlægget, slet ikke gennemarbejdede nok til, at jeg vil sælge dem. Jeg laver dem, fordi jeg altid har lavet mine egne opskrifter, og tænker, at hvis andre kan få glæde af dem, med de fejl og mangler, de har, så er det dejligt 🙂

 3. Bettina Roed Lund says:

  Sikke en fin bluse du har på billedet ovenover.
  Er det en opskrift du har? Og hvilket garn er den strikket i?

  1. Det er Ranunculus – desværre ikke min, men den kan købes på Ravelry. Jeg har strikket den i Brushed Alpaca Silk fra min egen webshop – bare 3 nøgler!

Comments are closed.