Mordet i Orientekspressen

229e7219-6bdb-4ef8-aafd-4b004a3f8d5e

Lige et lynhurtigt tip, hvis der er nogen der trænger til en god oplevelse: Kenneth Branaghs genindspilning af Agatha Christies klassiker, Mordet i Orientekspressen, er afgjort seværdig.

Jeg var temmelig spændt inden jeg så filmen, både fordi jeg egentlig var en lillebitte smule knyttet til de gamle indspilninger, og så fordi jeg huskede bogen helt tydeligt. Ville en krimi fungere, når nu jeg udmærket vidste hvem morderen var? De af jer som husker plottet, kan i øvrigt lige give mig et klap på skulderen for ikke at lave spoilers i dén sætning 😉

Men uha, hvor jeg syntes den var fin. Fremragende skuespil over hele linjen (hvilket heller ikke burde overraske når man ser rollelisten), en glimrende fortolkning af en overmåde populær bog, men først og fremmest et visuelt mesterværk. Noget så bedårende, og det var oven i købet lykkedes at genskabe den hyggeligt uhyggelige, gamle engelske stemning. Scenen der udgør det filmiske klimaks, der hvor Hercule Poirot samler alle omkring sig, og gør klar til at afsløre morderen, er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har set på film.

Jeg var bjergtaget, og blev ellevild da afslutningen lagde op til at næste film i rækken skulle være endnu en af mine yndlings-Christies, nemlig Døden på Nilen. Har i øvrigt fået lyst til at genlæse forfatterskabet for sådan cirka tolvogtyvende gang – og her er endnu et tip: Hvis ikke du har alle de kære gamle bøger liggende, osende af charme, som gamle lasede bøger jo er, så kan du læse 72 af dem helt gratis på E-Reolen, bibliotekernes ebogsudlån.

a4e6d800-8319-462b-a225-57924dbe13de

Måske vil du også læse...