Morgenstund har morgenmad i mund

Jeg ved godt, at jeg har været inde på det før, men altså: jeg knuselsker morgenstunden. Især fordi den byder på mit yndlingsmåltid, men også fordi det er herligt når dagen er ny og frisk, og nærmest dirrer af nye muligheder.

Morgener er hyggestunder her i huset. Når jeg vågner, plejer jeg at tusse ned i køkkenet i min pyjamas, tænde kaffemaskinen, sætte vand over til te og lukke hunden ud. Så bruger jeg en lille stund ved mit private alter, hvor jeg forankrer mig selv i det der er, og finder mindst tre skønne ting at glæde mig til i dagens løb.

På et tidspunkt slutter Peter sig til mig, og vi drikker en kop kaffe/te sammen, mens vi tjekker nyheder, emails osv. Nu ville det jo så være oplagt at få lidt (meget) morgenmad, men de fleste dage foretrækker jeg faktisk at træne først. Jeg har masser af energi så tidligt på dagen, og hvis jeg gør det om morgenen, kan jeg nyde den gode samvittighed hele resten af dagen. Derfor bliver det som regel lidt op ad dagen før vi spiser morgenmad, men den der venter på noget godt, venter aldrig forgæves.

Jeg har mange slags yndlingsmorgenmad. Som i virkelig mange. En tilbagevendende favorit er dog min hjemmelavede granola, som jeg med stor fornøjelse spiser både på varm, krydret havregrød, og på frisk skyr.

Som med alt andet jeg laver i et køkken, er granolaen vældig nem at gå til, og kræver egentlig bare lidt tålmodighed. Jeg bruger:

400 gr havregryn
200 gr blandede nødder og kerner
1 knivspids salt
2 tsk vanilje
½ dl vand
100 gr smør
2 spsk honning

Smelt smør og honning over lav varme. Bland gryn, nødder, kerner og krydderier, og hæld det over i smør og honning-blandingen. Rør det hele sammen, og fordel massen på et par bageplader.

Ristes ved 85 grader varmluft i ca. 3 ½ time, hvorefter det køles helt af, inden det  hældes på lufttæt glas.

Det er en ret stor portion, men den holder sig fint – og smager så forrygende godt, at det hele nok skal ryge ned!

 

Tilbage til forsiden

 

 

 

 

Måske vil du også læse...