Langsom Lørdag – meditationsguide VI

koncentration

Dette bliver foreløbig det sidste indlæg i min meditationsguide, og jeg vil derfor prøve at skrive lidt om, hvordan du kan fortsætte med at opbygge din koncentration på egen hånd.

Du har formentlig efterhånden fået en ret god fornemmelse for den helt simple meditation på åndedrættet, hvor du sidder og holder fokus på din vejrtrækning, og får hjælp til koncentrationen ved at tælle åndedragene. På et eller andet tidspunkt vil du nok opleve, at tallene bliver overflødige, eller måske endda forstyrrende. Det kan virke som om de simpelthen bliver for voldsomme, og det skyldes naturligvis at koncentrationen er blevet så veludviklet, at der ikke længere er brug for dem. Så dropper man dem selvfølgelig bare; længere er dén ikke.

Det er bare vigtigt at man ikke dropper dem for tidligt, for så risikerer man at koncentrationen ryger. Eksperimenter lidt med det. Nogen har glæde af at starte deres meditation med at tælle, og så efterlade tallene efter en tid; andre oplever at det veksler fra dag til dag. Gør det der skal til, for at din koncentration hele tiden fordybes.

Og hvorfor så dét? Hvorfor er den der koncentration så vigtig?

For det første, så giver selv det mindste øjeblik med fuld koncentration en vidunderlig, overskudsagtig følelse; for det andet så vil en god koncentrationsevne lidt efter lidt sætte dig i stand til selv at bestemme, hvad der skal tænkes i dit hoved.

Måske tænker du, at det gør du da allerede; bestemmer hvad der skal tænkes i dit hoved. Det kan såmænd også sagtens være, og i så fald er alt jo godt. Omvendt så kommer vi altså tit til at bilde os selv ting ind, og derfor vil jeg anbefale at du lige tester det.

Tag et stykke blankt papir. Læg det foran dig, og tænk så kun på det papir i ti minutter.

Hvis du er, som mennesker er flest, kan du formentlig roligt afbryde testen efter 1-2 minutter. Det er sjældent at vi kan kontrollere vores tankestrøm, i hvert fald uden forudgående træning.

Hvis nu du er rigtig nysgerrig, så spørger du måske, hvad den slags kontrol overhovedet skal gøre godt for. Hvad sker der for intuition og kreativitet, hvis vi hele tiden har vores tanker under benhård kontrol?

Det skal jeg såmænd sige dig: der bliver plads til dem! Intuition og kreativitet trives allerbedst i et roligt sind. Og hvad det skal gøre godt for, er ligeså enkelt at svare på. Forestil dig, at du til enhver kunne beslutte at nu har du tænkt nok over x/y/z (problemer, bekymringer, katastrofetanker, gamle fornærmelser – fortsæt selv listen; den er uendelig). Tænk engang, hvor meget energi og livsglæde du ville få frigivet!

Koncentration styrker sindet, så det bliver livsdueligt. Senere stadier af meditation gør det smidigt, men det falder udenfor rammerne af denne guide – der vil jeg anbefale dig, at du finder en lærer du kan arbejde videre med, hvis det har din interesse.

 

Links til tidligere indlæg i serien:

Meditationsguide 1
Meditationsguide 2
Meditationsguide 3
Meditationsguide 4
Meditationsguide 5

Måske vil du også læse...