Læs mere

Hvis man gerne vil læse mere (so many books, so little time…), er der to indlysende muligheder: læs hurtigere, eller læs i længere tid. Mens jeg aldrig nogen sinde ville anbefale nogen at gøre noget så dejligt som læsestunder til endnu et præstationsprojekt, og begynde at haste sig igennem skønne fortællinger, så kan det omvendt være enormt frustrerende hvis man læser meget langsomt. Selv den bedste historie risikerer at falde fra hinanden, hvis den bliver strukket ud over et alt for langt tidsrum, og det kan faktisk også være anstrengende at læse langsomt.

img_4581

 

Læs hurtigere
Hvis man vil læse hurtigere, er der teknikker som kan hjælpe ens læsehastighed op. Rigtig mange langsomme læsere presser nemlig sig selv ned i hastighed på grund af enten manglende koncentration eller dårlig teknik – eller en blanding af begge dele.

Vi oplever ofte vores læsning som en jævn bevægelse af øjnene over teksten, men faktisk er det sådan, at øjnene bevæger sig i ryk. Prøv at iagttage en person, der sidder og læser. Vedkommendes øjne vil bevæge sig i små, hurtige ryk fremad. Ind imellem vil du måske se, at øjnene pludselig bevæger sig i et ryk tilbage. Det sker, når man  fornemmer at have overset noget i teksten – så bevæger øjnene sig tilbage, for at læse linien en gang til. Det er noget af det, som virkelig kan sænke din læsehastighed, fordi du ikke bare skal læse dele af teksten to gange, men også skal bruge tid på at orientere og reorientere dig på siden.

Disse tilbagelæsnings-bevægelser er en vane, som du forholdsvist nemt kan bryde. Det handler ganske enkelt om koncentration og selvdisciplin. Mens vi fint kan forbinde koncentration med hyggelæsning (hvem kender ikke til at blive fuldkommen opslugt af en fantastisk historie?), så rimer selvdisciplin lidt dårligere på hygge. Ikke desto mindre er det en god ide at bryde vanen med at læse tilbage i teksten, både af hensyn til læsehastigheden, men også fordi du faktisk opnår en større fordybelse, når du ikke hele tiden skal håndtere de små mikro-afbrydelser. Den nemmeste måde at hjælpe sig selv af med den dårlige vane, er at følge linjerne i teksten med et lille stykke papir – så bliver det meget tydeligt for dig, hvornår du fristes til at springe tilbage.

Ens læsehastighed er selvfølgelig meget afhængig af, hvad man skal læse, og hvor meget af teksten man skal kunne huske og forstå. Det du skal kunne gengive i detaljer, vil du være længere tid om at læse, end det du bare skal nyde i øjeblikket. Kontekst betyder også meget for læsehastigheden. Jo mere du i forvejen ved om det du læser, jo hurtigere går det. Almindeligvis kan man sige, at grænsen for læsehastigheden blandt normale læsere hverken bestemmes af øjenbevægelser eller af den ‘indre oplæser’, men udelukkende af, hvor hurtigt man kan tilegne sig indholdet af det læste. Man kan sagtens skimme en roman igennem på ganske kort tid, men forståelsen af det læste er stærkt begrænset, og det vil formentlig heller ikke hænge fast særlig længe.

Læs mere
Hvis du vil læse mere, gælder det om at gøre det nemt for dig selv at læse. Fuldkommen som man i supermarkeder placerer de varer, som frister til impulskøb, i øjenhøjde, kan du sørge for, at der så ofte som overhovedet muligt er en bog ‘i øjenhøjde’. Hav gang i flere bøger ad gangen, og læg dem rundt omkring i huset, hvor du ved at du tit rækker ud efter din telefon eller et blad, når du lige har to minutter. For mig er det for eksempel i vindueskarmen ved spisebordet, på køkkenbordet, eller ved siden af sengen.

Jeg har også stor glæde af at læse bøger på min telefon. Hvis ikke du har prøvet det endnu, så giv det et forsøg – det er meget bedre, end det lyder! Og ryd så op på din telefon. Placer din læse-app på forsiden, og ryk alle sociale apps til de følgende sider – så er chancen for, at du læser et par sider i en bog større, end for at du liiige tjekker Facebook, Instagram osv.

Det du ser, får du lyst til at gøre. En telefon har en nærmest magnetisk virkning på mange af os, og jeg har i hvert fald haft stor glæde af at blive mere bevidst i min omgang med den. Brug den godt – og det vil sige: brug den til det, som du har allermest lyst til at bruge tid på.

Og husk så at nyde din læsning 🙂

Måske vil du også læse...