Planlægning af juleaften

Lige siden mine børn var små, har jeg holdt juleaften for hele familien hvert år. Nu hvor yngstesønnen selv er blevet far, har han fået hver anden jul, så han kan skabe de samme minder om jul derhjemme, som han selv har med sig – og det er også skønt at være julegæst!

Hvert andet år har jeg imidlertid stadig fornøjelsen, og i år samles vi hos mig. Selvom jeg ind imellem spiller kæphøj, så har jeg faktisk glæde af at tilrettelægge det der middagsselskab d. 24. med militærisk præcision. Det giver en helt særlig tryghed, når man ved at ænderne er klar nogenlunde samtidig med rødkålen, og at dét tidspunkt falder sammen med gæsternes ankomst.

I år skal jeg lave fire ænder og en gås; i sig selv ikke det store problem, men med de temperamentsfulde ovne, vi har her i huset *, er det noget af en udfordring. Jeg har derfor valgt at stege alle ænderne d. 23. – send mig gerne en kærlig tanke den dag, for jeg vil så grumme gerne undgå at skulle køre hele nabolaget rundt i håb om at kunne låne en ovn. Bordet bliver også dækket d. 23., for det vil jeg have god tid til. Jeg knuselsker hele processen, og kan slet ikke holde ud at skulle haste mig igennem den.

Rødkål, flæskesteg og risalamande uddelegerer jeg. Rødkålen fordi jeg ikke selv gider rode med den, flæskestegen fordi jeg kun har to ovne, og risalamanden fordi min søde svigerinde laver den helt perfekt, med snydemandler og det hele.

5b0e6c86-0dbf-4a21-aa02-25d42592c38c

Kl. 9.30 går jeg i gang med gåsen. Den renses, aftørres, gnides med salt og peber, og fyldes med alt det gode svedskesnas. Ovnen tændes, og fingrene krydses…

10.00 lægges dyret i stegepose, og puttes ind i varmen. Jeg plejer at give den omkring 125 grader i ca. 7 timer, og bruger man stegepose, kan den sagtens passe sig selv.

Når gåsen er sat i gang, tager vi på kirkegården. Vi mødes med min mor, moster og onkel ved min mormors grav hvert år, og ønsker hinanden glædelig jul, inden vi igen kører hver til sit. Så hyggelig en tradition, som jeg bare vil have tid til, uanset hvad.

Vel tilbage begynder jeg at koge fond til sovsen (ikke sauce. Ikke juleaften – der skal man have S.O.V.S). Jeg bruger indvolde, hals og vingespidser fra både gås og ænder, og koger et par gulerødder, et løg og en kvist timian med. Imens skræller ham min elskede kartoflerne, som koges tidligt på eftermiddagen. De holder sig fint varme under dynen; man skal bare huske at lægge et klæde ned til dem, som kan suge overskydende væde. Når det hele er sat i gang spiser vi frokost, og tager os god tid til det.

Mens der er Disneys Juleshow laver jeg sovsen – den kan nemlig godt tåle, at jeg går lidt til og fra 😉

Jeg bruger min fond, og skyen fra gås og ænder. Det får en forsvarlig sjat fløde, en smule sukker, og lidt salt og peber (husk at hvis du kommer til at være for gavmild med saltbøssen, kan du lade en rå kartoffel koge lidt med, så suger den noget af smagen. Samme trick fungerer også hvis risengrøden brænder på!!). Nogen gange supplerer jeg med færdigkøbt andefond, hvis sovsen er lidt for tyndbenet.

Bagefter parterer jeg de kolde ænder, som har ligget og hygget sig i deres eget fedt inde i stegeposerne. Jeg anretter dem fint, og pensler med lidt ekstra andefedt – det er jo jul.

Kl. 17 tjekker jeg gåsen – jeg hiver lidt i et ben, og hvis det er nemt at dreje det, er den færdig. Hvis skindet ikke er sprødt, tager jeg den ud af stegeposen og skruer ovnen op på 225 grader (med krydsede fingre og den anden ovn varmet op som reserve!!!), og giver den et kvarters tid ved høj varme. Når den er klar tager jeg den ud, og pakker den ind i staniol og et par viskestykker, så den kan stå og samle sig, mens jeg laver brune kartofler og luner sovs og rødkål.

17.45 luner jeg ænderne, og giver gåsen manchetter på benene og grankrans om dens mave, så den tager sig smukt ud på det dækkede bord. Gåsen er faktisk en ny tradition hos os – før fik vi kun ænder og flæskesteg, men gåsen er bare så smuk at den har vundet mit lille, kontrollerende julehjerte.

Kl. 18 kan vi så bænke os omkring bordet, sætte gang i vores lys-leg, og nyde at læne os helt tilbage og bare nyde.

Hvordan holder I jul?

 

* Mine ovne tænder venligt og hensynsfuldt, når jeg beder dem om det – men på et tidspunkt, udregnet efter en hemmelig formel, slukker de igen… Bare sådan. Slukker. Og lader sig ikke tænde igen, før de finder det passende (hvilket meget sjældent falder sammen med det tidspunkt, jeg ville finde passende).

Måske vil du også læse...

2 Comments

 1. Viggo says:

  Det lyder jo bare ligetil, men godt at ha en plan 🙂 Vi holder jul hos Evas datter og svigersøn uden for megen højtidelighed og flæskesteg da vi kun er 5. Ha en rigtig dejlig juleaften.

  1. Pia says:

   Det lyder hyggeligt – hils Eva, og nyd den skønne juletid!
   Knus, Pia.

Comments are closed.