– Hiking for begyndere –
En af de helt store udfordringer på længere vandreture, er maden. Hvor meget kan man slæbe, hvad kan holde sig, og hvad er nemt at tilberede? Her er mine forslag til nem og billig mad til vandreturen, uanset om der tale om en enkelt overnatning, eller en længere tur.
Selve det at skulle tilberede maden over åben ild sætter nærmest ingen begrænsninger. Stort set alt smager bare bedre, når det er lavet på et bål, man selv har bygget. Problemerne knytter sig til holdbarhed og vægt.
Efter en del eksperimenteren er vi nu nået frem til, at det der fungerer bedst for os, er følgende:
Morgenmad til vandreturen
Hjemmefra blander vi finvalsede havregryn med mælkepulver, nødder, mandler og lidt tørret frugt, og krydrer det med for eksempel salt, sukker, vanilje, kanel eller kardemomme, alt efter hvad vi har lyst til. Vi fordeler blandingen i portionsstørrelser, og hælder hver portion i en plastpose som er egnet til mikroovn – den kan nemlig tåle tilberedningen. Ude i skoven placerer vi den åbne pose i en kop eller skål, og hælder kogende vand over. Så får det lov at trække i nogle minutter – i koldt vejr pakker vi koppen ind i vores sovepose eller et tæppe – og så er der den dejligste havregrød.
Hvis vi vil gøre lidt ekstra ud af det, eller hvis vi ved at vi har en særligt anstrengende dag for os, tilsætter vi en smule klaret smør. Klaret smør har meget længere holdbarhed end almindeligt smør, så det er nemt at have med på turen. Det laves ved at opvarme smør i en gryde, og hælde det i en gennemsigtig beholder. Efter en tid kan man se, at det deler sig i tre: øverst lidt skum, dernæst en masse klaret smør, og nederst noget bundfald. Sorter skum og bundfald fra, så har du klaret smør – som i øvrigt også siges at være fantastisk at stege i.
Frokost til vandreturen
Til frokost medbringer vi ofte rugbrød eller knækbrød, som vi spiser med røget pølse eller peanutbutter. Hvis vi ved, at vi vil tage os god tid, kan vi også finde på at medbringe en ekstra portion aftensmad; så tænder vi bål midt på dagen, og sidder og hygger med varm mad.
Aftensmad til vandreturen
Til aftensmad medbringer vi min hjemmelavede, tørrede mad. Små poser med tørret smulder, som hældes over med kogende vand, trækker ca. 10 minutter, og derefter bliver til chili con carne, millionbøf, boller i karry eller hvad jeg nu har fundet på af gode gamle gryderetter.
Jeg laver retterne helt som sædvanligt, bortset fra, at jeg er omhyggelig med, at alt er skåret ud i ret små bidder. Efter tilberedningen tørrer jeg så maden. Det gør jeg primært for at forlænge holdbarheden, men naturligvis indvirker tørringen også på vægten. Til gengæld vil man i ofte, i hvert fald i Danmark, være tvunget til at bære vand med sig, og så går det jo lige op.
Man kan fint tørre mad i en almindelig varmluftsovn. Så fordeler man maden i et tyndt lag på et par bageplader, tænder ovnen på ca. 50 grader varmluft, og lader ovnlågen stå på klem. Den skal kun lige netop være åben nok til at dampen kan slippe ud, så det indbyggede stop der er i de fleste ovne, giver for stor en åbning. Sæt i stedet et sammenfoldet viskestykke eller lignende i klemme. Lad det tørre i 8-12 timer – kig til det jævnligt, og vend det eventuelt en enkelt gang i løbet af processen.
Jeg har købt en særlig tørremaskine, fordi jeg tørrer ret meget mad, og maskinen gør det både nemmere og billigere. Processen er den samme, og resultatet ligeså – den færdigtørrede mad hældes på poser (igen, hvis du ønsker at spare opvask ude i skoven, kan du bruge mikroovnsposer, som retten så tilberedes i, og spises fra).
Du kan tørre nærmest hvad som helst, bare alle ingredienser er tilstrækkeligt findelt. Min erfaring er, at maden faktisk smager endnu bedre efter en omgang tørring og rehydrering, men det kan selvfølgelig også have at gøre med appetitten – sult er som bekendt som den bedste kok 🙂
Vores mad er IKKE grøn – billedet er bare taget i virkelig dårligt lys! Ikke at jeg ikke kunne finde på at servere grøn mad, dog…
Vi har en lille brænder med, et slags stativ, som kan bruges med både træ og sprit. Det er lynhurtigt at koge en liter vand på den, og det er faktisk som regel kun for hyggens skyld, vi laver bål. Der findes mange forskellige slags brændere, med hver deres styrker og svagheder, og jeg vil ikke begive mig ud i egentlige anbefalinger af en enkelt type – der er masser af eksperter, som anmelder forskellige typer af udstyr, men i bund og grund handler det om at prøve sig frem. Prøv eventuelt at låne udstyr i begyndelsen, før du kaster dig ud i for mange investeringer.
Maden er typisk noget af det tungeste på en vandretur. I morgen vil ham min elskede skrive lidt om, hvordan vi slæber det med os rundt – han vil nemlig anmelde vores Tryllebør, som mange af jer har spurgt ind til.
Herligt indlæg og tusind tak for god inspiration. Min søster og jeg planlægger at gå Kyst til kyst stien om en måneds tid, så dette indlæg er super aktuelt for os 🙂
Det er jeg da glad for!!! Kyst til kyst stien havde jeg slet ikke hørt om før, men nu googler jeg lykkeligt løs – den lyder herlig. God tur til jer!!