Lydbøger

Det er godt nok ikke meget, jeg har fået læst på det sidste. Nærmest al min tid går med festforberedelser. Jeg folder og klipper og tegner og er fuldkommen lykkelig i dét, selvom det tager af min læsetid. Og det er så her, lydbøger kommer ind i billedet.

Det har taget mig noget overvindelse at lære at læse med ørerne. I starten syntes jeg det var irriterende at være overladt til en oplæsers nåde, og jeg vil da også stadig lægge en lydbog fra mig, hvis jeg ikke bryder mig om oplæseren. Men når det fungerer, er det altså mægtig godt. Jeg kan få alle de fine fortællinger ind, samtidig med at jeg laver de ting, der nu engang skal laves. Særligt sådan lidt halv-kedelige aktiviteter, som bilkørsel, rengøring og vasketøjsfoldning er perfekte stunder til lydbøger, men det der med at sidde i haven med et strikketøj (eller 7 kusudama-kugler der skal foldes) og et par gode lydbøger kan også noget.

Jeg kan især godt lide at lytte biografier. De egner sig rigtig godt til lytning, måske fordi det ikke er katastrofalt hvis man lige misser et øjeblik, men også fordi de byder på en så sammenhængende fortælling, at det er nemt at gå til og fra. Lige nu lytter jeg til En anden gren af Jesper Wung Sung, og den kan jeg klart anbefale. Andre favoritter er:

lydbøger

Fisk uden cykel
Barbara Grams erindringer om et hæsblæsende liv i journalistikkens verden, og om at balancere det private liv med arbejdslivet. Jeg husker hende som en af mine helte fra det gamle Alt for Damerne, og det var sjovt at høre historien om deres eksperiment med kollektiv ledelse.

lydbøger

Vi kan sove i flyvemaskinen
Endnu en sej medie-dame, nemlig Ulla Terkelsen, fortæller om sit liv i verdens brændpunkter som udenrigskorrespondent. Hendes præcise og levende sprog bærer i høj grad bogen, og det gør sig måske endda endnu bedre som lydbog end som trykt tekst.

lydbøger

Kun en pige De sendte en dame
Indtagende Lise Nørgaards festlige erindringer, om et pige/kvindeliv i en brydningstid. En herlig klassiker, som jeg læste allerede da bøgerne i sin tid udkom, men som jeg altså også har nydt at lytte til. Fru Nørgaard har sine meningers mod, og en aldrig svigtende sans for det humoristiske i livets små finurligheder.

lydbøger

Den der lever stille
En af de ømmeste bøger, jeg længe har læst. Lydbogen er indtalt af Leonora Christina Skov selv, hvilket giver hele oplevelsen en ekstra dimension. Det føles nærmest som at sidde midt i en stille, intim samtale med en nær veninde, når vi bliver inviteret helt med derind, hvor tingene virkelig betyder noget.

lydbøger

Alle mine morgener på jorden
Hvem af os, der voksede op med Kærligheden, kildevandet og det blå ocean, har vel ikke haft en drøm om livet på de store have? Jeg har i hvert fald, også selvom jeg udmærket ved, at drømmen hurtigt ville udvikle sig til et mareridt, skulle jeg få den ide at omsætte den til virkelighed. Troels Kløvedal var Helten, med stort H, i min ungdom, og hans erindringsbog er aldeles storslået. Især bogens første del var jeg meget begejstret for, mens anden del nok var omgærdet af en smule for megen kongerøgelse til denne læsers indædte indre republikaner. En fantastisk bog alligevel, og den kommer med min varmeste anbefaling.

Læser I også med ørerne? Og hvis I gør, har I så en yndlingsgenre – og måske nogen gode anbefalinger til min næste bog?

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Birgitte Linstow says:

    God ide . Bruger du mofibo eller Saxo eller ??????
    God dag.

    1. Jeg bruger Mofibo og E-Reolen. E-Reolen har overraskende mange af de nyere lydbøger, og så gør det jo heller ikke noget, at det er en gratis service 🙂

Comments are closed.