Jul på den traditionelle måde – Johans Julehjerter

Julen er traditionernes tid. I hvert fald hjemme hos mig, hvor vi alle nyder at vide, præcis hvad der skal ske, hvornår og hvordan. Hvordan huset skal pyntes op, hvad vi skal spise, hvilken musik vi skal lytte til, og hvem vi skal mødes og julehygge med på særligt udvalgte, vigtige juledage.

Jeg læser hyppigt om juletrends og julefarver, men jeg har stadig til gode at møde nogen ude i virkelighedens verden, langt fra ugebladenes glittede sider, som tager den slags tøjeri alvorligt. For julen er da ikke trendy. Julen er ikke smart, farvekoordineret eller moderne – den er bare julet. For mig, forstås.

For tag endelig ikke fejl: jeg er muligvis en af historiens største julefanatikere, men jeg har intet på spil i forhold til, hvordan andre vælger at fejre den. Gå endelig amok i sunde salater, and a’la orange og minimalistisk julepynt – gør alt, hvad dit julehjerte byder dig! Men tro ikke, at denne old school kone kunne finde på at tage del i løjerne.

Hos mig er julen mere rød, grøn og hvid, end den egentligt smagfuld. Den er mere gris med tomme kulhydrater end den er sund, og den er meget mere Bing Crosby og Wham end Gwen Stefani og Justin Timberlake. For sådan kan jeg lide det. Rør blot ikke ved min gamle jul…

Da jeg var lille, havde familien, primært anført af min far, en periode, hvor der blev frembragt de mest fantastiske julehjerter. Vi flettede utrolige mønstre af fint glanspapir, og jeg var bjergtaget. Jeg forstod ikke konstruktionen, men jeg elskede trylleriet. Og nu kan jeg endelig gøre min far kunsten efter!

Jeg har nemlig fået denne skønne bog, som viser mig, nøjagtig hvordan man gør. Den indeholder alle slags vidunderlige julehjerter, med omhyggelige instruktioner til hvert enkelt, og får faktisk min fars tryllekunst til at se ret enkel ud.

Johan Rosenkilde er Danmarks julehjerte-ekspert nr. 1, og har gennem flere år underholdt os med sine smukke juleklip i Go’ Morgen Danmark. Nu har han så skrevet en bog, Johans Julehjerter, hvor han giver udførlige anvisninger på 24 flettede hjerter – et til hver dag i julemåneden.

Han fortæller os også julehjertes historie. Det er en helt særlig, dansk tradition, som formentlig blev startet af salig H.C. Andersen, som jo var en sand mester udi papirklipperiets kunst. Vi kender alle de sædvanlige, 4 x 4 rød/hvide hjerter, som vel har hængt på alles juletræer fra tid til anden, men i 70’erne udgav Jes Lottrup Knudsen et par bøger med utraditionel hjerteflet, og det er formentlig disse bøger, der i sin tid inspirerede min familie til at forsøge sig med anderledes julehjerter.

Johan Rosenkilde har også trukket på arven derfra, da han som barn blev præsenteret for sin families samling af kunstfærdige hjerter, og hans nysgerrighed blev vakt. Han har siden tegnet, beregnet, klippet og flettet, og nu har han altså samlet sine yndlingshjerter i en bog, så vi alle kan gøre ham kunsten efter.

Her finder man hjerter med alle slags motiver, fra Dronning Margrethe, over isbjørne og katte, til Rudolf med den røde tud. Selvfølgelig er der også et smukt H.C. Andersen-inspireret hjerte, med det ikoniske Solhoved, et imponerende klip, som vi nu kan flette ind i vores julehjerter.

Og ja, disse hjerter kræver nogen omhu – til gengæld bliver resultaterne imponerende. Og omhuen bidrager faktisk i sig selv til julehyggen. For er der vel noget hyggeligere end at lade sig opsluge fuldkommen af et spændende projekt? Tilsæt glögg, æbleskiver og lidt smuk julemusik, og juleglæden vil ingen ende tage 🙂

Måske vil du også læse...